Tunca Nehri'nde temizlik seferberliği

Çevreciler, Edirne'de günlerdir etkisini gösteren sıcak havayla birlikte dip seviyesini gören, yüzeyi yosun ve çöplerle kaplanan Tunca Nehri ve çevresinde temizlik yaptı. Temizlik çalışmasına Trakya Üni

GÜNDEM 25.07.2021 15:15:00 0
Tunca Nehri

Edirne’de 35 derecenin üzerinde seyreden sıcak havada Tunca ve Meriç Nehri dip seviyelerini gördü. Akış hızı 6 metreküp/saniyeye düşen Tunca Nehri’nin yüzeyi ise yosun ve çöplerle kaplanırken, oluşan kötü görüntüye kayıtsız kalamayan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ile sosyal medya topluluğu 'Plastiğe Hayır Grubu' bir araya gelerek Tunca Nehri ve çevresinde temizlik yaptı.

 

 

ÜZERİNDE PLASTİKLER YÜZÜYOR

 

Pandemi sonrasında daha çok çöp çeşitlerinin arttığını, üç çöpten birisinin maske olduğunu, cam ve plastik şişe yoğunluğunda artma olduğunu belirten Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, “ambalajlı gıdaların çoğalmasıyla da yiyecek ambalajlarının arttığını gördük. Bunlar doğada en zor çözünen maddeler. Nehir kıyısında bu temizliği yapmamızın en önemli nedeni ise nehre karışan plastik maddelerin oradaki canlı yaşamı öldürmesi” dedi. Nehrin yüzeyini kötü bir tabakanın kapladığını ve üzerinde plastiklerin yüzdüğünü söyleyen Eren, “Bu çok çirkin bir görüntü. Bu kentte belediye var, valilik var, valiliğe bağlı kurumlar var. Aslında kentte bu hizmetler çok önemli hizmetler ve bunun yapılmadığını görüyoruz” diye konuştu.

 

“GÜZELLİKLERİ MAHVETMEYELİM”

 

Etkinliğe katılan Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi İspanya uyruklu Begona Rodrigues de, burasının gerçekten çok pis olduğunu belirterek, “Nehir ve çevresinde küçük hayvanlar yaşıyor. Onlar için çok sağlıksız bu görüntü. İnsanlar pikniğe geldikten sonra çöplerini yanlarında götürüp çöp kutusuna atmalı. Manzara gerçekten çok üzücü. Lütfen bu güzelliği mahvetmeyelim” çağrısında bulundu.

 

Haber / Hüdaverdi MALİT