Yeşil enerji üretecek projenin temeli atıldı

Edirne'ye Mart ayında gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un incelemelerde bulunduğu 'Üç Nehir Bir Şehir' projesi için temel atma töreni yapıldı. Törende konuşan Edirne Valisi

GÜNDEM 22.06.2021 13:42:00 0
Yeşil enerji üretecek projenin temeli atıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Edirne Valiliği ve ildeki kurumların desteği ile içerisinde Millet Bahçesi, bisiklet ve yürüyüş yolları ile çevre düzenlemelerinin de yer aldığı ‘Üç Nehir Bir Şehir’ projesinin temel atma törenine; Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Belediye Başkanı Recep Gürkan, il protokolü ve vatandaşlar katıldı.

 

“BU PROJE BİR DÜNYA ŞAMPİYONU”

 

Proje kapsamında bisiklet ve yürüyüş yolları, elektrik üretilecek Arşimet tribünleri, Millet Bahçesi ve çevre düzenlemeleri yapılacak. Törende yaptığı konuşmada bu projenin kendi kategorisi içerisinde dünyada lastik savaklı baraj projeleri içerisinde bir dünya şampiyonu olduğunu kaydeden Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Şu ana kadar Çinlilerin yapmış olduğu 120 metrelik bir proje de var ama bu kıyından diğer kıyıya 210 metre, 70’er metrelik 3 bölüm halinde lastik savağıyla bu proje bir dünya şampiyonu. Bu dünya şampiyonluğu Edirne’ye yakıştı. İkinci olarak 3 Nehrin etrafındaki 30 kilometrelik kesintisiz bisiklet yollarıyla da en fazla bisiklet yoluna sahip olan dünyadaki en uzun bisiklet şampiyonluğu da Edirne’nin oldu, bu da Edirne’ye çok yakıştı. Bu projenin üçüncü heyecan veren kısmı çevreci bir proje olmasıdır. Bir defa bu proje yeşil enerji üretecek. Hiçbir şekilde atmosfere, gezegenimize, dünyamıza zarar vermeden enerji üretecek bir proje olacak” ifadelerini kullandı.

 

 

“YAKLAŞIK 6 YILLIK PERİYOD OLACAK”

 

Vali Canalp, “Daha önceki zamanlarda Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kiracı olarak kullanılan Valiliğimize bitişik 4 katlı binamız vardı. Bu binayı Şehir Gönüllüleri Vakfı’nın karargâhı haline getiriyoruz. Vakfımızı da kurmuş bulunuyoruz. Bu vakfın amaçlarından bir tanesi, gönüllü olarak Edirnelilere hizmet etmek isteyenler için açık bir platform olacak. Ana ekseni, fakir fukara, garip guraba kim varsa, bir şekilde devlet kurumlarına ulaşamayan kim varsa, işi gücü bu şekilde bu insanları aramak ve bulmak olacak.  Bu proje kendi kendini finanse eden bir proje. 14 adet Arşimet tribünü döndükçe, elektrik üretilecek; üretilen elektriğin satılmasından para kazanacak. Bu yaklaşık 6 yıllık periyod olacak. Bu 6 yıllık periyotta bu Arşimet tribünlerinden bir tanesi bu vakıf için dönecek. 6 yıl sonra projenin kredisi tamamlanmış olacak, o zaman 14 tribün de vakıf için, Edirne’nin fakir fukarası için dönecek. Projenin hayata geçmesinde emeği olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Edirne Valiliği Çevre Vakfı Müdürlüğü, İl Müdürlükleri ve belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Daha sonra Edirne Valisi Ekrem Canalp, Milletvekilleri Fatma Aksal, Okan Gaytancıoğlu, Belediye Başkanı Recep Gürkan konuşmaların ardından nehir kenarına inerek çocuklarla birlikte temel atma törenini yaptı.

 

Haber / Buse SERİN