"Kendi kendine yeterlilik anlamında kanola son derece önemli"

Hayrabolu Dambaslar Mahallesi'nde yapılan kanola ve buğday hasadına katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bugün, eğer ayçiçek yerine kanola eksek Türkiye kendi kendine yeterliliğine kavuşacak.

GÜNDEM 11.07.2021 16:22:00 0

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Tekirdağ’a geldi. Namık Kemal Üniversitesi’nde Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından karşılanan Bakan Pakdemirli, karşılamanın ardından Valilik binasına geldi. Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Pakdemirli, Tekirdağ ile ilgili Vali Aziz Yıldırım’dan brifing aldı.

 

KOOPERATİF BİNASININ AÇILIŞINA KATILDI

 

Ziyarette Vali Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye, Tekirdağ’a özgü, yöresel Karacakılavuz El Dokuması Halı hediye etti. Valilik ziyaretinin ardından Tarım ve Orman Bakanı Dr. Sayın Bekir Pakdemirli beraberinde Vali Aziz Yıldırım, Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül ve il protokolü ile birlikte, S.S. Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi binasının açılışına katıldı.

 

“DAHA FAZLA ÜRETİM YAPMAYA İHTİYACIMIZ VAR”

 

Bakan Pakdemirli, açılışta yaptığı konuşmada, “Önder Çiftçilerimiz bugün, kökleri 35 seneye varan sahada çok güzel bir çalışma sürdürüyorlar. Bu çalışmanın adı eğitim. Bizim de Bakanlık olarak, bu işle ilgili Eğitim Daire Başkanlığımız var. Her ilde ve her ilçe de binlerce, on binlerce saat, her gün eğitim veriyoruz. Çiftçimizin her yıl eğitim almasında çok büyük bir fayda var. Bunun sebebi şu; ister istemez gıdaya olan ihtiyacımız artacak. Hem dünyada, hem Türkiye’de. Yüz milyonluk bir nüfusa doğru gidiyoruz. Topraklar aynı, su miktarları aynı, hatta su miktarları da azalarak devam ediyor. Bizim bu şartlar altında, birim alandan daha fazla üretim yapmaya ihtiyacımız var. O yüzden, çiftçimiz dün olduğu gibi bugün de, yarın da daha çok eğitimli olmalı” dedi.

 

“BİRÇOK İLE ÖRNEK OLUYORLAR”

 

Çiftçilerin bu topraklarda on binlerce yıldır kadim bir şekilde üretimine devam ettiğini kaydeden Bakan Pakdemirli, “Çok köklü bir kültür var, ama bu eğitim her gün kendimizi geliştirmeye engel değil. Bu anlamda; Önder Çiftçilerimiz’in de bu konuda almış olduğu rolden dolayı, kendilerine teşekkür ediyorum. Bugün sadece eğitim değil, aynı zamanda kooperatifleşerek güzel bir kooperatifleşme örneği de sergiliyorlar. 120 milyon TL’ye varan cirolarıyla da Önder Çiftçilerimiz gerçekten hem Tekirdağ’da, hem de Türkiye’nin başka bir çok iline de örnekler, örnek oluyorlar. Bu anlamda; ben kendilerine teşekkür ediyorum” dedi. Açılışın ardından Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Bakan Yardımcısı Sayın Akif Özkaldı ve Vali Aziz Yıldırım ile birlikte çiftçilerle buluştu.

 

 

KANOLA VE BUĞDAY HASADINA KATILDI

 

Bakan Pakdemirli, Vali Aziz Yıldırım, Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül ve il protokolü ile birlikte Hayrabolu Dambaslar Mahallesi’nde yapılan kanola ve buğday hasadına da katıldı.

 

“ÖNEMLİ ARTILARI OLAN BİR ÜRÜNÜMÜZ”

 

Hasat öncesi konuşan Bakan Pakdemirli, dört mevsimde yedi ayrı bölgede üretimin devam ettiğini belirtti. Pakdemirli, “Trakya itibari ile bugün hem bir kanola tarlası, hem de buğday tarlasında hasat yapacağız. Kanoladan başlayacak olursak, kanolanın artık hakkını teslim etmemiz lazım diye düşünüyorum. Bugün itibari ile şöyle bir hesap yapalım. Bugün, eğer ayçiçek yerine kanola eksek Türkiye kendi kendine yeterliliğine kavuşacak. Ayçiçekte dekarda ortalama 100 kg yağ alırken, kanolada dekarda 150 kg almamız mümkün. Kendi kendine yeterlilik anlamında kanola son derece önemli. Artık kuraklık risklerini yaşadığımız bir yılın içerisindeyiz. Bundan sonra da, bu ilk ve de son olmayacak. Ayçiçek, elbetteki Türkiye’nin bir kültürü. Hem tüketim, hem de üretim kültürü, ama bir yandan da kanolanın üretimine, bu kadar sağlıklı bir yağın üretimine daha çok değer vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Hem çiftçi, hem de üretici açısından önemli derecede artıları olan bir ürünümüz” diye konuştu.

 

İLK HASADI GERÇEKLEŞTİRDİ

 

Kanola tohumunun bundan sonra yüzde 50’sini Bakanlık olarak karşılayacaklarını söyleyen Pakdemirli, duanın ardından biçerdöveri kullanarak ürünlerin hasadını gerçekleştirdi. Çiftçilerle de konuşan Bakan Pakdemirli, “Gübre desteğimiz yüzde 300 arttı. Tüm destekleri arttırıyoruz. Bir de Toprak Mahsulleri Ofisi vasıtası ile, üretici dostu yaklaşım ve alım politikası ile çiftçimizin, üreticimizin memnun olmasını sağlıyoruz. Üreticimiz bugün memnun. Allah’a bin şükürler olsun burada kuraklıktan da eser yok. Türkiyemiz kendi kendine yeterlidir. Ortalama her sene 20 milyon ton buğday üretiriz. Bu sene biraz sıkıntımız var, bazı bölgelerde eksikliklerimiz var, ama şunu söyleyeyim Türkiye elindeki stoku ile, yaptığı takviyesi ile ve yerli üretimi ile Allah’a şükür hiçbir problem yaşamadan bu seneyi de inşallah geçiriyor olacağız. Bizim için önemli olan, en başta üreticimizin para kazanması. Üreticimiz para kazanıyor, üreticimiz memnun. Bir tarafta buğday, bir tarafta kanola hasadı yaptık. İki üreticimizle de konuştuk, iki üreticimiz de memnun” dedi. Beraberindekilerle birlikte Hayrabolu Belediye Başkanlığını da ziyaret eden Pakdemirli, ziyaret sonrası Belediye Başkanlığı binası önünde çiftçilerle bir araya geldi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ