Çatalyol ve Kaygısızın mağaraları tescillendi

Kırklareli'nde Çatalyol ve Kaygısızın Mağaraları, Edirne Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu kararı ve bakanlık oluru ile mağaraların bulunduğu alanlar ile birlikte, 'Tabiat Varlığı B

GÜNDEM 24.08.2021 13:10:00 0
Çatalyol ve Kaygısızın mağaraları tescillendi

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Demirköy’e bağlı Avcılar köyü sınırları içinde kalan Çatalyol Mağarası ve Çağlayık Köyü sınırları mevkiinde kalan 'Kaygısızın Mağarası'nın Edirne Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu kararı ve bakanlık oluru ile ‘Tabiat Varlığı- B Grubu Mağara’ olarak belirlendiği açıklandı.
 

TURİZM FAALİYETLERİ YAPILABİLECEK NİTELİKTE
 

B grubu olarak değerlendirilen mağaralar, doğal estetik, bilimsel ve ekolojik açıdan değerli, ancak insanlık yararı açısından sağlık ve eko-turizm amaçlı turizm faaliyetleri yapılabilecek nitelikte, doğal dengeler dikkate alınarak kullanılabilecek mağaralar olarak biliniyor.
 

ORMANCILIK FAALİYETLERİ YAPILABİLİYOR
 

Bu gruba giren mağaralarda Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonundan izin almak koşulu ile rekreasyon amaçlı günübirlik tesisler, mağaranın ve yakın çevresinin korunması, geliştirilmesi, tanıtımı amacına yönelik yapılar yapılabiliyor, mağaraların koruma alanlarından taş, toprak, kum vb. malzeme alınamıyor. Kireçtaşı, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakları açılamıyor, mağara ekosistemine zarar vermeyecek mağara üstü ormancılık faaliyetleri yapılabiliyor.
 

Haber / İrem BANÇO