Yener: Uyuşturucu ile mücadelede ailelerin duyarlı olması çok önemli

İçişleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "En İyi Narkotik Polisi Anne" projesi kapsamında Çerkezköy'de seminer verildi. Semineri veren polis memuru Cengiz Yener, "Uyuşturucu ile mücad

GÜNDEM 13.07.2021 19:06:00 0
Yener: Uyuşturucu ile mücadelede ailelerin duyarlı olması çok önemli

Çocukların ve gençlerin uyuşturucu kullanımının önüne geçme konusunda anne duyarlılığından faydalanmak amacıyla hayata geçirilen "En İyi Narkotik Polisi Anne" projesi kapsamında Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde dün saat 14.00’de düzenlenen seminere; Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Serkan Engin, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz ve vatandaşlar katıldı.

 

“TOPLUMUN GELECEĞİNE ZARAR VERİR”

 

Seminer, 2021 yılının Afet Yılı ilan edilmesi dolayısıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlanan videonun izlenmesiyle başladı. Daha sonra sunum yapan Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Cengiz Yener, ilk olarak narkotik suçlarla mücadelenin önemine değindi.  Narkotik suçlarla mücadelenin çok önemli olduğunu kaydeden Yener, “Uyuşturucu sosyolojik, fiziksel ve ekonomik olarak toplumları zayıf düşüren nedenlerden biridir. Uyuşturucu sorunu, özellikle genç nesilleri tehdit ederek toplumların geleceğine zarar verir. Terör örgütleri ve diğer suç kartellerinin önemli bir finans kaynağıdır” dedi.

 

“SADECE POLİSİYE TEDBİRLERLE ÖNLENEMEZ”

 

Daha sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun narkotik suçlarla mücadele konusunda yapmış olduğu konuşma dinletildi. Ardından sunumuna devam eden polis memuru Cengiz Yener, devletin uyuşturucu ile mücadele kapsamında çok güzel işler yaptığını kaydederek, “Ülkemizde uyuşturucu tedavisi ücretsiz. Herhangi bir sağlık kuruluşuna gittiğiniz zaman sizden ücret talep etmiyorlar. Bize geldiğiniz zaman biz hemen işlem yapmıyoruz, sağlık kuruluşları ile ortak çalışıyoruz ancak bu polisiye tedbirlerle önlenecek bir şey değil. Biz elimizden geleni yapıyoruz ama sizlerin de desteğini bekliyoruz” dedi.

 

“FİZİKİ VE PSİKOLOJİK OLARAK KİŞİNİN DENGESİNİ BOZUYOR”

 

Belirli miktarda alındığında kişinin merkezi sinir sistemine etki ederek akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan, kişi ve toplum içerisinde ekonomik ve sosyal çöküntü meydana getiren, alışkanlık ve bağımlılık yapan, kullanılması, bulundurulması, üretilmesi ve satışının kanunlarla yasaklandığı maddelere ‘uyuşturucu madde’ denildiğini kaydeden Yener, uyuşturucuya başlama nedenlerini de; merak etkisi, arkadaş ısrarı, özenme, kişisel sorunlar ve ailesel sorunlar olarak sıraladı.

 

“BİR KİŞİNİN KURTARILMASI BİLE ÇOK ÖNEMLİ”

 

Yener, “İnsanın yaşamına devam edebilmesi için gerekli olmayan fakat vücuduyla tanıştırdıktan sonra da ihtiyacıymış gibi o maddeyi alıp kullanması ve devamında da bu maddeyi bırakamaması durumuna madde bağımlılığı deniyor. Siz istediğiniz kadar kişiyi zorla tedavi merkezine götürün, tedavi olmuyor çünkü her şey kafada bitiyor. Bize geliyorlar, ‘işimiz yok’ diyorlar. İŞKUR ile beraber ortak çalışıyoruz, iş buluyoruz, 3 gün sonra iş yeri sahibi gelip ‘dükkanı soyup gitti’ diyor. Ancak biz 2’nci, 3’üncü şansı veriyoruz, kişiyi gözden çıkarmıyoruz. Bazen iyi yerlerde çalışan gençleri yollarda ekiplerimiz yakalıyor veya gelen ihbar üzerine yakalıyoruz. Firmaya bilgi vereceğimizi söylediğimizde, ‘ağabey beni bitirirsin’ diyor. İnsanlara şans vermekten yanayız. Biz yine el altından iş yerine bilgi veriyoruz ama ‘ne olur işten çıkarmayın, bakın eğer işten çıkarırsanız bir kişiyi kaybedeceğiz’ diyoruz. Bizim için bir kişiyi bile kurtarmak çok önemli” şeklinde konuştu.

 

“AİLELERİN DUYARLI OLMASI ÇOK ÖNEMLİ”

 

Hiçbir ailenin uyuşturucu bağımlılığını çocuğuna yakıştırmadığını kaydeden Yener, “Ailelerin çocuklarından gariplikleri fark etmesi çok önemli. Bazen aileler geliyor bize, çocuğunun cebinde aspirin bulmuş, ‘bu nedir’ diyor. Bu aspirin diyoruz, ‘olsun ben yine de içimdeki şüpheyi gidermek istedim’ diyor. Biz teşekkür ediyoruz. Çocukları ile ilgili aileler, çocuklarının uyuşturucu kullandığını kolaylıkla anlayabiliyor. Ailelerin duyarlı olması çok önemli. Uyuşturucu kullanımın erken fark edilmesi hayat kurtarır” ifadelerini kullandı.

 

 

FİZİKSEL VE SOSYAL BELİRTİLERİ

 

Madde kullanımının fiziksel belirtilerini sıralayan Yener, “Madde kullanımının fiziksel belirtileri; ağızda yaralar, dişlerde çürükler, bakımsız dış görünüş, iğne izleri, bitkinlik, dalgınlık, burun akıntısı, dengesizlik, sarhoşluk hali, göz bebeklerinde daralma ve genişleme, gözlerde kanlanma, konuşma güçlüğü, mide – bağırsak bozuklukları, kabuk bağlamış yaralar, sakız çiğnemede artış, kaşıntı, kas ve eklem ağrıları, solunum güçlüğü, terleme ve titreme, uyku bozukluğu, kilo kaybı ve yüzde kızarıklık şeklinde. Sosyal belirtileri ise; aile ilişkilerinden uzaklaşma, argo konuşmaya yönelme, evden değerli eşya veya paranın kaybolması, derslere ilgi ve başarıda düşüş, evden uzaklaşma, hırsızlık, gasp, yankesicilik, ilgi ve istek kaybı, kendine güven kaybı, kontrol kaybı, mevcut arkadaş çevresinde değişme ve sık yalan söyleme şeklinde oluyor” dedi.

 

UYUMA UYGULAMASI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Uyuşturucu ile mücadelede vatandaş duyarlılığını oluşturmak amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan UYUMA (Uyuşturucu ile mücadele) Uygulaması hakkında da bilgi veren Yener, “Karşılaştığınız uyuşturucu ticaretini doğrudan ve en hızlı şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tamamen yerli ve milli bir yazılımla gerçekleştirdiği, akıllı telefonlardan Google Play Store ve Apple sanal mağazalarından ücretsiz olarak temin edilebilen UYUMA uygulaması aracılığıyla bildirebilirsiniz” dedi. Yener, madde bağımlılığı ile mücadele merkezlerini de; ALO 191, Yeşilay, ÇEMATEM Tedavi Merkezi, AMATEM Tedavi Merkezi, Açık Kapı olarak sıraladı. Seminere katılanlara İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve içerisinde bağımlılık ile ilgili bilgilendirici metinlerin olduğu broşürlerden de dağıtıldı.

 

Haber / Buse SERİN