Kaliteli suyu şebekeye veremezsek altyapı neye yarayacak?

Temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, İller Bankası tarafından onaylanan 60 milyon TL'lik kredi ile suyun arıtılması, derelerin ıslahı ve tespit et

GÜNDEM 1.07.2021 17:14:00 0
Kaliteli suyu şebekeye veremezsek altyapı neye yarayacak?

Kapaklı Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısı bugün saat 14.00’da Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin Başkanlığında Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı.

 

KAPAKLI MECLİSİ TOPLANDI

 

Toplantının açılışında konuşan Başkan Çetin, “Kapaklı her geçen gün büyüyor, gelişiyor. Buna bağlı olarak da haliyle hizmetler, talepler artıyor, beklentiler çoğalıyor” dedi. Yıldızkent Kavşağı ile ilgili de konuşan Çetin, “Yıldızkent Kavşağı’nda trafik sorunuyla alakalı yıllardır uğraş verdiğimiz, sıkıntı yaşadığımız bir problemi ihale aşamasına kadar getirdik. Mevzuatları bilen arkadaşlar bilirler ki bir işin ya da bir problemin, projenin önce durum tespiti yapılır. Sorunun kaynağı araştırılır. Bu sorunu çözecek olan bir avam projesi hazırlanır. Bu avam projesinin genel bir durum değerlendirmesi, maliyet analizleri yapılır. Gerçekten bu proje bu sorunu çözecekse bunun uygulama projesine geçilir. O projenin uygulanabilir projesi ihale edilir. O tamamlandıktan sonra işin ihale kısmı ve bunun mali bilançosu planlanır. Böyle uzun bir süreç vardır. Yıldızkent Kavşağı’yla ilgili en az 6-7 yıldır süreçler bu zamana kadar geldi. En son ihalenin yapılmasıyla ilgili noktada tıkanmış kalmıştık. Birkaç sebebi var ama en nihayetinde bu sorunu bizler Ankara’da, bakanlıklarda, birçok kurumda dillendirerek, anlatarak, önemli ve gerekli olduğunu izah etmeye çalıştık. En son Şehir Hastanesi’nin açılışında Cumhurbaşkanımıza durumu anlattık. Kendisi bizi dinledi ve kendisinin talimat vermesiyle uygulama aşamasına gelmesi ve ihaleye açılması konusu tamamlanmış oldu. Bundan sonra artık bir takvim belirlendi. Tabi ki riskler var, ihale yapıldıktan sonra itirazlar olabilir ya da alan müteahhit işle ilgili aksamalar yaşayabilir gibi riskler var. Ama yasal prosedürü çerçevesinde tamamlanacak. Bir aksaklık olması durumunda yine bizler devreye girip o aksaklığı gidermek için gerekli girişimlerimizi yapacağız” dedi.

 

 

26 TEMMUZ’DA İHALE EDİLECEK

 

Proje kapsamında bin 70 metre uzunluğunda bir köprülü geçişin yapılacağını söyleyen Çetin, “26 Temmuz günü saat 10.00’da ihaleye çıkacak. İnşallah bu proje hızlı bir şekilde tamamlanır ve Kapaklımıza kazandırılmış olur. Bahçelievler’den Anafartalar Caddesi’ne bağlantı için de proje revizyonu yaptık. İhaleye onu da dahil ettik. Hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah kazasız belasız hızlı bir şekilde proje tamamlanır ve ilçemizin trafik sorunu bir nebze de olsa rahatlar” diye konuştu. Türk Metal Sendikası tarafından Kapaklı’ya yaptırılacak olan meslek lisesinin protokolünün imzalandığını ifade eden Çetin, “Bunu, bireysel girişimlerimizle, onlardan talep etmemiz sonucunda elde ettik. Onun da bu bölge için önemli bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu bölgede sanayi kuruluşları özellikle mesleki yeterliliği olan personel istihdamında sıkıntı yaşıyorlar. Bu konuda da Türk Metal Sendikası’na ve onun nezdinde Genel Başkanı Pevrul Kavlak’a bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

 

“YENİ SU REZERVLERİNE İHTİYACIMIZ VAR”

 

Dün Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın kendisini ziyaret ettiğini söyleyen Çetin, “İller Bankası’ndan aldığımız kredi ile ilgili görüşmeler yaptık. O kendi taleplerini ve beklentilerini bize iletti. Biz de kendilerine halktan aldığımız talepleri ilettik. Şöyle bir tablo var. Kapaklı’nın gelecekte en büyük sorunlarından bir tanesi içme suyu. Şu anda kuyularımız 400 metre seviyelerinde ve maalesef suyun içilebilir kalitesi istenilen durumda değil. İçinde birçok mineral bulunduruyor ve klorla suyu dezenfekte etmeye kalktığınızda bir reaksiyon oluşuyor, suyun rengi de maalesef bir çay rengine doğru dönüyor. Bu da şebekeye verildikten sonra vatandaş şikayetini bizlere sürekli iletiyor” dedi. Geçen yıl Ayvacık Barajı’nın DSİ kanalıyla hızlıca isale hattını yapılıp Kapaklı’ya suyun getirilmesiyle ilgili girişimlerde bulunduklarını söyleyen Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Şu anda o hat belirli bir yol kat etti. Zaten bize söyledikleri 2022 yılının ikinci yarısında Kapaklı’ya kadar suyun erişebileceği şeklindeydi. Biraz yavaş ilerlediği şeklinde bilgiler aldık. Onun da takibini yapacağız. Ancak şöyle bir durum var. Ayvacık Barajı’nın suyu Kapaklı’nın ihtiyacının yüzde 25’ini karşılıyor. Bizim yeni su rezervlerine ihtiyacımız var” dedi.

 

ÇOK SIKINTILI 4 CADDE VE 1 SOKAK VAR

 

İller Bankası tarafından onaylanan 60 milyon TL’lik kredi ile suyun arıtılması, derelerin ıslahı ve tespit ettikleri çok sıkıntılı 4 cadde ve 1 sokağın altyapılarının iyileştirilmesinde kullanılmasını öneren Çetin, “Bu çözüm hem sağlık açısından önemli. Altyapıyı değiştirdik, ama kaliteli suyu şebekeye veremedik, neye yarayacak?” dedi.

 

GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİNE GEÇİLDİ

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Halil İbrahim Erkan ve Selvi Acet’in katılmadığı toplantıda 2 adet ek gündem maddesi ve 3 önerge okunarak gündeme alındı.  Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün Karaağaç Mahallesi 475 ada 23 parselde bulunan 116,11 metrekare belediye hissesinin hissedarına satışı konulu yazısının oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından toplantının ikinci gündem maddesinde Tekirdağ Valiliği Kadastro Müdürlüğü’nün yazısına istinaden Kapaklı Bahçeağıl Mahallesi’nde 3402 sayılı Kadastro Kanunu hükümlerince yapılacak bütün kadastro işlemlerinde kadastro ekipleri ile görev yapmak üzere 6 adet bilirkişi seçilmesi konusu görüşüldü. Bilirkişi olarak Cevat İbiş, Fikret Çelebi, Nusret Saraç, Mehmet Urcan, İsmet Terzi, Müttalip Çelik’in seçilmesinin ardından İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün Tam Zamanlı Sözleşmeli personel olarak çalıştırılacak olan 1 adet Eğitmenin Çalışma Ücretinin belirlenmesi konulu yazısı görüşülerek Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

 

KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

 

Kentsel Tasarım Müdürlüğü görevine atanan Özgür Çağlayan Çakmak’ın atanması ile ilgili meclise bilgi verilmesinin ardından Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından sunulan Kentsel Tasarım Müdürlüğü Görev Yetki ve Çalışma Esaslarına Dair Yönetmelik konulu yazısı görüşülerek Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından sunulan Karaağaç Mahallesi Sanayi Alanı Uygulama İmar Planı Revizyonu Plan Notu Değişikliği konulu yazının görüşülerek İmar Komisyonu’na havale edilmesinin ardından toplantı İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün Boş Kadro Değişiklik Cetveli konulu yazısının görüşülmesi ile devam etti. İlgili gündem maddesinin oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün Tam Zamanlı Sözleşmeli personel olarak çalıştırılacak olan 1 adet Teknisyenin Çalışma Ücretinin belirlenmesi konulu yazısı da görüşülerek Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından sunulan Sokak İsmi verilmesi konulu yazısının İmar Komisyonu’na havale edilmesinin ardından ek bütçe yapılması konulu ek gündem maddesi Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilirken, Kapaklı sınırlarında ve belediyenin sorumluluk alanında kalan belediyeye ait imar planı ve altyapı çalışmalarının ormanlık alana isabet eden bölümlerinde belediye başkanlığı adına Tarım ve Orman Bakanlığı’na her türlü kiralama ile bedelli bedelsiz izin talebinde bulunmak, bunlarla ilgili tüm iş ve işlemleri yürütmek ve kurumlarca gerekli olan taahhütnameleri belediye başkanlığı adına imzalamak için belediye başkanına yetki verilmesi konulu diğer ek gündem maddesi de İmar Komisyonu’na havale edildi.

 

 İSİM VERİLMESİ TALEPLERİ GÖRÜŞÜLDÜ

 

Ek gündem maddelerinin komisyonlara havale edilmesinin ardından, önergelerin görüşülmesine geçildi. Mardin’in Nusaybin ilçesinde vatani görevini yaparken şehit düşen piyade Er Rıdvan Sağdıç isminin yaşadığı mahalle olan Karaağaç Mahallesi’nde bir sokak, cadde veya parka verilmesi; 21 Aralık 2016 tarihinde El-bab’da şehit olan Piyade Astsubay Yunus İşcan ile 21 Şubat 2017 tarihinde şehit olan Piyade Uzman Çavuş Akın Acar’ın isimlerinin ilçede isimsiz sokaklara verilmesi; Karaağaç Mehmet Akif Ersoy Cami yanında bulunan parka Yahya Başaran ismi verilmesi konusu İmar Komisyonu’na havale edildi. Meclis toplantının ikinci oturumu 5 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00’da yapılacak.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU