Organik gübre üretim tesisini ziyaret ettiler

Kırklareli Valisi Osman Bilgin ve Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Kayalı Köyü'nde solucan gübresi üretimi yapan Hazinedar Tarım işletmesini gezerek, işletme yetkililerinden üretim a?

GÜNDEM 29.08.2021 16:19:00 0
Organik gübre üretim tesisini ziyaret ettiler

Vali Bilgin ve İl Tarım ve Orman Müdürü Aksoy, 2017 yılında Türk tarımına solucan gübresini tanıtmak amacıyla üretime başlayan Hazinedar Tarım’ı ziyaret etti.

 

“YER ALTI SULARINI KİRLETMEYEREK BİTKİLERİ BESLİYOR”

 

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, “Hazinedar Tarım, Kayalı Köyü’nde 600 metrekare kapalı alanda katı solucan gübresi çeşitleri, sıvı solucan gübresi, organomineral sıvı gübre, saksı toprağı (torf) ve kompost gübre üretmekte. Yıllık 500 ton katı gübre ve bin 500 ton sıvı gübre üretim kapasitesine sahip tesis, ülkemiz genelinde her bölgeye pazarlama imkânına sahip. Tesiste aynı zamanda evlerden ve iş yerlerinden atılan organik mutfak atıklarının (yaş meyve sebze atıkları, yumurta kabuğu, kâğıt artıkları, çay ve kahve posaları, çim artıkları vb.) solucanlar yardımı ile yüksek kaliteli solucan gübresine dönüşümü gerçekleştiriliyor. Çıkan katı solucan gübresi çeşitli yöntemler ile organik ve organomineral sıvı gübreye dönüştürülüp, dolumu yapılarak çiftçinin kullanımına sunuluyor. Tesiste üretilen ürünler süs bitkileri, tarla tarımı, örtü altı yetiştiriciliği, hobi bahçeleri vb. birçok alanda kullanılıyor. Kimyasal gübrelerin aksine toprağı ve yer altı sularını kirletmeyerek bitkileri besliyor” dedi.

 

“BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”

 

Aksoy, “Kimyasal gübre kullanılması sonucunda artan toprak kirlenmesinin önüne geçilmesi ve sürdürülebilir tarımın sağlanması açısından organik gübre kullanımı büyük önem arz ediyor. Solucan gübresi de organik gübre çeşitlerinden biri olup toprak verimliliğinin arttırılması ve yapısının korunması açısından tercih ediliyor” şeklinde konuştu.

 

Haber / Yener AKBABA