Pavli Panayırı 9 Eylül'de başlıyor

Pehlivanköy Belediyesi tarafından Pavli Panayırı'nın 9-12 Eylül 2021 tarihlerinde yapılacağı açıklandı. Pehlivanköy Belediye Başkanı Hüseyin Açıkel, konu ile ilgili yaptığı açıkla

GÜNDEM 5.08.2021 14:07:00 0
Pavli Panayırı 9 Eylül

Panayırların, Pagan ve Helen toplulukların önemli gördükleri kale şehirler etrafında insanların belli zamanlarda bir araya gelip, eğlenceler düzenleyerek ticari mal alışverişlerinde bulundukları önemli aktiviteler olarak günümüze ulaştığını kaydeden yetkililer, “Yunancada “Panegrysis” diye söylenen bu kelime, büyük toplantı, kurultay, festival, kalabalıklar gibi anlamlar içeriyor” dedi.

 

HALK ARASINDA SONBAHAR PANAYIRI OLARAK DA BİLİNİYOR

 

70′li yılların sonlarına kadar Trakya’nın birçok yerinde (Keşan, Lüleburgaz, Pınarhisar, Silivri, Havsa) bu tip panayırlara rastlandığını kaydeden yetkililer, “Bu panayırlar daha çok mal ve hayvanların satıldığı, o bildik adıyla “Hayvan ve Emtia Panayırları” şeklinde düzenlenirdi. Pavli Panayırı’nın bir diğer adı da “Pehlivanköy Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı.” Halk arasında “Sonbahar Panayırı” olarak da dillendirilen bu panayır için, Pehlivanköy’ün köklerine vurgu yaparak, “Pomak Bayramı” denildiğini hatırlatmak gerekir. Zira bu yöre ve civardaki yerleşimlerin hemen hepsi Pomak göçmenlerce kurulmuştur. Bu katıksız yapılarını büyük ölçüde muhafaza etmektedirler. Pomakça yörede hala canlılığını korumakta, özellikle eskiler kendi aralarında bu dili kullanmayı tercih etmekte, bu dilde şarkılar türküler okumaktadırlar” dedi.

 

 

“TRAKYA’NIN AYAKTA KALAN EN BÜYÜK PANAYIRI”

 

Yetkililer, “Pehlivanköy Sonbahar Panayırı, Çatalca’da düzenlenen panayırla birlikte günümüze ulaşmayı başaran son iki panayırdan en büyüğüdür. Panayırın kendine has bir özelliği de, uzun seneler Eylül ayının 18′inde başlayıp 4 gün sürmesidir. Pavli Panayırı’nın düzenlenmesine ilişkin, 1908 yılında Sultan II. Abdülhamid döneminde tarafından verilen izinde ( İrade-i Seniyye ) ; panayırın Eylül’ün 7’nci günü ( ilk haftası ) başlaması ve  4 gün sürmesi kararlaştırılmıştır” dedi.

 

Haber / Hüdaverdi MALİT