San Andreas Fayı, Çerkezköy'de gösterildi

17 Ağustos 1999 yılında yaşanan Büyük Marmara Depremi'ni (Gölcük Depremi) anma etkinlikleri kapsamında Çerkezköy Kentpark Etkinlik Alanı'nda dün saat 21.00'de San Andreas Fayı isimli sinema f

GÜNDEM 19.08.2021 15:33:00 0
San Andreas Fayı, Çerkezköy

Ülkemiz tarihinin en büyük depremi olan ve binlerce insanın yaşamını yitirmesine sebep olan 17 Ağustos 1999 depreminin 22’nci yıldönümünde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından vatandaşların farkındalığını artırmak amacıyla Marmaraereğlisi, Süleymanpaşa, Çerkezköy, Çorlu ve Şarköy’de açık hava sinema gösterimleri organize edildi.

 

BROŞÜR DAĞITILDI

 

17 Ağustos Depremi anma etkinlikleri kapsamında organize edilen ve `San Andreas Fayı' adlı filmin gösterileceği açık hava sinema etkinliklerinin 3’üncüsü, Marmaraereğlisi ve Süleymanpaşa’nın ardından Çerkezköy’de düzenlendi. Filmi izlemeye gelenlere Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından deprem olmadan önce yapılması gerekenler, deprem anında yapılması gerekenler ve deprem sonrasında yapılması gerekenlerin anlatıldığı el broşürü dağıtıldı.

 

AFET FARKINDALIK EĞİTİMİ VERİLDİ

 

Açık havada gerçekleştirilen sinema gösterimi etkinliğinin yanı sıra, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Simülasyon TIR’ı ile de deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda vatandaşlara afet farkındalık eğitimi verildi. 

 

SON YÜZYILIN EN BÜYÜK DEPREMLERİNDEN BİRİ

 

1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02'de gerçekleşen, Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Richter ölçeğine göre 7,5 Mw büyüklüğünde gerçekleşen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden oldu. 17 Ağustos depremi tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmî raporlara göre 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralanma oldu, 505 kişi sakat kaldı. 285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar gördü. Resmî olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50 bin ölü, ağır-hafif 100 bine yakın yaralı oldu. Ayrıca 133 bin 683 çöken bina ile yaklaşık 600 bin kişi evsiz kaldı. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilendi. Bu nedenle Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biri. Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddî kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden de biri. Depremin Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde meydana gelmiş ve çok geniş bir coğrafyayı etkilemiş olması, ülkede büyük sıkıntılara da neden oldu. Öte yandan depremden sonra yapım hatalarından çöken binaların müteahhitlerine yaklaşık 2 bin 100 dava açıldı. Bu davalardan bin 800'ü hukukî boşluklardan dolayı cezasız sonuçlandı. Geriye kalan 300 davanın 110 kadarında ceza verilirken, birçoğu ertelendi. Bunun dışında kalan davalar ise 16 Şubat 2007 tarihinde 7 buçuk yıl geçtikten sonra zaman aşımına uğradı ve düştü.

 

Haber/Buse SERİN