Bayram şekerleri stantlardaki yerini aldı

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Çerkezköy'de alışveriş hareketliliği yaşanmaya başlandı. Bayramların vazgeçilmezi olan şekerler ve çikolatalar da satışa sunuldu. Fiyatları 10

GÜNDEM 9.07.2021 15:43:00 0
Bayram şekerleri stantlardaki yerini aldı

Bayram öncesinde satışa sunulan şeker ve çikolatalar, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Çerkezköy’deki marketlerin stantlarını süslemeye başladı.

 

“MERDİVEN ALTI ÜRÜNLERE DİKKAT”

 

Son yıllarda şeker piyasasında da merdiven altı üretim ve korsan satışların başladığını kaydeden uzmanlar, şeker ve çikolata alırken dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi verdi. Çikolatanın ambalajının ürünü tamamen sarması gerektiğini belirten uzmanlar, “Çikolataların görünümü parlak olmalı. Üzerinde beyazlama olmamalı. Böyle bir durumda ürün yüksek sıcaklıkta veya soğukta kalmış olabilir. Çikolata ve çikolatalı ürünler buzdolabında değil, 18 ila 22 derece arasında saklanmalı. Şekerlemede ise ambalajın kapalı olmasına ve ürünlerin 30 derecenin altında, oda şartlarında, güneş görmeyen serin ortamda saklanmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Sağlıklı çikolata, içeriğinde yüzde 70 oranda kakao barındırır ancak içeriğinde kakao dışında ek maddeler bulunan çikolatalar, mide ve bağırsakları deforme ederek; ishal, kusma, zehirlenme gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Ayrıca bu çikolatalar hemen tüketilmediğinde zararlı bakterilerin oluşumu artar” dedi.

 

“ÇOĞUNLUKTA BESİN GIDALARI BULUNMASI GEREKİR”

 

Şeker ürünlerinin üretimi sırasında birçok gıda maddesinin yanı sıra tatlandırıcı yapılması için bazı zararlı maddeler kullanıldığını belirten uzmanlar, “E120 Karmin boya maddesi bu zararlı maddelerden biridir. Bu madde böceklerden elde edilir. Doğru işlemlerden geçilmediğinde özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verir. Şeker kaplarının üzerindeki jelatinlerde yazılan E471, E472, E473, E474, E475, E476 ve E477 mono - digliserit ve tuzlarını içeren ürünlerde, hem hayvansal hem de bitkisel yağlar kullanılır. Sağlıklı şekerlerin etiketlerinde çoğunlukta besin gıdaları bulunması gerekir. Hayvansal katkı maddesi içeren şekerler kansere neden olabilir” uyarısında bulundu.

 

Haber / Buse SERİN