Bıçakçılarda bayram mesaisi

Kurban Bayramı öncesi Çerkezköy'de hizmet veren bıçak satıcıları ve bileyicilerinde mesai başladı. Kurbanlıkların kesilmesi için bıçaklarını bilettiren ve yeni bıçak satın alan vatanda

GÜNDEM 17.07.2021 16:22:00 0
Bıçakçılarda bayram mesaisi

 

Çerkezköy’de 13 yıldır bıçakçılık yapan Bayram Bıçakçılık sahibi Bayram Yıldızlı, “13 senedir Çerkezköy’deyim. Daha önce seyyar olarak bıçakçılık yapıyordum, 3 sene önce dükkan açtım oğlumla birlikte işletiyoruz. Bu bayram yine koronavirüs gölgesinde ancak kısıtlamasız geçecek. Yoğunluk diğer bayramlara göre az. Satışlar yok denecek kadar az ama bizim belirli müşterilerimiz var onlar geliyorlar” şeklinde konuştu.

 

 

“BIÇAK SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ”

 

Bıçaklar hakkında da bilgi veren Yıldızlı, “50-90 arası bıçak numaraları değişiyor. Gülaçar çubuk çelik bıçaklar ve sürmene bıçaklar kurban kesimi için iyi. Gülaçar bıçaklar yani Bursa bıçakları daha çok tercih ediliyor, alternatifleri yok. Vatandaşlar pek ayırt edemiyor bıçakları, dışarıdan 50 TL’ye aldığı bıçağı gelip bileten müşterilerimiz var, bize iyi olup olmadığını soruyorlar” dedi. Kurban kesiminde bıçak seçiminin çok önemli olduğunu da vurgulayan Yıldızlı, “Bıçak seçimi çok önemli. Her bıçakla kurban kesilmez. Ucuz bıçak satın almasınlar. Tecrübeli olan vatandaşlar zaten nasıl bıçak tercih edeceğini iyi biliyor” dedi. Kurban Bayramı’na saatler kala bıçaklarını biletmeye getiren vatandaşların çoğaldığını da kaydeden Yıldızlı, “Biz de elimizden geldiği kadar bize gelen satırları, kesme bıçaklarını, et açma bıçaklarını, yüzme bıçaklarını bilemeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

BIÇAKLARIN BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE FİYATLAR DEĞİŞİYOR

 

Kurban Bayramı’nda küçükbaş ve büyükbaş alan çok sayıda vatandaşın kurbanını kesmek için Bursa ve Sürmene bıçaklarını tercih ettiğini de belirten Yıldızlı, “Tamamen yerli üretim olan Bursa ve Sürmene bıçaklarının çok tercih edilmesinin nedeni bu bıçakların dövme çelikten yapılmış olması, dönmemesi, garantili olması ve de bilemeye uygun olmasıdır. Uzun süre kullanılabildikleri için de tercih ediliyorlar. Şu anda satışlarımız normal seviyede. Bıçakçılar olarak biz en çok Kurban Bayramı arifesinde bıçak satıyoruz. Kurban bıçaklarının büyüklüğüne göre fiyatları değişiyor” ifadelerini kullandı.

 

BURSA BIÇAKLARI DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR

 

Demir Anahtar Çilingir Hizmetleri sahibi Hatice Demir de, “Kurban Bayramı üstü satışlar iyi, memnunuz. Diğer bayramlar gibi değil tabi ki ama son 2 gün genellikle satışlar artıyor. 30 TL’den başlıyor 2 bin TL’ye kadar bıçaklarımız var. 30-40 TL’lik bıçaklar kurban için uygun” ifadelerini kullandı. Bursa bıçakları ve Trabzon bıçaklarının daha kaliteli olduğunu ve daha çok tercih edildiğini de kaydeden Demir, “Bıçak seçimi önemli. Kurban kesiminde bıçağın kör olmaması önemli” şeklinde konuştu.

 

BAYRAM ÖNCESİ DAHA ÇOK YOĞUNLUK OLUYOR

 

“Almışken iyi ve kaliteli bıçak almakta fayda var” diyen Demir, “Yumuşak bıçak olduğu zaman ağzı çabuk dönüyor, birinci kurbanda belki çok fazla fark etmiyor ama ikinci, üçüncü kurbana geçtiği zaman sıkıntı olmaya başlıyor” ifadelerini kulandı. Vatandaşların bu sene geçen seneye göre bıçak bilemek için erken gelmeye başladığını da kaydeden Demir, “Vatandaşlar bu sene erken gelmeye başladılar bıçaklarını biletmek için. Geçen seneler daha çok son günlere yakındı. Bizim bıçak bileme işimiz her zaman var, ancak Kurban Bayramı öncesi daha çok yoğunluk oluyor” dedi.

 

“BIÇAĞI KORUMAK ÖNEMLİ”

 

Bıçak alacaklara tavsiyelerde de bulunan Demir, “Evde güzel bıçakları varsa güzelce biletmeleri yeterli. Ama yoksa iyi bıçak satılan yerlerden kaliteli bıçak alsınlar. Bıçağı korumakta önemli. Kadınlar bulaşık makinesine atarlar genellikle ancak demir zaten dövüle dövüle sıcağa vura vura çelik oluyor aynı şekilde sıcak vura vura da demirleşmeye başlıyor. Bıçağın bulaşık makinesine atılmaması gerekiyor bu yüzden” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN