Vali Yıldırım: Denizlerimize gönlümüz rahat gireceğiz

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) tarafından Kumbağ ve Barbaros Mahallelerinde yapımı tamamlanan 9008 Metre Kanalizasyon Hattı ve Terfi Merkezi İnşaatı'nın

GÜNDEM 12.09.2021 20:23:00 0
Vali Yıldırım: Denizlerimize gönlümüz rahat gireceğiz

Törene; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, İller Bankası Bölge Müdürü Ferit Yüksel, TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz ve vatandaşlar katıldı.


“ARTIK DENİZE BAKTIKLARINDA KANALİZASYON GÖRMEYECEKLER”


Tören, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz, İller Bankası Bölge Müdürü Ferit Yüksel, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel konuşma yaptı. Daha sonra konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “2014 yılında altyapısı olmayan bir Tekirdağ devraldık. Şimdi geldiğimiz noktada ise, Sultanköy Mahallesi'nin arıtmasını revize ettik. Marmaraereğlisi’nin su ihtiyaçlarını giderdik. Yine Marmaraereğlisi'ne ikinci bir arıtma tesisini yapıyoruz. Bir ay sonra Doğu Arıtma Tesisi'ni devreye alacağız. Batı Arıtma Tesisini 2017 yılında devreye aldık. İl genelinde 2 bin 550 kilometre altyapı yatırımı yapan bir büyükşehir belediyesiyiz. Kumbağ'da ciddi sıkıntılar olduğunu gördük. Yazın nüfusu 100 bini bulan bir mahalle Kumbağ, bin 820 kişilik kanalizasyon sistemi kullanıyor. Naip Mahallesi de 20 sene önce yapılan kanalizasyon sistemini kullanıyor. Artık arıtmaya kapattık. 3 terfi istasyonu ile Kumbağ ve Barbaros Mahallelerinin kanalizasyonunu Tekirdağ'a getiriyoruz. Bu bölgede oturan vatandaşlarımız artık denize baktıklarında kanalizasyon görmeyecekler” dedi. 


“TEKİRDAĞ EN ÇOK ARITMAYA SAHİP İLİMİZ”


Şarköy'de çalışmayan Mürefte Arıtma Tesisi’ni devreye soktuklarını da kaydeden Albayrak, “Yine Şarköy'de ciddi boyutta bir kamulaşmaya girerek yeni bir biyolojik arıtma yapıyoruz. Tüm bunların yüzde 80'i tamamlandı, yüzde 20'sini de tamamladığımız zaman Şarköy'den Sultanköy'e kadar pırıl pırıl bir sahile kavuşacağız. 42 Vahşi depolamayı kapattık. Demirli Çöplüğünden enerji üretiliyor ve vatandaşın kullanımına sunuluyor. Çorlu'da ikinci bir enerji sistemini de kurduktan sonra bu bölge çevre konusunda Türkiye'deki sayılı yerlerden biri olacaktır. Tekirdağ en çok arıtmaya sahip ilimiz. Hizmet süremiz boyunca ne söz verdiysek hepsini yerine getireceğiz. Güzel günler bizi bekliyor” ifadelerini kullandı. 


“BUNDAN DA BİR HAYIR ÇIKACAK”


CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un ardından konuşmasını yapan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, “Burada hep birlikte karar verdiğimiz olmasını belki yıllardan beri istediğimiz bir faaliyetin gerçekleştiğini ilan etmek üzere ve bu faaliyetin başlatılmasını temin etmek üzere buradayız.  Karar alan belediye meclislerimize, buna finans sağlayan iller bankamıza, bunun yapılması gerektiğini söyleyen, takip eden sivil toplum kuruluşlarına, muhtarlarımıza, vatandaşlarımıza, idarelerimize, ilçe belediyelerimize, kaymakamlığımıza velhasıl kelam emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Önümüzde koskaca bir denizimiz var, Marmara Denizi. Müsilaj konusu Marmara Denizi’nin birtakım problemlere gebe olduğunu gösterdi. Belki bundan da bir hayır çıkacak. Türkiye Büyük Millet Meclisimiz bunu araştırmak üzere bir komisyon kurdu. İlimizin Milletvekilleri de bu komisyonun üyeleri. Komisyonumuz geçtiğimiz Salı günü ilimizi teşrif ettiler. Kendilerini bilgilendirdik. İlimizde yapılanları söyledik. Tabi ki bütün mesele çevreyi kirletmemek. Bu çevreyi kirletmemek konusu en başta kanalizasyonu kirletmemekle başlıyor. Sonra çöplerle kirletmemek. Burada üretilen çöp insanlar tarafından üretiliyor ya da denize salınan atıklar insanlar tarafından üretiliyor. Öyle ise, insanlar tarafından da bunlar ortadan kaldırılabilir. Çevreye zarar vermez hale getirilebilir. Sadece bunu iyi düşünmeli, iyi koordine etmeli ve iyi de işletmeliyiz. Belediyemizi bu anlamda tebrik ediyorum. Marmara’ya artık kanalizasyon suları arıtılmadan gönderilmeyecek” ifadelerini kullandı.


“MAVİ BAYRAKLI PLAJLARIMIZIN SAYISI ARTACAK”


“Hedefimiz temiz bir Trakya temiz bir Tekirdağ, temiz bir Türkiye, temiz bir dünya” diyen Vali Yıldırım, “Bu faaliyet Altınova, Kumbağ, Barbaros bölgelerinin kanalizasyonunun doğrudan doğruya denize akması, dereye akmasının önüne geçecek. Arıtılacak ondan sonra denize verilecek. Denizlerimize gönlümüz daha rahat olarak gireceğiz. Mavi bayraklı plajlarımızın sayısı artacak. Bu ayrıca bu bölgeye gelerek denize girmek isteyen turist sayısının da artması anlamına geliyor. Bu, esnafımızın daha çok kazanması anlamına geliyor. Bu tesisin hem bu bölgede yaşan vatandaşlarımıza hem Süleymanpaşa’mıza, Tekirdağımız’a hem de Marmara’da kıyısı bulunan illerimize de hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. Vali Aziz Yıldırım’ın konuşmasının ardından kurdele kesilerek Kanalizasyon Hattı ve Terfi Merkezi İnşaatı’nın açılışı yapıldı. 


“MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİ SAĞLANMIŞ OLACAK” 


Terfi merkezi hakkında bilgi veren büyükşehir belediyesi yetkilileri de, “Kumbağ TM2- Altınova TM12 Arası Kanalizasyon Terfi Hattı yapımı kapsamında, 2015 yılında Barbaros Mahallesi, 2016 yılında ise Kumbağ Mahallesi için ihaleleri yapılarak yapımları tamamlanmış olan kanalizasyon hatları ile toplanan atık suların, mevzuata uygun şekilde ve çevreye zarar vermeden arıtılabilmesini sağlamak adına Tekirdağ Batı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine iletilebilmesi için yaklaşık 9 bin metre polietilen terfi hattı ile 1 adet yeni atık su terfi merkezi (TMY1) imalatı, 1 adet mevcut terfi merkezi (Kumbağ TM2) revizyonu, vana ve vantuz odaları imalatı yapıldı. Barbaros Mahallesi'nin atık suları da Kumbağ TM2 terfi merkezinde Kumbağ Mahallesi’nin de atık suları ile beraber toplanarak Altınova Mahallesinde bulunan TM12 Terfi Merkezine pompalar yardımıyla iletilmektedir. Ayrıca Naip Mahallesi için projelendirilen 3.327 metre uzunluğundaki kanalizasyon inşaatı da tamamlanarak, Köy Hizmetleri zamanında fosseptik yapısı olarak tasarlanmış olan sistemin, TESKİ Genel Müdürlüğü tarafından Kumbağ TM2 Terfi Merkezine bağlantısı yapıldı. Kumbağ, Barbaros ve Naip Mahallelerinden toplanan atık sularının mevzuata uygun şekilde ve çevreye zarar vermeden arıtılarak deşarjının yapılabilmesi için Karadeniz Mahallesinde bulunan Batı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine terfi edilmek üzere Altınova Mahallesinde bulunan TM12 terfi merkezine iletilmesi sağlandı. Söz konusu proje ile bugüne kadar kanalizasyon bağlantısı yapılamayan vatandaşların büyük çoğunluğunun da abonelikleri yapılacak olup yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi sağlanmış olacak” dedi. 


Haber / İrem BANÇO