Trakya'nın en büyük antik tiyatro merkezi olacak

Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde 2600 yıllık Perinthos Antik Kenti'ndeki tiyatro alanı  gün yüzünü çıkarılacak.

GÜNDEM 4.08.2021 17:58:00 0
Trakya

"TRAKYA'NIN EN BÜYÜK ANTİK TİYATRO MERKEZİ OLACAK"


12 ay boyunca sürdürülmesi planlanan kazılarda,Mimar Sinan Üniversitesi adına Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem tarafından başlatılacak kazı çalışmalarında, arkeologların yanı sıra alanında uzman kişiler de görev yapacak. Bu yıl  bölgede önemli çalışmaların yapılacağını ifade eden Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, "Bu kazılarda en büyük amacımız antik kentte bulunan Trakya'nın en büyük tiyatro alanının ortaya çıkarılması. Bununla beraber akropolde yapılacak kazılarla da bir tarih canlanacak" dedi.

 

TEKİRDAĞ'IN TURİZM AÇISINDAN HER TÜRLÜ ROTASI VAR

Hacıoğlu, kazılarla birlikte Marmaraereğlisi ilçesinin Tekirdağ'ın en önemli tarih ve kültür destinasyonu olacağını belirtti. Kazıların adeta iğneyle kuyu kazmaya benzediğini anlatan Hacıoğlu, "Çok sabır gerektiren bir olay. İnanıyorum ki bu tiyatro, kazılar sonunda Trakya'nın en büyük tiyatro merkezi olarak karşımıza çıkacak" dedi. "Tekirdağ'ın turizm açısından her türlü rotası var ama tarih ile kültür turizmi açısından rotası yok" diyen Hacıoğlu, "Perinthos Antik Kenti'nde yapılacak kazılarla ortaya çıkacak yerler, akabinde Heraion-Teikhos Antik Kenti kazılarıyla Tekirdağ çok önemli tarih ve kültür destinasyonu olacak" diye konuştu.

 

ANTİK KENTİN ÜZERİNDE BÜYÜK ÖLÇÜDE MODERN YERLEŞİM VAR

 

Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem ise bilimsel literatürde Perinthos'un, M.Ö. 600 yıllarında Samos'tan gelen kolonistler tarafından kurulduğunun kabul edildiğini ifade etti. Antik kentteki kazıların çok yakın bir zamanda başlayacağını dile getiren Erdem, "Bu sene salgın koşullarını göz önüne alarak kısıtlı sayıda bir ekiple çalışmalara başlayacağız. İlerleyen senelerde antik kentin farklı alanlarında daha fazla ekiple çalışmayı planlıyoruz" diye konuştu. Erdem, kazı çalışmalarının sonuçlarının merakla beklendiğini aktararak, "Antik kentin üzerinde büyük ölçüde modern yerleşim var. Şansımız, akropol bölümüne şimdiye kadar hiç dokunulmamış. Tapınak ve tiyatro gibi büyük kamu yapılarının olduğu yerlere dokunulmamış" dedi. "Kazılarımıza bu alanlardan başlayacağız" diyen Erdem, "Kazıların ardından kent halkına ve gelen ziyaretçilere burası gezdirildiği zaman bir şeyler sunulmalı. Bunlar, çeşitli levhalar ve canlandırma resimlerle yapılacak. Burada bir gezi güzergahı oluşturulacak" şeklinde konuştu.

 

Haber / Hüdaverdi MALİT