Türkiye Dijital Vergi Dairesi kuruluyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Ekonomi Reform Paketi kapsamında, ülkemizdeki tüm mükelleflere hizmet verecek ve işlemlerin elektronik şekilde yapılmasını sağlayacak olan "Türkiye Dijital Vergi Dair

GÜNDEM 10.08.2021 16:26:00 0
Türkiye Dijital Vergi Dairesi kuruluyor

Ekonomi reformu çerçevesinde, yatırımcıların önü açılırken vergi düzenlemelerinin sadeleştirilmesi ve dijitalleşen işlemlerle birlikte 24 saat açık vergi dairesi hizmetine geçilmesi hedefleniyor.

 

DİJİTAL VERGİ ASİSTANLARI YANIT VERECEK

 

Dijital Vergi Dairesi’nde, vatandaşlardan gelebilecek olası sorulara yapay zekalı dijital vergi asistanları yanıt verecek ve aynı zamanda vergi dairelerinde vatandaşları bezdiren uygulama farklılıkları ve bürokrasi de sona ermiş olacak.

 

ÖDEMELER HIZLI ŞEKİLDE YAPILACAK

 

Vergi mükellefleri, Dijital Vergi Dairesi sayesinde, zaman ve mekan bağımsız, ödemelerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecek. Ayrıca, vergi iadesi incelemeleri, tebligatlar, tutanaklar, raporlama işlemleri elektronik ortamda hızlı bir şekilde tamamlanabilecek. Yasa ile birlikte vergi işlemlerinde de dijital dönüşüm sağlanacak.

 

850 BİN ESNAF GELİR VERGİSİNDEN MUAF OLACAK

 

Türkiye Dijital Vergi Dairesi’nin kurulmasına yönelik yasa çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar kapsamında, 850 bini aşkın esnafın, gelir vergisinden muaf olması ve beyan yükümlülüklerinin kaldırılmasına dair yasal düzenlemenin de Aralık sonunda TBMM’ne sunulması planlanıyor. Buna göre, marangoz, tornacı, çay ocağı işletmecisi, terzi, tamirci, kuaför, tesisatçı gibi basit usulde vergilendirilen esnaflar, gelir vergisinden muaf olurken, beyan yükümlülükleri de kaldırılmış olacaktır.

 

“KARŞILIKLI ANLAŞMA YÖNTEMİ” KULLANILACAK

 

Vergi sisteminde vatandaş odaklı reform adımları için kolları sıvayan Hazine ve Maliye Bakanlığı, ödeme gücüne göre artan oranda vergilendirmeyi esas alacak. Vergi Usul Kanunu, gönüllü uyumu teşvik edilecek şekilde düzenlenecek.Aynı zamanda, kamuya süresinde ödenmeyen borçların tek bir idare tarafından tahsil edilmesine yönelik çalışmanın da bu yılın sonuna doğru uygulamaya alınması planlanıyor.Bir diğer konuda, küresel yatırımcılar için çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları revize ediliyor ve birden fazla ülkeyi ilgilendiren vergisel sorunların çözümünde diğer ülkelerle birlikte “karşılıklı anlaşma yöntemi” kullanılacak.

 

Haber / Erdal AYDIN