"Arıcılığı hep birlikte desteklemeliyiz"

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Çalışkan ve yönetim kurulu üyesi Üzeyir Okan, Kırklareli İl Tarım ve Orma

GÜNDEM 7.08.2021 10:57:00 0

Ziyarette, dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 90'ını gerçekleştiren Akdeniz ve Ege bölgelerinde faaliyet gösteren arıcıların yangın sebebiyle oluşan sıkıntıları, zarar gören arıcılara yapılabilecek desteklemeler, Türkiye’deki arıcılığının mevcut durumu, sorunlar ve çözüm önerileri, bal üretiminde kalite standartlarının yükseltilmesi ve arıcıların emeğinin korunması konuları üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.

 

“CAZİBE MERKEZİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR”

 

Marmara bölgesinin bulunduğu coğrafi konum dolayısıyla çok zengin bir floraya sahip olduğunu kaydeden İl Tarım ve Orman Müdürü Aksoy, “İlimiz dışından da gelen arıcılarımız var. İlimiz arı yetiştiriciliğinde cazibe merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor ayrıca arıcılık bölgede alternatif bir geçim kaynağı sağlıyor. Türkiye çapında baktığımızda en değerli ballar sınıfında meşe balı ve çam balının yer aldığını görüyoruz. Meşe balı ve çam balı ağaç balı sınıfına giriyor bu nedenle çiçek balından farklılar. Çam balı dünyada en çok Ege'de ve özellikle Muğla ve civarındaki kızılçam ormanlarında üretilmektedir. Meşe balı ise özellikle Kırklareli Istranca Dağları'ndaki meşe ormanlarından üretilir. Ülkemiz çiçek ve doğa çeşitliliği açısından çok zengin. Bu durum arıcılığa müthiş bir katkı sağlıyor. Doğaya, arıya ve insana saygılı üretim yaparak ülkemizin doğasını ve arıcılığını hep birlikte desteklemeliyiz" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN