Yapıncak Yaprak Hasat Şenliği başladı

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün (TAGEM) 30. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Tekirdağ'ın coğrafi işaret tescilli değerlerinden olan Yapıncak Ã

GÜNDEM 25.06.2021 13:28:00 0
Yapıncak Yaprak Hasat Şenliği başladı

Programın açılışında konuşan Enstitü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, ülkemizin bağ alanı bakımından 5., üzüm üretimi bakımından dünyanın 6. büyük ülkesi olduğunu ifade ederek “İlimizde yaklaşık 2 bin 500 üretici tarafından 35 bin dekar alanda yılda 37 bin 700 ton üzüm üretiliyor. Üzüm üretimi asmanın ana ürünü sayılmakta ise de, yaprakları Türk Mutfağının geleneksel lezzetlerinden olan sarma yapımında kullanıldığı için yan ürün olarak değerlendiriliyor. Yapraklar, üreticilere göz ardı edilemeyecek bir gelir kazandırıyor. Hatta sadece yaprak üretimine yönelik bağcılık yapan üreticiler de bulunuyor” dedi.

 

12 FARKLI ÜRETİM MODELİ

 

Ülkemizin birçok yöresinde değişik üzüm çeşitlerinin yaprakları yemeklik/sarma yapımında kullanılırken, Tekirdağ’ın yerel çeşitlerinden olan Yapıncak üzüm çeşidinin yapraklarının da Tekirdağ halkı tarafından özellikle tercih edildiğini dile getiren Kiracı, “Enstitümüz bir dizi araştırma çalışması içerisine girdi ve ilk olarak yemeklik/sarmalık yaprak tüketimine yönelik çeşitlerin belirlenebilmesi amacıyla aralarında Yapıncak üzüm çeşidinin de yer aldığı bir çalışmayı başlattı. Beklendiği üzere Yapıncak yapraklarının yemeklik kalitesi oldukça yüksek bulundu. Yine üreticilerin; ‘Üzüm için mi? Yaprak için mi? Her ikisi bir arada olabilir mi?’ sorularına yanıt için değişen sayılarda yaprak hasadını ve değişen oranlarda üzüm bırakılan 12 farklı üretim modelinin olduğu teknik ve ekonomik açıdan optimum üretim modelini bulmaya yönelik bir çalışma tamamlandı” diye konuştu.

 

2020 YILINDA TESCİLİ YAPILDI

 

Ayrıca farklı muhafaza yöntemlerinin asma yapraklarının kimyasal mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri üzerine etkisini belirlemeye yönelik çalışma yapıldığını dile getiren Kiracı, “Nihayetinde Yapıncak yapraklarının ilimiz için bir marka değer olması amacıyla Trakya Kalkınma Ajansı ve Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanlığı’nın, Türk Patent ve Marka Kurumu’na, Yapıncak asma yaprağına coğrafi işaret almak üzere 13 Mayıs 2019 yılında başvurdu ve Enstitümüzün çeşidin yapraklarının yemeklik özelliklerini tanımladığı çalışma sonrasında 2020 yılı Ekim ayında “Tekirdağ Yapıncak Salamura Yaprağı” ismi ile Coğrafi İşaret Tescili gerçekleşti” dedi. Kalitesi bilimsel çalışmalarla desteklenmiş ve tescilli marka olmuş Yapıncak yapraklarının hak ettiği değeri bulmasının, bölgede yaprak salamurası gıda sanayi oluşmasına ve diğer taraftan çok iyi bir tanıtım ile ülkesel boyutta ticarete, hatta dış ticarete söz konusu olması ile mümkün olduğunu kaydeden Kiracı, Bu ortamın oluşmasına katkı sağlamak, en azından yaratılacak farkındalık bu etkinliğin en önemli çıktısı olacaktır” dedi.

 

 

HASAT TEMSİLİ OLARAK YAPILDI

 

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da bu enstitünün çok önemli bir enstitü olduğunu belirterek “Türkiye’de bulunan bazen de yurt dışından gelen ve hatta burada arkadaşlarımızın laboratuvar ortamında ürettiği pek çok çeşit var. 1439 çeşit üzüm var burada. Hakikaten bütün Türkiye’nin üzüm çeşitlerinin bulunduğu devasa bir ortam. Burada arkadaşlarımız üzümden neler yapılabileceğini gösteriyorlar. Burada yaprağımızda, üzümün kendisi de, çekirdeği hatta üzümün kabuğu da kullanılıyor. İnsan sağlığı üzerinde fevkalade olumlu, güzel tesirler bırakılıyor.  Burayı koruyup daha da geliştirmek için de bütün gayretimizi devam ettireceğiz” dedi. Yağış dolayısıyla kiraz ve yapıncak yaprağı hasadının temsili olarak yapılmasının ardından program sona erdi. Düzenlenen programa Vali Yıldırım’ın yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen Aras, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Proje Asistanı Yetkin Özer, Bağcılık Araştırma Müdürü Mehmet Ali Kiracı, enstitü personeli ile davetliler katıldı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ