Müjdeli haber kamuoyu ile paylaşıldı

Uzunköprü'deki istihdam sıkıntısına çare olması beklenen ve yıllardır verilen göçü terse çevirmek adına ekonomik ve tarımsal kalkınmaya büyük katkı sağlaması beklenen Uzunköprü

GÜNDEM 15.08.2021 14:20:00 0
Müjdeli haber kamuoyu ile paylaşıldı

Uzunköprü’nün Kavacık Köyü’nde yapılması planlanan organize sanayi bölgesi ile ilgili olarak Uzunköprü’deki STK başkanlarının da katılımıyla geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan OSB Müteşebbis Heyeti Başkan Vekili, Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ercan İhtiyar, bu zamana kadar açılan davalarda hiçbir zaman yürütmeyi durdurma kararı verilmediğinin altını çizdi. İhtiyar, ayrıca müteşebbis heyete açılmış bir dava olmadığını belirterek ‘ilk kazma’ için önlerinde hiçbir engel olmadığını belirtti.

 

“BÜTÜN UZUNKÖPRÜ PROJENİN ARKASINDA”

 

Uzunköprü’de son günlerin en tartışmalı konuları arasında yer alan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tartışması ile ilgili olarak bir değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya; Uzunköprü Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan, Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan, OSB Müteşebbis Heyeti Başkan Vekili, Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ercan İhtiyar, STK başkanları ve siyasi parti ilçe başkanları katıldı. Toplantıda ilk olarak söz alan Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan, “Öncelikle proje ile ilgili olarak bir yürütmeyi durdurma kararı yok. Katılımdan da görülüyor ki bütün Uzunköprü projenin arkasında. Tüm grupların ve köylülerin çekinceleri gidermek için adımlar attık” dedi.

 

“LOJİSTİK OLARAK AVANTAJLIYIZ”

 

“Ergene kirliliği kötü örnek diye tüm OSB’ler böyle olacak değil” diyen Kaymakam Erdoğan, “Temiz sanayiler, temiz OSB’ler var biz bunu oluşturacağız. Karma OSB adı altında olsa da biz bunu sınırlandırabiliriz. Kimyasal tesisler vb. bunları işin dışında tutacağız. Bunu Kavacıklılara da anlattık. Artık bu projeyi hayata geçirmemiz lazım. Biz bu taahhütleri yazıya da dökeceğiz, lafta kalmayacak. Bizim mevcut konumunuzla demiryolunu aktif olarak kullanmamız gerekiyor. Lojistik olarak avantajlıyız. Yıllar içinde ilçede bir kan kaybı yaşanmış. Tersine göç oluşturmamız için bu proje önemli. Evet çeltik sanayisi var ama yeterli istihdam sağlayamıyor. Nüfusu tutacak olması ve tersine göç için doğru bir OSB planlıyoruz. Tepeden inme değil katılımcı ve şeffaf. Burası sizin şehriniz, burada siz yaşıyorsunuz. Buranın geleceği ile ilgili kararı da siz vereceksiniz. Bizler de yatırım ve gelecek planlarınıza yardımcı olacağız” dedi.

 

“GÜNDEN GÜNE KÜÇÜLEN BİR UZUNKÖPRÜ VAR”

 

Kaymakam Hakan Yavuz Erdoğan’ın ardında söz alan Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan ise OSB Projesi ile ilgili olarak, “İşin başında Uzunköprü dinamikleri Ankara’ya gitti. Bu çok önemli bir oluşum, katkı verenlere teşekkür ediyorum. Benimde ilk ilçe başkanlığı döneminden itibaren yakından takip ettiğim ve destek verdiğim bir proje. Kaymakam beyin, benim ve ticaret odası başkanının OSB yönetiminde olması çok önemli. Köydeki direnci anlamak, yer yer anlamak mümkün. Önümüzde Ergene gibi kötü bir örnek var. Ama zararlı sanayi teşebbüslerini bu alan sokmamak noktasından hemfikiriz. Derin deşarj toplantısında da bize izah edildiği üzere o zararlı firmaların buraya girmesi mümkün değil. Ben üniversitede okurken Uzunköprü, Osmaniye ile birlikte en zengin ilçelerden birisiydi. Osmaniye il oldu, bizim halimiz ortada. Günden güne küçülen bir Uzunköprü var. Tarım önemli ama sanayiyi göz ardı etmeyiz. İki kuşun kanadı gibi ikisini birlikte kanatlanınca uçarız. Bu birlikten memnuniyet duyuyorum” dedi.

 

“AMACIMIZ UZUNKÖPRÜ’YÜ ESKİ GÜNLERİNE DÖNDÜRMEK”

 

OSB Müteşebbis Heyeti Başkan Vekili sıfatıyla Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ercan İhtiyar da yaptığı konuşmada, “OSB ile alakalı gelişmeleri daha önce basın toplantısı ile açılıyorduk. Bu toplantı bizim için önemliydi ve iyi oldu. Amacımız Uzunköprü’yü eski günlerine döndürmek. Konuyla alakalı olmayanların açıklamaları ve girişimleri süreci bulandırıyor. Pandemi de süreci uzattı. En başından itibaren Konsensüs oluşturarak Ankara’ya birlikte gittik. Herhangi bir şeyi dava etmek çok kolay. Lakin bu zamana kadar açılan tüm davalarda biz müteşebbis heyet olarak muhatap değiliz. Açılan tüm davalar bakanlıklara karşı açılan davalar. Fakat olumsuz sonuçlar bizlerin de hareket kabiliyetini etkiliyor. Kazanacaksak hepimiz kazanacağız, kaybedeceksek hepimiz kaybedeceğiz. Biz tepki verenlere saygı duyuyoruz. Bu zamana kadar yürütmeyi durdurma kararı alınmamışsa, biz harekete geçeceğiz. Çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bu zamana kadar orta yolu bulmak için sunulan önerilenle uygundur diyeni duymadım. Köyün yüzde 80-90’ı bu projeyi istiyor. OSB çalışmalarını engellemeyecek bir karar yok. İmar planlarına açılan dava reddedildi. Son taksit ödemesini yaptık, yerin mülkiyeti tamamen bizim elimizde olacak. Bakanlıklara baskı yapmamız lazım. Bu işin iki ayağı var; siyaset ve bürokrasi. Siyasetçileri bu yüzden çağırdım. Siyasetçilerin sorumluluğu var. İl genelden üyeler aldık. Siyaset çekişmeleri olacaktır. Ama temel atma da tüm unsurları omuz omuza göreceksiniz” dedi.

 

“KÖYLÜNÜN ÇEKİNCELERİ DİKKATE ALINMALI”

 

Katılımcılar içerisinden söz alan Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, projeyi sonuna kadar desteklediklerini fakat köylülerin tarımsal anlamda çekincelerinin dikkate alınması gerektiğini de belirterek şunları kaydetti: “Çiftçimizin hassasiyeti oradaki göletten hayvanını sulamaya devam edecek mi? Ektiği fasulye, mısır gibi mahsulün sulamasını yapabilecek mi? Bizler çiftçi örgütleri olarak projenin tarımsal anlamda üreticiye sıkıntı verecek yanlarını çözüp ona göre yola devam edilmesi taraftarıyız. Projeyi bölge için önemli görüyoruz” dedi.

 

Haber / Hüdaverdi MALİT