Zorunlu oldu, uymayanlara 10 bin TL ceza yazılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol sonucunda sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirilmesinin ardından sahipleri, hayvanlarına mikroÃ?

GÜNDEM 27.06.2021 15:54:00 0
Zorunlu oldu, uymayanlara 10 bin TL ceza yazılacak

Sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre köpeklere bu yıl, kedi ve gelinciklere ise 2022 yılı sonuna kadar mikroçip takılması mecburi olacak.

 

HASTALIKLAR DA KONTROL ALTINA ALINACAK

 

Uygulamayla beraber hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi, çalınan hayvanların bulunabilmesi ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması amaçlanıyor. Yıl sonuna kadar köpeklerine mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine 10 bin TL para cezası uygulanacak.

 

MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

 

Keşanlı Veteriner Hekim Yener Eker, “Evcil hayvanlara getirilen zorunlu mikroçip uygulamasına hayvan sahiplerinin ilgisi arttı. Mikroçipler derinin altına acısız bir şekilde uygulanıyor. Bizdeki vatandaşlık numarası gibi mikroçiplerin de bir seri numarası var. Mikroçip takılan evcil hayvanlar kişilerin üzerine kaydedilmiş oluyor. Maalesef çok bilinçsiz bir şekilde kedi ya da köpek sahiplenenler var. Maalesef sahiplendikten kısa bir süre sonra sokağa salıyorlar. Hem hayvanlar mağdur oluyor, hem de kontrolsüz bir şekilde çoğalmış oluyorlar. Evde bakılan bir çocuğun dışarı atıldığını düşünün. O hayvan da ciddi bir depresyona giriyor. Sokağa adapte olmamış bir kedi ya da köpeğin hayatta kalma şansı da azalıyor" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ