Hepatitli olup farkında olmayabilirsiniz

Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlemelerine göre, dünyada 325 milyon kişi hepatit B ve hepatit C ile enfekte ve yılda 1.4 milyon kişi viral hepatitlere bağlı gelişen siroz ve karaciğer kanseri gibi neden

YAŞAM SAĞLIK 30.07.2021 11:12:00 0
Hepatitli olup farkında olmayabilirsiniz

Dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin yani her 3 kişiden birinin HBV ile, 185 milyondan fazla kişinin ise HCV ile enfekte olduğunun tahmin edildiğini belirten Prof. Dr. Binnur Şimşek, “Ülkemizde nüfusun yaklaşık yüzde 4-5’i kronik hepatit B, yüzde 0.5-1’i kronik hepatit C’dir. Yaklaşık 2,5-3 milyon hepatit B ve 500 bin Hepatit C hasta bulunuyor. Hepatit B ve Hepatit C'li hastaların yüzde 80-90'ı durumlarından haberdar değil. Bu da, kişilerin hayatlarının bir noktasında ölümcül karaciğer hastalığı ile karşılaşmasına ve bazı durumlarda bilmeden başkalarına bulaştırmasına neden olabiliyor. Türkiye’de de Hepatit B ve C gibi virüs ilişkili karaciğer hastalıkları açısından sık görüldüğü için “Hepatiti tespit et ve tedavi et” ilkesiyle hareket etmek şart. Bu amaç doğrultusunda da topluma hepatitlerden korunma önlemlerini anlatmak ve bilinçlenmelerini sağlamak da çok önemlidir” dedi.

 

ANA HEDEFLERİ SIRALADI

 

Prof. Dr. Binnur Şimşek, bu konuda ana hedefleri şöyle sıraladı: “Etkin aşılama, hepatit B taşıyıcı annelerden bebeğe geçişin önlenmesi, güvenli kan transfüzyonu, güvenli enjeksiyonlar, damar içi ilaç kullanıcılarda ortak enjektör paylaşımının önlenmesi, hepatit B ve C saptanmış hastaların tespiti ve antiviral tedavilere ulaşmasının sağlanması.”

 

Haber / Buse SERİN