Müsilaj Araştırma Komisyonu, Tekirdağ'a geldi

Denizlerdeki müsilaj sorununun araştırılması amacıyla kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Müsilaj Araştırma Komisyonu, Tekirdağ'a gelerek Ergene-1 Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisi?

GÜNDEM 8.09.2021 20:22:00 0
Müsilaj Araştırma Komisyonu, Tekirdağ

Marmara Denizi olmak üzere denizlerdeki müsilaj sorununun araştırılması ve gereken önlemlerin alınması için kurulan TBMM Araştırma Komisyonu’nun üyelerini; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ve Ergene Kaymakamı Mehmet Emin Taşçı karşıladı.

 

İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI

 

Buradaki incelemelerinin ardından arıtma merkezini gezen komisyon üyelerine, arıtılmadan nehirden alınan kaplardaki numune sular ve arıtılıp berrak hale getirilen temiz sular sunuldu. Daha sonra komisyon üyeleri, Ergene 1 OSB Toplantı Salonu’nda müsilaj sorununun istişare edildiği bir toplantı gerçekleştirdiler.

 

 

“GÜNDEMİMİZİ ÇOK CİDDİ MEŞGUL EDİYOR”

 

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, toplantıda yaptığı konuşmada, “Müsilaj konusu 6 aydan bu yana özellikle son 4 aydır gündemimizi çok ciddi olarak meşgul ediyor. Bununla ilgili Marmara Denizi’nde çalışmalar yapıldı ve TBMM’nin de böyle bir komisyon kurmak suretiyle bu çalışmalara ne kadar önem verdiğini göstermiş olması bizim için çok büyük bir memnuniyettir” ifadelerini kullandı. Vali Yıldırım’ın konuşmasının ardından Ergene 1 OSB tanıtım videosu izlendi. Sonrasında Derin Deniz Desarj A. Ş. Genel Müdür V. Murat Aktaş, Derin Deniz Desarj ve yapılan çalışmalar hakkında konuşma yaptı.

 

“ATIK SU MÜMKÜNSE HİÇ DENİZE VERİLMEMELİ”

 

Komisyon üyeleri, Kocaeli’ne de giderek büyükşehir belediyesinin arıtma tesisleri ve İzmit Körfezi’nde incelemede bulundu. İlk olarak Başiskele’de bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait Kullar İleri Biyolojik Arıtma Tesisini gezen komisyon üyeleri, burada İSU yetkililerinden tesiste yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra İzmit Sekapark sahilinde bulunan deniz uçağı iskelesine geçen komisyon üyeleri, İzmit Körfezi üzerinde uçuş yaptı. Komisyon Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir ve 17 kişilik komisyon üyeleri, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve İSU Genel Müdürü Ali Sağlık’tan bilgi aldı. Komisyon Başkanı Demir, Kocaeli’nin ileri biyolojik arıtmaya erken başladığını ifade ederek, “Atık suyun mümkünse hiç denize verilmemesi gerekiyor. İllaki verilecekse, ileri biyolojik arıtma prosesinden geçirildikten sonra denize verilmesi gerekiyor" dedi.

 

 

“EN ÖNEMLİ NEDEN İNSAN KAYNAKLI KİRLETİCİLER”

 

Marmara denizinde kirliliğin nedenlerine değinen Demir, “Marmara´nın müsilaj ile ortaya çıkan kirlenmesinin 3 tane nedeni var. Bir tanesi küresel ısınma nedeni ile ortaya çıkan Marmara´daki ısınma. İkincisi Marmara´nın jeolojik yapısı gereği hidrodinamiğinin sıkıntılı olması. Yani suyun değişmiyor olması, durgun bir suya sahip olması. Üçüncüsü ve bizim için en önemli olan da insan kaynaklı kirleticilerin olması. Bu kirleticilere baktığımızda ise birinci sırada evsel ve kentsel atıklar var. Onun dışında, endüstriyel ve sanayi atıkları var. Onun arkasında ise Ergene ve Susurluk havzalarında kötü tarım uygulamaları neticesinde şu veya bu şekilde alıcı ortam olan Marmara´ya kirliliğin ulaşması var. Yani tarımda kullanılan ilaçların Marmara´ya ulaşması. Bu da ciddi bir kirlilik. Körfez söz konusu olduğunda bir önemli konu var; o da gemilerden dolayı oluşan kirlilik. Sintine sularından dolayı, depolarının yıkanması sonrasında o kirli suların denize verilmesi gibi ciddi sıkıntılar var” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN