Umurca Göleti ve Sulaması Projesi'nin yüzde 70'i tamamlandı

Ana gölet ve kapamanın toplam su depolama kapasitesi 342 bin metreküp olan Edirne Meriç Umurca Göleti ve Sulaması Projesi'nin yüzde 70'lik kısmının tamamlandığını belirten Devlet Su İşleri Gene

GÜNDEM 1.07.2021 16:42:00 0
Umurca Göleti ve Sulaması Projesi

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Edirne’ye yaptığı yatırımlarla Edirne’nin verimli ve bereketli topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiğini belirten yetkililer, “Edirne İlimizdeki son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır” dedi. DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyduklarını ifade eden yetkililer, “Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artış sağlıyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için şehirlere göçü önlüyor” diye konuştu.

 

YILLIK 4 MİLYON TL KATKI SAĞLAYACAK

 

Edirne Meriç Umurca Göleti ve Sulamasında çalışmaların devam ettiğini dile getiren yetkililer, “Projenin tamamlanması ile Umurca Göleti ve Süpürgelik Kapama Seddesinde depolanacak su ile 2 bin 690 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak. Kil Çekirdekli Homojen Dolgu tipinde inşa edilen gölet ve kapamanın gövde dolguları tamamlandı. Sulama hattında toplamda 11.956 metreyüksek yoğunluklu polietilen boru döşendi, sulama şebekesi üzerindeki 82 adet sanat yapısı beton imalatlarının mekanik aksamı ile birlikte tamamlandı. Dipsavak ayarvana odası, pompa binası ve terfi hattı imalatları devam ediyor Ana gölet ve kapamanın toplam su depolama kapasitesi 342 bin metreküp olan Edirne Meriç Umurca Göleti ve Sulaması Projesinin yüzde 70’lik kısmı tamamlandı, 2021 yılı içerisinde bitirilmesi hedefleniyor. Proje tamamlandığında ise ülke ekonomisine yıllık 4 milyon TL katkı sağlayacak” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU