"Köy enstitülerinin arkasında durmaya devam edeceğiz"

Lüleburgaz Belediyesi Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Lüleburgaz Şubesi ile birlikte bundan 6 yıl önce kaybettiğimiz Kepirtepe Köy Enstitülü şair, yazar Mehmet Başaran için anma etkinliği dü

GÜNDEM 30.06.2021 14:31:00 0

Mehmet Başaran Meydanı’nda düzenlenen etkinliğin sunuculuğunu YKKED üyesi Aysun Dedeoğlu yaptı. Anma programına Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli de katıldı. Açılış konuşmalarıyla başlayan anma etkinliği, Aysel Balkan Tan, Enver Kenar ve Muammer Gözlüklü’nün Mehmet Başaran’ın şiirlerini seslendirmesiyle devam etti. Etkinliğin devamında sanatçılar Vildan Alalat ve Birgül Tınmaz, Mehmet Başaran’ın annesinden dinlediği ve çok sevdiği Rumeli türkülerini seslendirdi.

 

“BAŞARAN BU TOPRAKLARA ÇOK DEĞER VERDİ”

 

Etkinlik öncesinde açılış konuşmalarında söz alan Başkan Gerenli, Mehmet Başaran’ın eserleriyle, düşün hayatında yarattığı değişimle gurur duyduklarını ifade ederek “Mehmet Başaran’ın köy enstitülü olmasıyla gurur duyuyoruz. Köy enstitüleri 10 yıl savaşlardan geçmiş, yetişmiş genç nüfusunun büyük bir çoğunluğunu savaşlarda kaybetmiş ve ülkenin çoğunluğu köylerde yaşayan genç Cumhuriyetimizin en önemli aydınlanma projesiydi. Bugün hala eğitim modeli olarak birçok gelişmiş ülkede anlatılan, gösterilen ve arkasında durulması gereken sistem maalesef bizim kapılarımızı aydınlığa kapatmak isteyen birilerinin etkisiyle kapatıldı. Ama biz Yeni Kuşak Köy Enstitülüler olarak, köy enstitülerinin arkasında durmaya devam edeceğiz. Mehmet Başaran’ın aynı zamanda Kepirtepeli olmasıyla gurur duyuyoruz. Çünkü kendisi Lüleburgaz ve çevresinin tarihsel dönüşümünde çok önemli bir yere sahiptir. Kepirtepe Köy Enstitüsü Lüleburgaz’ın çağdaş Cumhuriyet kenti çizgisinde yürümesinde en önemli mihenk taşlarından birisidir. Ben Kepirtepe Köy Enstitüsü mezunları ve onların yetiştirdiği eğitimcilerin arasında büyüdüm. Özgürlük ve bağımsızlık düşüncelerimi, kişisel gelişimle ilgili fikirlerimi, fırsat eşitliğini, adaleti, üretmeyi, paylaşmayı, insan olmayı ve insanca yaşamayı onlar sayesinde öğrendim. Biz de bundan sonraki dönemde Kepirtepelilerin bu düşüncelerini geleceğe taşımakla yükümlüyüz. Lüleburgaz’da aydınlık geleceğimizde, çağdaş cumhuriyet kenti Lüleburgaz’da bu değerlere sahip çıkarak yürümeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Erdal AYDIN