Baranlı: Emekçinin hakkını yedirmeyiz

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Kopaş Kozmetik'te işten çıkarılan işçiler için dün saat 16.30'da fabrika önünde, sendika üyeleriyle birlikte basın açıkl

GÜNDEM 14.09.2021 18:41:00 0
Baranlı: Emekçinin hakkını yedirmeyiz

Petrol-İş Sendikası üyeleri, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Kopaş Kozmetik’te iş akitleri feshedilen 5 işçi için dün saat 16.30’da fabrika önünde basın açıklaması yaptı. Sendika üyeleriyle birlikte açıklama yapan Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Baranlı, “Kopaş Kozmetik işyerinde çalışan arkadaşlarımız yasal ve anayasal haklarını kullanarak Petrol-İş Sendikasına üye oldu. Arkadaşlarımız sendikamıza üye olmakla kendi emeklerine sahip çıktılar. Ama işveren bu arkadaşları pandemi döneminde çalıştırdı, çarkını çevirdi, karına kar kattı, sonrasında hiç utanmadan, çekinmeden kapının önüne koydu. Buradan Kopaş Kozmetik yöneticilerine seslenmek istiyorum. İş akitlerini feshettiğiniz arkadaşların çoluğunun, çocuğunun iki eli sizin yakanızdadır” dedi. 


“EMEKÇİNİN HAKKINI YEDİRMEYİZ”


Kopaş Kozmetik işvereninin en başta genel merkezinde 57 tane çalışanı olduğunu ama örgütlenme başladıktan sonra oradaki tüm taşeron çalışanların kadroya alındığını belirten Baranlı, “Yeterli sayıyı yakalayamayalım diye taşerondaki arkadaşlarımızı kadroya aldı. İkinci olan çalışan insanlara gözdağı vermek için 5 tane arkadaşımızın hiç gözünün yaşına bakmadan, utanmadan, sıkılmadan, iş akitlerini feshetti. İşveren alenen suç işlemektedir. İşverenin bu tavrı asla kabul edilemez. Buradan Kopaş Kozmetik yönetimine seslenmek istiyorum. Biz Petrol-İş Sendikasıyla, 40 bin üyesiyle 24 saat buradayız. Kopaş Kozmetik’te bir emekçi daha işten atılırsa bunun bedelini çok ağır ödersiniz. Ülkede kaçacak yer bulamazsınız. Emekçinin hakkını yedirmeyiz. Yiyeni de anasından doğduğuna pişman ederiz. Haklıyız, hakkımız için mücadelede sonuna kadar buradayız” diye konuştu. 


“İŞVEREN, İŞTEN ÇIKARMALARA SON VERMELİDİR”


Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube Sekreteri Erkan Zorlu da basın açıklamasını okudu. Kopaş Kozmetik çalışanlarının yasal haklarını kullanarak haziran ayı başından itibaren Petrol-İş Sendikası’na üye olduğunu belirten Zorlu, “Sendikamıza üye olan 3 işçi arkadaşımız temmuz ayı başında kapı önüne konmuştur. Bu emek düşmanı uygulama yetmemiş, bu kez sendikanın örgütlenmede yeterli sayıya ulaşmasını engellemeye çalışmıştır. Temmuz ayı ortasından itibaren şirketin genel merkezinde daha önce taşeron olarak çalışan işçileri kadroya alarak toplam çalışan sayısını yükseltmeyi hedeflemiştir. Nitekim örgütlenmenin başladığı tarihte buradaki çalışan sayısı 67 iken, bugün 155’e kadar yükselmiştir. İşveren, işçinin yasal ve anayasal hakkı olan sendikaya üyeliğini engellemek için başvurduğu uygulama ve işten çıkarmalara derhal son vermelidir. İşçinin örgütlenme iradesine hiç kimse ipotek koyamaz” dedi. 


“SENDİKALAŞMA HAKKI İŞÇİLERİN EN TEMEL HAKKIDIR”


Sendikalar ve sendikalaşmanın çalışma hayatının ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydeden Zorlu, “Sendikalaşma hakkı işçilerin en temel hakkıdır. Sendikal örgütlenmenin engellenmesi yasalara ve anayasaya aykırı hareket etmek demektir. Emeğiyle ve onuruyla çalışan işçiyi, sendikalaştığı için işsiz bırakmak, yasal hakkını kullanmasına engel olmak için türlü yollara başvurmak açık bir sendika düşmanlığıdır. Kopaş Kozmetik işçisinin amacı bellidir. Evimizi daha huzurlu hale getirmek ve refahımızı bir nebze olsun artırmak istiyoruz. İşten çıkarılan arkadaşlarımızı tekrar işbaşı yaptırılmasını istiyoruz” dedi. Fabrika önünde bir süre slogan atan işçiler, olaysız bir şekilde dağıldı. 


Haber / Gülveren ALTUNOĞLU