Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank Edirne'de

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir dizi açılış ve ziyaret programına katılmak üzere önceki gün Edirne'ye geldi. Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi ile Trakya Kalkınma Ajansı Edirne Yatırım

GÜNDEM 5.07.2021 16:58:00 0
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank Edirne

Edirne Valisi Ekrem Canalp tarafından karşılanan Bakan Varank Edirne programının ilk bölümünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Trakya Kalkınma Ajansı tarafından restore edilen ve Edirne Valiliği tarafından müze olarak düzenlenmesi yapılan Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi'nin açılışını yaptı.

 

EDİRNE KÜLTÜRÜN BAŞKENTİDİR

 

Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi'nin açılışında konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Edirne kültürün başkentidir ve bu iddiayı ispatlamış ve ispatlamaya hazırdır” dedi. Edirne’nin, Dünya’da kültürel zenginliği en fazla hissedebilecek illerden biri olduğunu kaydeden Vali Canalp, “Bu alan Roma’nın, Bizans’ın, Osmanlı’nın bütün eserlerinin en iyi şekilde korunduğu ilimizdir. Edirne’de Museviliği, Hıristiyanlığı ve İslamiyet’i en zengin bir şekilde hissedileceğimiz harikulade bir ilimizdir. Biz bu zenginliği ortaya koyabilmek için bir müzeler atağı gerçekleştirdik” dedi.

 

 

 

2021’DE 14 MÜZE AÇILACAK

 

2021 yılında 14 adet müzenin açılışını gerçekleştireceklerini, bu zincirin ilk halkası olan Fatih Müzesi’ni açtıklarını belirten Canalp, “Şu an açılışını yaptığımız müze ise bu halkanın ikinci halkasını oluşturmaktadır. Açılışını yapacağımız 14 müze ile Edirne’yi adeta balkanların kültür başkenti haline getirmiş olacağız.  Ben buradan emeği geçen herkese ve özellikle İğe ailesine çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

“ÇOK YÜKSEK BİR POTANSİYELE SAHİP”

 

Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da şehirlerin sahip olduğu potansiyelleri değerlendirip rekabetçiliklerini geliştirdiklerin ifade ederek, “Biliyoruz ki şehirlerimiz güçlü olduğunda ülke ekonomimiz de güçlü olur. Edirne’miz de tarım, turizm ve sanayi alanlarında çok yüksek bir potansiyele sahip. Ülkemiz ekonomisine azami seviyede katkıyı sunuyor. Biz Edirne´nin sahip olduğu köklü kültürü, verimli toprakları ve nitelikli insan kaynağıyla çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. Bu potansiyeli harekete geçirmek için de ilimizin gelişmeye açık alanlarını tespit ediyor, yenilikçi projelerimizle bunları ekonomiye kazandırıyoruz. Yatırıma uygun alanlar oluşturmak ve sanayi altyapısını geliştirmek amacıyla OSB ve sanayi siteleri kuruyoruz” diye konuştu.

 

 

“MÜZELER, BİRER KÜLTÜR, SANAT VE TARİH KÖPRÜSÜ”

 

Medeniyet inşa etmenin kolay olmadığını, ama en önemlisinin, bu medeniyetin ürünlerine ve kültürüne sahip çıkmak, onu yaşatmak, devralınan mirası daha da geliştirmek olduğunu söyleyen Bakan Varank, “Bu süreçte müzelerimizin, çok önemli roller üstlendiğine inanıyorum. Müzeler, her yönüyle milletimizin geçmişten geleceğe kurduğu birer kültür, sanat ve tarih köprüsü. Bunun için yaptığımız yatırımlar ve hayata geçirdiğimiz projelerle ülkemizin kalkınmasına katkı sağlarken, medeniyetimize de sahip çıkıyoruz. Bildiğiniz gibi sanatın, kültürün, ilmin gelişmesi, bir iklim meselesidir. Bize düşen görev, bu birikimi daha ileriye taşıyacak kültür, sanat, medeniyet iklimini oluşturmak” şeklinde konuştu.

 

ESNAFI ZİYARET ETTİ

 

Açılışın ardından Necmi İğe Evi'ni bağışlayan aileyle hatıra fotoğrafı çekilen Varank, müzeyi gezdikten sonra Edirne Valiliği’ne geçti. Valilik şeref defterini imzalayan Varan, bir süre Edirne Valisi Ekrem Canalp ile bir süre görüştü. Canalp, Bakan Varank’a günün anısına Edirnekari tablo hediye edildi. Valilik ziyaretinin ardından Trakya Kalkınma Ajansı Edirne Yatırım Destek Ofisi binasının açılışını yapan Bakan Varank, yaptığı İl İstişare toplantısının ardından Vali Ekrem Canalp ile birlikte geçtiğimiz gün etkili olan sağanak yağışta işyerleri etkilenen esnafları ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU