Sahte servisler yüzlerce vatandaşı dolandırdı

Her geçen gün artan dolandırıcılık olaylarına yeni bir halka eklenirken, son zamanlarda Çerkezköy, Kapaklı ve Saray'da önemli firmaların yetkili teknik servisleri olduklarını söyleyerek vatandaşlarÄ

GÜNDEM 27.07.2021 17:15:00 0
Sahte servisler yüzlerce vatandaşı dolandırdı

Önemli firmaların yetkili teknik servisleri olduklarını söyleyerek vatandaşları dolandıranlar, hız kesmiyor. Bilindik markaların isimlerini kullanarak sosyal medya hesapları üzerinden verdikleri reklamlarla kendilerini kombi ve beyaz eşya servisi olarak tanıtan düzenbazlar, arızalı eşyaları tamir için vatandaşların evine gittiklerinde hiçbir belge göstermeden vatandaşın bazen kombisinin, bazen buzdolabının bozuk olmayan ana kartını söküp ‘Kartınız arızalı. Bu kartı 500 liraya, 700 liraya yaptırıp getireceğiz” diyerek hem sağlam olan kartları hem de parayı aldıktan sonra kayıplara karışıyor. Bilindik markaların isimlerini kullanarak yetkili servis olduklarını söyleyerek vatandaşları dolandıran düzenbazların, gittikleri evlerdeki kombi ve beyaz eşyalardan çıkardıkları sağlam ana kartları İstanbul’da başka servislere sattıkları kaydediliyor. 

 

VATANDAŞLARI UYARDILAR

 

Son günlerde artan olaylar üzerine karakollarda ve adliyelerde onlarca şikayet dosya oluşurken, mağdur olmamaları yönünde vatandaşları uyaran yetkililer ise bu gibi durumlarda vatandaşların bilindik yerlerde dükkanı olan yetkili servislerle iletişime geçmesini istedi. Güvenlik güçleri şikayetler üzerine MOBESE kameralarından faydalanarak bölgede eşkal ve kimlik tespiti yapmaya çalışırken, vatandaşları düzenbazların tuzağına düşmemesi konusunda da uyardılar. 

 

TÜM MARKALARIN YETKİLİ SERVİSLERİ SERBİS’TE

 

Ticaret Bakanlığı, dolandırıcılık olaylarının ve mağduriyetlerin artması üzerine geçtiğimiz yıl www.servis.gov.tr internet adresinden Servis Bilgi Sistemi Projesi’ni (SERBİS) hayata geçirerek, tüm markaların yetkili numaralarını kendi bünyesinde topladı. Yetkili olmadığı halde yetkili servis gibi tanıtım yapan ve hizmet sağlayan servislerin, hem tüketici mağduriyetlerine yol açtığı hem de firmaların ticari itibarlarına ve marka değerlerine zarar verdiği dikkate alınarak, yetkili servis bilgilerine güvenilir bir platformdan doğru bir şekilde erişim sağlanması amacıyla 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle hayata geçirilen bu uygulamada, bakanlık tarafından onaylı yetkili servislerin isimleri ve bilgileri bulunuyor. Dolayısıyla tüketiciler sistem üzerinden arama yaparak gerçek yetkili servislere ulaşabiliyor.

 

Haber / Şaban KARDEŞ