Salatadaki gizli tehlikelere karşı 9 önemli uyarı!

Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan "Salatanın içeriği itibariyle besleyici ve tok tutucu olması gerekiyor. Örneğin; ana öğün olarak tüketilecekse içerisinde et, tavuk ya da peynir, kurubaklagil, ceviz, fın

YAŞAM SAĞLIK 26.07.2021 11:32:00 0
Salatadaki gizli tehlikelere karşı 9 önemli uyarı!

Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, salatadaki gizli tehlikelere karşı 9 önemli uyarıda bulundu. Salataya lezzet katmak için vazgeçilmez olarak görülen sosların, içeriğindeki katkı maddeleri ve koruyucular ile sağlık açısından zararlı olabildiği gibi, yüksek kalorisiyle diyeti de baltalayıcı olabildiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, “Hazır karışım salata soslarında nar ekşisinden sofra şekerine ve bala kadar kalorisi yüksek birçok malzeme bulunabilir. Bu nedenle hazır karışımlı soslardan kaçının” dedi.

 

ZEYTİNYAĞINDA AŞIRIYA KAÇMAYIN

 

Salataya eklenecek zeytinyağında ölçüye dikkat edilmesi, salata tabağının büyüklüğüne göre yağın eklenmesi gerektiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, “Zira ölçüyü aştığınızda salatanın kalorisini çok yükseltebilirsiniz. Öte yandan salatayı tamamen yağsız tüketmek ise salatanın tok tutucu özelliğinin azalmasına neden olacaktır. Bu nedenle salatalarınıza mutlaka 1-2 tatlı kaşığı yağ eklemelisiniz” uyarısında bulundu.

DIŞARIDA BU AYRINTIYA DİKKAT EDİN

 

“Özellikle dışarıda salata tüketirken mutlaka sosu masaya isteyin ve kendiniz ekleyin” önerisinde bulunan Ertan, “Aksi halde sosların yanı sıra lezzeti daha da artırmak için sofra şekeri ilavesi de yapılabiliyor. Limon, sirke ve hardalı ise salatalarınızda kontrollü şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca mayonezli salatalar yerine yoğurtlu salataları tercih ederek salatanızı hem sağlıklı hem de kalorisi daha düşük hale getirebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

 

 

TEK ÇEŞİT SALATA TERCİH ETMEYİN

 

Tek çeşit salatanın ana öğün olarak değil, ana öğünün yanında yardımcı yemek olarak tercih edilmesini öneren Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, “Çünkü örneğin tek başına yeşil salatadan oluşacak bir öğün hem gün içerisinde sizi acıktıracak hem de bağışıklığınızın güçlü olması için almanız gereken protein, kalsiyum, vitamin ve minerallerden sizi mahrum bırakacağından bağışıklığınızın düşmesine neden olacaktır. Ana öğün olarak tüketeceğiniz salatanızın içeriğinin et, tavuk ya da peynir, kurubaklagil, ceviz, fındık gibi besinlerden oluşmasına özen gösterin. Ancak salatanızda kullanacağınız malzemeler fazla olduğunda kalorisi de yükseleceğinden aşırıya kaçmayın” diye konuştu.

 

SALATANIZDA MEYVEYİ ABARTMAYIN

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, “Salatanın içine ekleyeceğiniz meyveler lezzeti artırmakla birlikte kaloriyi de artıracağından aşırıya kaçmayın. Örneğin, ana öğün olarak tüketeceğiniz et, kurubaklagil ya da peynir gibi zengin içerikli bir tabak salataya, bir porsiyona denk gelecek şekilde bir adet elma ya da dört adet orta büyüklükte kayısı ekleyebilirsiniz” dedi.

 

GÜVENDİĞİNİZ YERLERDE SALATA TÜKETİN

 

“Yeterince temizliği yapılmamış yeşillikler barındırdıkları bakteriler ve gözle görülemeyen mikroplar nedeniyle besin zehirlenmesinden ishale dek birçok sağlık sorununa yol açabildiğinden, temizliğinden emin olamadığınız yerlerde salata tüketmekten kaçının” diyen Ertan, özellikle gebelerde toxoplazma alma riskinden dolayı dışarıda salata yememelerini tavsiye etti.

 

MUTLAKA SİRKELİ SUDA BEKLETİN

 

Salatanın yıkanmasından doğranmasına kadar dikkat edilmesi gereken birçok önemli noktanın olduğunu söyleyen Ertan, “Salata malzemelerini özellikle de yeşillikleri akan suyun altında yıkamakla kesinlikle yetinmeyin, gözle görülemeyen mikroplardan arınması için ardından mutlaka sirkeli suda 5 dakika bekletin. 1 litre suya 1 yemek kaşığı sirke eklemeniz yeteli olacaktır” dedi.

 

KESME TAHTASINA DİKKAT EDİN

 

Salata malzemelerini doğramak için kullanılan kesme tahtasında, çapraz bulaş riskine karşı dikkatli olunmasını tavsiye eden Ertan, “Sebze ve çiğ et için kullandığınız kesme tahtasını ayırın” dedi.

 

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELERİ YIKAYIP SAKLARKEN DİKKAT!

 

Sebze ve meyveleri yıkayıp saklamanın daha hızlı bozulmalara neden olduğunu söyleyen Ertan, “Çünkü sebze ve meyvelerin üzerlerinde kendi ürettikleri ve bozulmalarına engel olan bir tabaka var ve yıkanınca bu tabaka ortadan kalkıyor. Fakat büyükşehirlerde yaşayan ve özellikle çalışan insanların pratik salata hazırlama tüyolarına ihtiyacı var. Sebze ve meyveler yıkandıktan sonra iyice kurutularak, uygun hafif hava alan kaplarda 3-4 gün saklanabilir. Fakat yıkanmış sebzelerin çok iyi kurutulmuş olmasına çok dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU