Bel fıtıklarında kullanılan en yaygın cerrahi tedavi

İrmet Hospital Hastanesi'nde hasta kabulüne başlayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Batuhan Güneş, bel fıtıklarında kullanılan en yaygın cerrahi tedavi olan diskektomi ile ilgili bilgi verdi.   Diskek

YAŞAM SAĞLIK 20.06.2021 16:12:00 0
Bel fıtıklarında kullanılan en yaygın cerrahi tedavi

Diskektominin, bel fıtıklarında kullanılan en yaygın cerrahi tedavi olduğunu kaydeden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Batuhan Güneş, “Omurlar arası diskler, omurganın kemikleri arasında bulunan ve omurları birleştiren, omurlara sıkıca yapışık maddelerdir. Diskin kayması, sarkması ve bombeleşmesine fıtıklaşma denir. Taşmış disk sinir kökünü sıkıştırabilir ya da zedeleyebilir ve sonuçta tek veya her iki bacağa yansıyan ağrıya, etkilediği sinir kökü veya sinir köklerine bağlı olarak güç kaybi ve uyuşukluğa neden olabilir. Diskektomi, fıtıklaşmış disk parçalarını ve bozulan kısımlarını çıkarmak, böylece sinir kökündeki baskıyı hafifletmek ve ağrıyı dindirmek için yapılır” dedi.

 

DİSK TEDAVİSİ İÇİN ALTIN STANDART

 

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Batuhan Güneş “Diskektomi veya mikrodiskektomi, diskin taşmasının beIirginIeşmesi veya diskin kopmasI sonucu çok fazla ağrı ve güçsüzlüğe neden olabileceğinden disk hernisinin cerrahi tedavisi için hâlâ “altın standart”olarak kabul edilmektedir. Mikrodiskektomide ise daha küçük cilt kesisi (1.5-2 cm) yapılır. Kas dokusu çok az sıyrılarak, daha az kemik alınır. Disk hernili tüm hastalar diskektomi işlemine aday değildir. Çoğu insanda dinlenme, fizik tedavi, analjezik- antienflamatuar kullanımı ve epidural enjeksiyonlar gibi konservatif tedavilerle ağrı hafiflemesi görülebilir. Fakat, bazen ağrılar bu tür tedavilere yanıt vermezse cerrahi müdahaleler gerekebilir” bilgisini verdi.

 

TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİNİ ANLATTI

 

Bel ya da bacak ağrıları konservatif tedavilere cevap vermez ve 4-6 hafta veya daha uzun sürerse hekim tarafından, ağrının kaynağını tespit etmek için tanı koyucu testler; ekt grafi, MRG ya da BT gibi, görüntüleme yöntemlerinin istenebileceğini kaydeden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Batuhan Güneş, “Disk hernisi tanısını doğrulanırsa açık diskektomi veya mikrodiskektomi tavsiye edilebilir. Cerrahi işlemden sonra insizyon bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz ve cerrahiden hemen sonra agri tamamıyla yok olmayabilir. Doktorunuz ameliyat sonrası sürecinzi kolaylaştırmak için ağrı tedavisi düzenleyebilir. Derin nefes alma tekniklerini öğreneceksiniz ve genel anestezi sebebiyle oIuşabiIecek sekresyonları akciğerden atmak için öksürmeniz istenecektir. Anesteziden kurtulur kurtulmaz yürümeye başlamanız (genellikle 6 saat sonra) ve iyileşmenize yardım etmesi için refakatçi bulundurmanız önerilmektedir. Hastaneden ayrılmadan önce, merdiven çıkma, oturma ve araba ya da yataktan çıkma gibi aktiviteleriniz sırasında kendinizi rahat hissetmeniz için nelere dikkat etmeniz gerektiği anlatılacaktır. Hastaneden ayrıldıktan sonra, doktorunuz kondisyonunuza uygun fiziksel terapi ayarlayabilir” dedi.

 

YÜZDE 5-10 ORANINDA GÖRÜLEN BİR DURUM

 

Cerrahiden sonraki ilk 4 hafta içinde uzun süre oturmamak, 5 kilogramdan ağır nesneleri kaldırmamak, aşırı derecede eğilmemek ve gerilmemek gibi bazı kısıtlamalar getirilebildiğini söyleyen Güneş, “Bunlara ek olarak doktorunuz size izin verene kadar otomobil kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Açık diskektomiden kaynaklanabilecek muhtemel komplikasyonlar kanama, enfeksiyon, beyin omurilik sıvı sızıntısı, omurgaya yakın atardamarlarda ve toplar damarlarda yaralanma, sinir kökünde veya çevreleyen koruyucu tabakada (dura mater) meydana gelen hasarları içerir. Ayrıca aynı diskte cerrahiden sonra tekrar (nüks) disk hernisi oluşabiIir. Tekrarlayan disk hernisi, açık diskektomi sonrası yüzde 5-10 oranında görülen bir durumdur. Tüm cerrahi yöntemler komplikasyon riski taşır ve tüm riskler hakkında cerrahi girişim öncesi cerrahınızla konuşmalısınız. Kanama, kızarıklık, ameliyat bölgesinden sızıntı, ateş, bacaklarda uyuşukIuk veya idrarla ilgili problemler belli uyarı işaretleridir. Endişe verici bir belirtiyle karşılaşırsanız doktorunuza bunu mutlaka belirtmeyi ihmal etmeyin. Diskektomi, sinir sıkışması bulguları taşıyan insanların yüzde 80 ila 90’ında fıtıklaşmış diskin belirtilerini azaltır. Mikrodiskektominin başarı oranı da standart diskektomininkilere hemen hemen eşittir. Diskektomi tedavisi sonrasında sinir baskısı ve bel fıtığı belirtileri önemli ölçüde azaldığı görülecektir. Bu tedavi sonrasında bel fıtığın tekrar oluşmayacağının garantisi verilmemektedir. Bu nedenle omurganızı yaralamamak için doktorunuz tarafından size söyleyeceği bazı hareketlerden yapmaktan kaçınmalısınız” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ