Çerkezköylüler, 'sokağa çıkma kısıtlaması' kararını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yapılan kabine toplantısının ardından 1 Temmuz itibariyle sokağa çıkma kısıtlamalarının sona ereceğini duyurdu. Alınan kararı değerlendiren Ç

GÜNDEM 23.06.2021 17:44:00 0
Çerkezköylüler,

Çerkezköylü vatandaşlar, sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılması kararını değerlendirdi.

 

“KISITLAMALAR DEVAM ETMELİYDİ”

 

Sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılması kararını doğru bulmadığını kaydeden Dursun Köksal, “Koronavirüs keşke hiç yaşanmasaydı. Virüs yine tekrarlarsa bu sefer halimiz daha kötü olacak. Hafta sonları sokağa çıkmasak ve akşam saat 22.00’dan sonra kısıtlama devam etse bence daha iyi olur. Diğer türlü dördüncü dalga gelse ne olacak? Yine aynı kötü günleri göreceğiz. Bence sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılması vaka sayılarının artmasına etki eder” dedi.

 

“EKONOMİNİN CANLANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

 

Sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılmasının iyi olacağını kaydeden Eren Çobanoğlu, “Kısıtlamaların kaldırılması bence çok iyi olacak çünkü iş olanağı olacak. Ben bu süreçte işsiz kaldım. İş yerleri sıkıntılı, iş vermiyorlar. Kısıtlamaların kaldırılmasıyla tekrar ekonominin canlanacağını düşünüyorum. Kısıtlamaların kalkmasının vaka sayılarının artmasına sebep olacağını hiç sanmıyorum. Kısıtlama varken de insanlar dışarı çıkıyordu, yine çıkmaya devam edecekler. Değişen bir şey olmayacak bence” dedi.

 

“KISITLAMALAR KALKTI, VİRÜS BİTMEDİ”

 

Kısıtlamaların kaldırılması kararını sevinçle karşıladığını söyleyen Okan Şenel de, “Ben antrenmanlara gidiyorum, masa tenisi oyuncusuyum. Kısıtlamaların kaldırılması iyi oldu. Maçlara gidemiyorduk, şimdi yavaş yavaş gitmeye başladık” dedi. Bazı vatandaşların pandeminin bittiğini düşünerek maske takmadığını da belirten Şenel, “Çoğu insanın maske takmadığını görüyorum. Maskelerini takmaları daha iyi olur. Sadece kısıtlamalar kalktı, pandemi bitmedi” dedi. Kısıtlamaların kalkmasının vaka sayılarının artmasına neden olabileceğini de kaydeden Şenel, “Çoğu kişi koronavirüse yakalanabilir” diye konuştu. 

 

“HER ŞEY İNSANLARA BAĞLI”

 

Kısıtlamaların kalkmasıyla vaka sayılarının artabileceğini kaydeden Çiğdem Atay ise, “Vaka sayıları artabilir ancak insanlar 2 seneden beri sıkıntılı haldeler. Evde otur otur bir yere kadar. İnsanlar da sıkıldı haliyle. Bir taraftan iyi ancak vatandaşların biraz daha dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum, kısıtlamalar kalkınca rahat olmamaları gerektiğini düşünüyorum. Temizliğe çok dikkat edilmesi gerekiyor. Maskeler çıkarılmamalı. Aşı da çok önemli. Sırası gelen herkesin aşı olması lazım. Kısıtlamalar kalksa bile insanların temizliği, hijyeni bırakmaması lazım” dedi. Vaka sayılarının artıp artmayacağının vatandaşlara bağlı olduğunu da sözlerine ekleyen Atay, “Kısıtlamaların kalkması vaka sayılarını kesinlikle etkiler ama bu biraz da insanlara bağlı. Eğer insanlar maskeye, aşıya önem verirse vakalar düşer ama vermezlerse biraz sıkıntılı geçer diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

“GÜZEL BİR IŞIK GÖRÜYORUM”

 

Yasakların kaldırılmasının hem vatandaşlar için hem de esnaflar için çok hayırlı bir karar olduğunu belirten Tevfik Yavuzer de, “Ben kaldırılması kararını çok uygun görüyorum. Hem vatandaşlar hem de esnaf perişan şu anda. Çoğu insan iflas durumuna düştü. Esnaflar için kesinlikle iyi olacak, isabetli bir karar” dedi. Kısıtlamaların kaldırılmasının vaka sayılarına etkisinin olmayacağını da dile getiren Yavuzer, “Aşı çalışmaları ivme kazandığı için vaka sayılarının etkileneceğini düşünmüyorum. Şu anda virüs ile mücadele iyi gidiyor. Vakalar düştü, eski güzel günlere dönmek üzereyiz diye görüyorum. Güzel bir ışık görüyorum” ifadelerini kullandı.

 

“BUNU DA ATLATACAĞIZ”

 

Adem Para da, “Kısıtlamaların kaldırılması çok güzel, çok sevindirici bir haber. Esnaf için, halkımız için müjde oldu. Herkes için çok güzel bir karar, bundan daha iyi bir karar olamaz. Bütün esnafları sevindirecek bir haber. Bütün çarkı döndürecek bir haber aynı zamanda” dedi. Kısıtlamaların kalkmasının vaka sayılarının artmasında etkili olmayacağını da belirten Para, “Bizim halkımız dirençli bir toplum olduğu için bence bunu da atlatacağız. En zor günleri atlattığımıza göre bence bunu da atlatabiliriz. Buna çok inanıyorum çünkü şu an bu aşı da büyük bir hızla devam ettiği için ben en kısa zamanda tüm sorunların da hallolacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

 

“KALABALIK ORTAMLARDA BULUNACAKLAR”

 

Vatandaşların kısıtlamalar varken bile kurallara uymadığını, kısıtlamalar kaldırıldıktan sonra daha da serbestleşebileceğini kaydeden Şule Öktem de, “Kararın doğru olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Çünkü insanlarımız hiçbir şekilde dikkat etmiyorlar. Kısıtlamalar kaldırıldıktan sonra yine aynı şekilde vakaların artacağını düşünüyorum ancak aşılama çok hızlı gidiyor. Aşılama çalışmaları sayesinde bu kez belki vakalarımız artmaz. Allah’tan hayırlısı olsun herkes için. Aşı çalışmaları ivme kazanmışken kimse tekrar pandeminin etkisini gösterdiği çetin günlere dönmek kimse istemez ama şöyle de bir şey var; insanlarımız uzun dönem boyunca evde kaldıkları için şu an açılış olduğunda daha çok kalabalık ortamlarda bulunacaklar. Umarım artık tamamen bu virüs biter” dedi. 

 

“KISITLAMALAR DEVAM ETMELİYDİ”

 

Kısıtlamaların devam etmesi gerektiği görüşünü savunan Helin Selamet de, “Kısıtlamaların kalkması vaka sayılarının artmasına sebep olur diye düşünüyorum. Aşı uygulaması var ama aşı olmayı reddeden vatandaşlar var. Aşı olanlar ise korkuyorlar. Biz aşımızı olduk, inşallah her şey iyiye gider, Türkiye iyi olur. İnşallah her şey düzelir Allah’ın izniyle” dedi.

 

“SOSYALLEŞMEYİ ÖZLEDİK”

 

Sosyalleşmeyi özlediklerini belirten Burak Tok ise, “Yasakların kalkması güzel. Vatandaşlar artık sosyalleşmek istiyor, sosyalleşmeyi özledik. Tabi kurallara uyulsa, herkes sosyal mesafesini korusa, maskesini taksa bence çok daha güzel olur. Zaten pandemi döneminden çoğu insan sıkıldı, bunaldı. Bence kurallara uyarak pandemiden tamamen kurtulmak mümkün” şeklinde konuştu. Kısıtlamaların sona ermesinin vaka sayılarını etkilemeyeceğini de dile getiren Tok, “Herkes kendini koruduktan sonra her kurala uyduktan sonra bence her şey daha iyi olacak” dedi.

 

“HEPİMİZ BİRBİRİMİZDEN MESULÜZ”

 

Kısıtlamaların kaldırılmasının en çok esnaf açısından iyi olduğunu dile getiren Erdem Ceyhan da, “Esnaflar çok daralmıştı, kısıtlamaların kaldırılmasıyla biraz da olsa nefes alacaklarını düşünüyorum ama yine de halihazırda koronavirüs geçmiş değil. Yine biz vatandaş olarak tedbirimizi alacağız. Ne devletimizi zora sokacağız, ne can sağlığımızı zora sokacağız çünkü hepimiz birbirimizden mesulüz. Kurallara uymamak da bir kul hakkıdır. Eğer buna dikkat edersek kendi bireysel tedbirlerimize dikkat edersek zannediyorum ki bunu atlatırız. Kısıtlamaların 1 Temmuz’da kaldırılıyor olması bazı esnaf kardeşlerimiz için çok isabetli oldu” diye konuştu.

 

“MİLLET OLARAK BELİRLİ ALIŞKANLIKLARIMIZI AŞAMIYORUZ”

 

“Kısıtlamaların kalkmasının vaka sayılarını etkileyeceği kanaatindeyim” diyen Ceyhan, “Biz millet olarak belirli alışkanlıklarımızı aşamıyoruz. Tokalaşma gibi, sarılma gibi yan yana oturma gibi. Bu virüsü ne kadar ciddiye alırsak o kadar rahat oluruz. Eğer ciddiye almazsak yasaklar yine gelebilir ki bu kimsenin istemeyeceği bir durum. Benim önce kendimden sonra da tüm kardeşlerimizden istirhamım şu; bunun bir adım ötesi ölüm, bunun şakası yok. Herkes tedbirini alırsa bir daha yasaklara gerek kalmaz” şeklinde konuştu.  

 

“KISITLAMALARDAN ETKİLENENLER İÇİN İYİ OLDU”

 

Kısıtlamadan herkesin etkilenmediğini dile getiren Güler Türk de, “Ben kısıtlamada çalıştım. Bize kısıtlama olmadı. Pazar günleri dahil çalıştık. Diğer vatandaşlar için bence kısıtlamaların kalkması çok iyi oldu çünkü evde çok sıkıldılar. Bu zor günlerden sonra artık daha dikkatli olacaklarını tahmin ediyorum. İyi oldu diye düşünüyorum” dedi. Kısıtlamaların kalkmasının vaka sayılarına kesinlikle etki etmeyeceğini de belirten Türk, “İnsanlar bilinçlendi artık. Bundan sonra daha çok dikkat edeceklerini zannediyorum. Geçen hafta köyüme gittim, vaka sayısı sıfırdı. İnsanlar dikkat ediyor. Yaşlı insanlar özellikle gençlerden uzak duruyorlar, yaklaşmıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

“KISITLAMALAR VARKEN DE KURALLARA UYULMUYORDU”

 

Bazı vatandaşların kısıtlamalar varken de kurallara uymadığını, bu yüzden kısıtlamalar kaldırıldıktan sonra da bir şeyin değişmeyeceğini belirten Dilek Yapar da, “Etki etme açısından çok bir şey fark edeceğini zannetmiyorum. Şu anda kısıtlama var ama herkes sokakta. Bence yine aynı seyirde ilerleyecek” dedi. Zümrüt Ütne de, “Sokağa çıkma yasağı varken de ben kimsenin normal olmadığını düşünüyordum. Okullar kapalıydı ama parklarda herkes maskesiz dolaşıyordu o yüzden bence iyi oldu. Kısıtlamaların tamamen kalkması vaka sayılarını etkileyebilir ancak aşılama çalışmaları hızlı bir şekilde ilerliyor, çok etkilemez” ifadelerini kullandı.

 

 “GÜZEL BİR KARAR ALINDI”

 

Yaz mevsimin gelmesiyle evde kalmanın daha zorlaştığını kaydeden Ata Ayan, “Bence güzel bir karar alındı. Geceleri veya akşam üstü dışarı çıkamıyorduk ya da insanlar denize gidemiyordu. Ben zaten kısıtlama olduğunda da maske takan insanları göremiyordum. Kısıtlama olmayınca da takmayacaklar. Ama artış olur bu gidişle. Artacağını düşünüyorum çünkü vatandaşlar çok rahat davranıyor. Umursamayan oluyor, çoğu yerlerde takan görmüyorum” dedi.

 

Haber / Buse SERİN