3 bin dekar tarım arazisi sulamaya açılacak

Edirne Lalapaşa Büyüköğünlü Göleti ve Sulaması'nda çalışmalar devam ediyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte 3 bin 920 dekar tarım arazisinin sulamaya açılacağını kaydeden D

GÜNDEM 10.09.2021 18:49:00 0
3 bin dekar tarım arazisi sulamaya açılacak

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Edirne’ye yaptığı yatırım devam ediyor.

 

“ÖNEMLİ ROL OYNUYOR”

 

Yapılan yatırımlar sayesinde bereketli toprakların su ile buluştuğunu, kaydeden DSİ yetkilileri, “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Edirne ili ve İlçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır” dedi.

 

GÖÇÜ ÖNLÜYOR

 

DSİ’nin son yıllarda modern sulama projeleri geliştirerek uygulamaya koyduğunu da kaydeden yetkililer, “Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor. Edirne ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. Bu kapsamda Edirne Lalapaşa Büyüköğünlü Göleti ve Sulaması’nın tamamlanması ile 3 bin 920 dekar tarım arazisi sulamaya açılacak. Sulamada çeşitli çap ve basınç sınıfında 18.250 m HDPE boru temin ve döşenmesi ve 40 adet sanat yapısının daimi teçhizatları birlikte inşaası, 1 adet pompa binası ve ENH, gölet ise temelden 34,10 m yükseklikte, 1 milyon 830 bin m3 depolama hacimli, 466,80 m kret uzunluğunda kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa edilen Edirne Lalapaşa Büyüköğünlü Göleti ve Sulaması’nın tamamlanması ile 2021 yılı birim fiyatlarıyla ülke ekonomisine yıllık 2 milyon 600 bin TL katkı sağlanması hedefleniyor” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ