Tatbikat, gerçeğini aratmadı

Kırklareli'de Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ve AFAD ekipleri tarafından AFAD Eğitim ve Tatbikat Alanı'nda düzenlenen "Enkaz Altından Yaralı Kurtarma" Tatbikatı gerçeğini aratmadı.

GÜNDEM 1.07.2021 17:02:00 0
Tatbikat, gerçeğini aratmadı

Önceki gün Kırklareli Valisi Osman Bilgin’in komutuyla başlayan tatbikatta senaryo gereği; Kırklareli’nin güneyinden geçen Kuzey Anadolu fay hattının Saroz Körfezi fay hattında saat 13.30’da 7,2 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından ekipler harekete geçti.

 

AFETE MÜDAHALE ÇAĞRISI YAPILDI

 

AFAD, alınan ilk bilgiler ışığında tüm hizmet gruplarının Seviye 2’den afete müdahale çalışmalarına başlaması çağrısı yaparken, AFAD Başkanlığı yerel ekiplerine ek olarak tüm destek il ekiplerini planlanan 2. Seviye saha destek ekip ve ekipmanlarıyla, yapılan intikal planları çerçevesinde, AFAD ile koordineli olarak harekete geçmesini Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ne duyurdu. Senaryo gereği, merkezdeki bazı istasyonların bir kısmı hasar görürken, kullanıcılar bazı bölgelerde sabit ve mobil ses, DATA, SMS hizmetlerini, aşırı trafik yoğunluğundan veya sistem kesintilerinden dolayı alamadı. Diğer taraftan içme suyu ihtiyacının karşılandığı şebekenin hasar görmesi sebebiyle bazı mahallelerde içme suyu temin edilemedi. Şehrin su boru hattı ve atık su hattı zarar gördüğünden bazı mahallelerde şehir suyu kesilirken, atık sular ise kontrolsüzce ortama karışmaya başladı. Deprem sonrasında şehrin değişik bölgelerinde birçok konutu etkileyebilecek yangınların çıktığı belirtildi. Senaryo gereği, Kırklareli Üniversitesi Kavaklı Kampüsü Meslek Yüksekokulu’nda bulunan öğrencilerin bir kısmının yıkılması nedeniyle binada ve enkaz altında mahsur kaldığı bilgisi alınırken, afetzedelerin olay yerinde yapılan ilk müdahalelerinin ardından hastaneye nakledilmek üzere 112 ekiplerine teslim edilmesiyle tatbikat tamamlandı.

 

SERTİFİKALARI VERİLDİ

 

Tatbikat sonunda açıklama yapan Kırklareli Valisi Osman Bilgin, “Yapılan tatbikatla afetlerin kaçınılmaz olduğunun yanı sıra doğru ve etkin müdahale yöntemleriyle başarılı olabileceğimizi ve kayıpları en aza indirebileceğimizi göstermiştir. Burada yapılan bu tatbikat ve çalışmalar yurt içinde veya yurt dışında yaşanacak olan olağanüstü durumlara müdahale etmeye hazır olduğumuzu göstermek açısından çok anlamlı” diyerek tatbikatta görev alan tüm personeli kutladı. Tatbikatın ardından düzenlenen törenle, temel eğitimlerini tamamlayarak sertifika almaya hak kazan UMKE ve AFAD personellerine Vali Osman Bilgin tarafından sertifikaları verildi.

 

Haber / Hüdaverdi MALİT