Meme kanseri tiroid kanseri riskini artırabilir

Amerika'da her 8 kadından 1'i, Türkiye'de ise her 12 kadından 1'i meme kanserine yakalanıyor. Hiç doğum yapmamak ya da geç doğum yapmak meme kanseri için risk oluştururken; tiroid ile ilgili rahats

YAŞAM SAĞLIK 24.06.2021 11:45:00 0
Meme kanseri tiroid kanseri riskini artırabilir

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Levent Balcı, meme kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Meme dokusunda ortaya çıkan ve yayılma özelliği gösteren meme kanserinin, kadınlarda en sık görülen kanser türü olup kadın kanserlerinin üçte birinden fazlasını oluşturduğunu kaydeden Doç. Dr. Fatih Levent Balcı, “Kadınlardaki kanserlerin tümünün yüzde 33’ünden ve kanserle ilişkili ölümlerin yüzde 20’sinden sorumludur. Meme kanseri erken dönemde yakalandığında yüzde 95’e yakın oranda başarı ile tedavi edilebilmektedir. Günümüzde meme kanserinde tarama yöntemlerinde farkındalığın artmasıyla erken tanı şansı yükselmiştir” dedi.

 

HER KİTLE KANSER DEĞİL

 

Genelde memede ele gelen kitle kanseri düşündürtse de, her ele gelen kitlenin kanser anlamına gelmediğini dile getiren Doç. Dr. Fatih Levent Balcı, “Kadınların öncelikle ayda bir ayna karşısında rutin meme muayenelerini yapmaları gerekmektedir. Bu muayenede öncelikle iki kol yan tarafta olacak biçimde meme aynadan gözlemlenir. Sonrasında kollar yukarı kaldırılıp eller başın üzerine konulur ve başa bastırılarak göğüs kasları kasılır; bu şekilde memeler gözlenir. Daha sonra her iki el kalça bölgesine bastırılır, omuzlar ve dirsekler öne alınıp memeler gözle izlenir. Bir sonraki aşamada ise elle meme muayenesi yapılır. Burada da sağ meme sol elle ve sol meme sağ elle muayene edilir. Sol kol yukarı kaldırılır ve sağ elin 2, 3 ve 4. parmaklarının iç yüzleri ile sol meme üzerinde daireler çizecek şekilde dikkatli ve yavaş olarak muayene edilir, ayrıca sol koltuk altı kontrol edilir. Bu aşamada meme ucundan akıntı gelip gelmediğine bakılır. Aynı işlem diğer meme için de uygulanır. Eğer ayna karşısında olağan dışı bir durum görülürse hemen bir genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır” bilgisini verdi.

 

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

 

Meme kanserinin belirtilerini ‘Memede ele gelen ağrılı ya da ağrısız, sert yapılı, kısıtlı hareket edebilen ya da yerinden oynamayan, zamanla büyüyebilen yapıda olan şişlik, iki meme boyutunun anlamlı biçimde farklı olması, memede şekil değişikliği, meme başı çevresinde renk, şekil değişikliği, içe çökme, meme ucunda yön değiştirme, meme başında çatlak, yara ya da kabuklanma oluşumu, memede portakal kabuğu görünümü, meme cildinde kızarıklık, morarma, meme başından gelen kanlı ya da kansız akıntı, koltukaltında hissedilen, ele gelebilen şişlik’  olarak sıralayan Doç. Dr. Fatih Levent Balcı, “Toplum arasında emzirme döneminde memenin tam boşalmaması ileri dönemde meme kanserine neden olduğu yönünde bir algı bulunmaktadır. Ancak bu doğru bir algı değildir. Meme kanserinde risk faktörleri kadın olmak, geç doğum yapmak ya da hiç doğum yapmamak, ailede meme kanseri öyküsü olması, sedanter yaşam, kilo kontrolünün olmaması şeklinde sıralanabilir” dedi.

 

RUTİN KONTROLLER ÇOK ÖNEMLİ

 

15-85 yaşlarındaki her kadının meme kanseri için risk taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Fatih Levent Balcı, “20- 30 yaş arasında her kadının rutin ayna karşısında meme muayenesi yapması gerekir. 30 yaş üstünde de ele gelen kitle olsun ya da olmasın, ağrı, fibrokist gibi şikayetleri olanların senede bir kez genel cerrahi uzmanına gidip muayene olmasında fayda vardır. 40 yaş üstünde ise bu görüntüleme tetkiklerine mamografi eklenmelidir. Ancak ailede birinci derece akrabaların (anne, kız kardeş, erkek kardeş) birinde meme kanseri öyküsü varsa mamografi 40 yaş altında da önerilmektedir. Bunun yanında 40 yaş altındaki genç kişilerde genelde olduğu gibi meme eğer sert ve yoğunsa bu hastalarda kontrastlı meme MR’ı önerilir” dedi.

 

MEME KAYBI OLMADAN CERRAHİ TEDAVİ

 

Meme kanseri tedavisinde önceliğin memenin korunmasına yönelik tedavisi ve uygulamalar olduğunu söyleyen Doç. Dr. Fatih Levent Balcı, “Erken evrede (küçük etraf dokulara metastaz yapmamış) yakalanan meme kanserinde meme kaybı olmadan, temiz cerrahi sınırla sadece kitle çıkarılır. BRCA testi pozitif olan, aile hikayesi pozitif veya memesinde birden çok odakta meme kanseri (multisentrik meme kanseri) olan kanserlerde, meme içi boşaltılırken, içerisi silikon ile doldurulup, meme cildi ve meme başındaki doğal görüntü korunarak cerrahi tedavi uygulanır. Bunun dışında genel anlamda tedavide iki seçenek öne çıkar. Memedeki kitlesi küçük olan, koltuk altı lenf nodlarına kanser yayılımı olmamış hastalarda önce cerrahi, sonra kemoterapi, radyoterapi ve hormonoterapi (10 sene boyunca östroıjen hormonunu baskılayan ağızdan alınan ilaç) kullanılır. Memedeki kanser kitlesi 5cm’den büyük olan veya koltuk altı lenf nodlarında kanser metastazı olan hastalarda ise önce medikal onkolojik tedavi (neoadjuvan kemoterapi) yapılıp kitle küçüldükten sonra cerrahi uygulanır” dedi.

 

Haber / Buse SERİN