Saraçlar Caddesi'nde farkındalık çalışması

Edirne Valiliği İlk Yardım Merkezi tarafından Saraçlar Caddesi'nde 'Dünya İlk Yardım Eğitim Günü' kapsamında stant kuruldu. Cansız mankenler üzerinde uygulamalı ilk yardım eğitimi verilen standı ziyare

GÜNDEM 9.09.2021 18:02:00 0
Saraçlar Caddesi

Edirne’nin en kalabalık caddesi olan Saraçlar Caddesi'nde kurulan stantta, vatandaşlara ilk yardımın önemi anlatılırken, broşürler de verildi.

 

İLK YARDIMIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

 

Türkiye'de valilikler bünyesinde açılan ilk ve tek İlk Yardım Eğitim Merkezi olma özelliği taşıyan kurumda, ücretsiz 'ilk yardım' eğitimi de verilirken, katılmak isteyen vatandaşlara da form dolduruldu. Dünya İlk Yardım Eğitim Günü' kapsamında kurulan standı ziyaret eden Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, ilk yardımın önemine dikkat çekti.

 

EĞİTİM SONUNDA SERTİFİKA VERİLİYOR

 

İlk Yardım Eğitim Merkezi'nin 2019 yılının Ekim ayında açıldığını hatırlatan Uysal, "Bu merkezde ilk önce bir eğitmenle başlamıştık, şu anda bir eğitmenimiz daha geldi, toplamda 2 eğitmenimiz var.  Şu anda eğitim alan kişi sayısında bin kişiye yaklaştık. Yani 3 günlük bir eğitim alınıyor, bu 3 günlük teorik ve pratik eğitimin sonunda bir yazılı sınavla sertifika almaya hak kazanan ilk yardım eğitimcileri, resmi olarak mevzuatsal anlamda hiçbir sıkıntı olmadan, her yerde ilk yardım yapma yetkisi oluyor" ifadelerini kullandı. İlk yardımın önemine değinen Uysal, "Her gün sosyal medyadan ya da yazılı ve görsel medyadan duyuyoruz; 'solunum yolu tıkandı, boğazına bir şey kaçtı, kalp krizi geçirdi, ciddi bir kesiği oldu' gibi şeyler. Yani çok önemli olduğunu anlatmaya gerek yok, bunu bütün dünya biliyor. Türkiye'de ilk müdahale ekiplerimiz yani 112 acil çağrı ekiplerimiz 1 dakika gibi çok kısa sürede refleks veriyor ve olay yerine geliyor. Bu konuda ne kadar iyi olsak da, olay yerine gidilmesi 3-5 dakikayı buluyor fakat bu bir solunum yolu tıkanıklığı veya diğer acil durumlarda 3-5 dakika yaşamsal açıdan önemli. Bu anlamda 'ilk yardım hayat kurtarır' diyoruz" ifadelerini kullandı.

 

“YANLIŞ UYGULAMALAR OLABİLİYOR”

 

İlk Yardım Eğitmeni Ayten Sünnetçiler de, vatandaşlarda farkındalık oluşturmak için özellikle en kalabalık caddeyi seçtiklerini belirtti. Sünnetçiler, "Bugün burada bulunmamızın sebebi, dikkati daha çok ilk yardıma çekmek için halkımızın yoğunlukla bulunduğu bu alanı seçtik. Amacımız toplumda bir bilinç oluşturmak, kendimizi anlatmak. Her yerde karşılaşabileceğimiz bir durum bu. Kimin ne kadar bilgisi varsa o kadar yardım etmeye çalışıyor ama yanlış uygulamalar olabiliyor. Bu nedenle bugün burada farkındalık oluşturmak istiyoruz" dedi.

 

Haber / Erdal AYDIN