Erikli Sahili sakinleri, şebeke parasına isyan etti

Keşan Belediyesi'nin Edirne'nin Erikli Sahili'ne yeni içme suyu hattı çekmek için peşin ödeyenden 6 bin, taksitle ödeyenden 9 bin lira istemesi, aboneleri isyan ettirdi. Belediye ile aboneler arasında şebeke par

GÜNDEM 1.08.2021 18:40:00 0
Erikli Sahili sakinleri, şebeke parasına isyan etti

Keşan Belediyesi, Saros Körfezi kıyısında, nüfusu kışın bin 500, yazın da yazlıkçıların gelmesiyle 100 bin kişiyi bulan Erikli'ye içme suyu projesi kapsamında 22 kilometre mesafedeki Kocaali Köyü’nden yeni su hattı çekti.

 

SOSYAL MEDYADA YAYINLADILAR

 

Belediye, boru döşenmesi, enerji nakil hattı gibi çalışmaların da bulunduğu bağlantı bedeli olarak eski abonelerden taksitli ve taksitsiz 6 ile 9, yeni abonelerden ise 9 ile 11 bin lira arasında talepte bulundu. Bazı vatandaşlar, abone olurken, bazı kişiler de istenilen ücreti yüksek bularak, abone olmadı ve eski şebekeden su kullanmayı sürdürdü. Belediye ile aboneler arasında şebeke parası tartışması sürerken, çeşmelerden çamurlu su akması da Erikli sakinlerini isyan ettirdi. Çamurlu su görüntüleri sosyal medyada yayınlanınca çeşmelerden tekrar temiz su akmaya başladı.

 

“50 MİLYONLUK İHALEYİ ÜZERİMİZE YIKMAK İSTİYORLAR”

 

Erikli sakinlerinden Mefail Güngör, “Katılım payını adil ödemek istiyoruz. Biz kanun neyse onu ödemek istiyoruz. Belediye 50 milyonluk ihaleyi bizim üzerimize yıkmak istiyor. Bir de meclis kararı ile alındığı söyleniyor bu çalışmaların ama Keşan Belediyesi yıllardır burayı üvey evlatmış gibi görüyor. Bir de 50 milyonluk ihale yapıyorsun ve diyorsun ki 'Ben en büyük ihale yaptım'. Keşan'a yapmıyorsun bu ihaleyi, Erikli'de yapıp burada 3-5 emekliden parayı tahsil etmek istiyorsun" dedi.

 

“BU NE YASAYA NE HAKKA NE DE İNSANLIĞA UYAR”

 

Şükrü Akıllı da, “Hiçbir belediyenin yapmadığı uygulamayı Keşan Belediyesi burada yapıyor. Nasıl yapıyor? 27 milyon 212 bin liralık projeyi artırarak 50 milyona getirip tamamını halktan almaya çalışıyor. Bu ne yasaya ne hakka ne de insanlığa uyar. Böyle bir şey yok. Keşan Belediyesi buradan 1 ayda para toplama talebinde bulunuyor. Bu da yanlış. Önce yasalar gereği insanlara tebligat çıkarması gerekirdi. Önümüzdeki yılda tahakkuk ederek bedeli, taksitin yani katılma payı. Keşan Belediyesi katılma payı almıyor, projenin tamamını fahiş fiyatla almaya çalışıyor. Bizim isyanımız budur" diye konuştu.

 

 

“ORTAK MECLİS KARARI İLE HAYATA GEÇİRDİK”

 

Diğer taraftan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, belediye meclisinin Erikli ile ilgili aldığı kararın, devrim niteliğinde olduğunu, belediyenin Erikli'deki vatandaştan hukuka uygun bağlantı bedeli talebinde bulunduğunu belirterek, “Erikli sahili, Keşan bölgesinin mücavir alan bölgesi geçtiğimiz yıl belediyemize dahil oldu. Burada bir kooperatif işletmesi yönetimi vardı ve 30 yıllık bir altyapısı vardı ve geçtiğimiz yıl yazın çok büyük bir su sorunu yaşandı bu bölgemizde. Dış fırçalamaya ve su almaya su yokken biz 2021 yazında su getirmeye başladık. Büyük bir yatırımla Erikli'yi suya kavuşturduk. 22 kilometre uzaklıktaki Kocaali köyünden içilebilir bir su getirdik. Bu suyun gelişiyle birlikte altyapı, kanalizasyon ve yol çalışmaları da başlattık. Belediye mevzuatına göre Keşan Belediyesi'nin ortak aldığı oy birliği kararı ile tüm partililerin aldığı ortak kararla 'şebeke bağlantı bedeli alma kararı' gerçekleşti mecliste. Keşan Belediyesi meclisinde, Erikli'deki her birim için her abone için şebeke bağlantı bedeli alma kararını ortak meclis kararı ile hayata geçirdik” dedi.

 

“İSTEYEN ABONE OLUR İSTEMEYEN OLMAZ”

 

“Belediye olarak Erikli'deki her şebekeyi yenileyeceğiz” diyen Helvacıoğlu, “Bu dönemden itibaren Erikli'de belediyemiz tarafından her şebeke yenilenecek, kanalizasyon yenilenecek, yollar yenilenecek ve temiz su gelecek. Mücavir alanı olması sebebiyle Erikli'de, 2'nci hizmet alanımız olduğu için katılım bedeli olarak böyle bir karar alındığını belirtmek isterim. Yaklaşık 3 bin 700 abonemize, 6 bin 500 civarında şebeke bağlantı bedelini almak için karar aldık. Taksitle ödeme imkanı da verdik. İsteyen 8 bin 800 lirayı 4 yılda, peşin ödeyenlerde 6 bin 500 lira ödeyecek. İsteyen abone olur istemeyen olmaz, abone olmak zorunlu değil. Herkesin kapısının önüne kadar suyu getireceğiz" diye konuştu.

 

Haber / Erdal AYDIN