Wat Motor, ilk prototipleri üretti

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilan ettiği Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programının ilk çağrısı olan makine sektöründ

GÜNDEM 16.06.2021 17:25:00 0
Wat Motor, ilk prototipleri üretti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Wat Motor’u ziyaret ederek üretimle ilgili bilgi aldı. Şirketin beyaz eşya ve endüstriyel elektrik motorları konusundaki çalışmalarını, elektrik motoru ve güç elektroniği başlıklarında savunma sanayisi, endüstriyel hareket kontrol sistemleri ve e-mobilite alanlarındaki yüksek teknoloji içeren çalışmalarını yerinde inceleyen Varank, WAT Motor hakkında şirket yetkililerinden bilgi aldı.

 

SERVO MOTORLARIN ÜRETİMİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

 

Firmanın elektrikli motor üretiminde Türkiye’nin köklü firmalarından biri olduğunu ifade eden Bakan Varank, ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, WAT Motor’un, elektrikli, endüstriyel ve servo motorların üretimini gerçekleştirdiğini, beyaz eşya küçük ev aletleri motorlarıyla birlikte büyük, endüstride kullanılan yüksek kapasiteli motorları da üretebildiğini dile getirdi.

 

“İLK PROTOTİPLERİNİ BURADA GÖRDÜK”

 

Varank, dünyada elektrikli motorlara günden güne talebin arttığını belirterek, “Aynı zamanda daha verimli elektrikli motorların üretilmesiyle ilgili büyük bir gayret de şu anda devam ediyor” dedi. WAT Motor’un da hem elektrikli motor üretebilen ama aynı zamanda bu alanda Ar-Ge faaliyetleri yürüten bir firma olduğunu dile getiren Varank, “WAT Motor Türkiye’de daha önce üretilmeyen, tamamı yurt dışından getirilen yüksek kapasiteli hassas servo motorlar ve bunların sürücülerinin üretimiyle ilgili Hamle Programı kapsamında destek aldı. O üretimlerin de ilk prototiplerini burada gördük” diye konuştu.  Elektrikli ve servo motorların savunma sanayisinde de yaygın bir şekilde kullanıldığını dile getiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, WAT Motor’un da hem hassas endüstriyel aletlerde kullanılan servo motorların üretimi yaptığını, hem de savunma sanayisinde yüksek güç gerektiren, stabilizasyon sistemlerinde kullanılan servo motorları geliştirerek üretimini yaptığını kaydetti.

 

 

“BU FİRMALARIMIZIN BAŞARILARIYLA DAHA FAZLA GURUR DUYACAĞIZ”

 

Fabrikanın 2020 yılında 20 milyon dolar ihracat yaptığını dile getiren Bakan Varank, pazarın büyümesi, yeni ürünlerin piyasaya çıkmasıyla 30 milyon dolar ihracatın hedeflendiğini ifade etti. Varank, Türkiye’nin katma değerli üretimle büyümesini istediklerini ifade ederek, WAT Motor gibi firmaların da hem verimli motor üretimi hem de elektrikli motorlarda yeni teknolojilerin kullanımıyla çok daha katma değerli ürünleri piyasaya sürmeye başladığını, önümüzdeki dönemde böyle firmaların başarılarıyla daha fazla gurur duyacaklarını söyledi.

 

“YURT DIŞINA CARİ AÇIK VERMEYECEĞİZ”

 

Elektrik motorlarının ulaşım sektöründe de kullanılmaya başladığını kaydeden Varank, sadece otomobillerde değil, deniz araçlarında da farklı araçlarda da yüksek kapasiteli verimli elektrikli motorlarının kullanıldığını, bu alanda firmaların geliştirdiği kabiliyetlerle Türkiye’nin dünyada çok daha fazla söz sahibi olan, dünyadaki pazardan çok daha fazla pay alan bir ülke konumuna geleceğini ifade etti.  Japonya ve Almanya’nın yerlileştirilen ürünün muadillerini Türkiye’ye sattığını kaydeden Bakan Varank, “Çok ciddi ithalat yaptığımız ürünler. Ama inşallah buradaki projenin başarılı olmasıyla birlikte sene sonundan önce seri üretime geçmiş olabileceğiz. Bu sayede de böyle hassas servo motorları Türkiye’de üreterek yurt dışına cari açık vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Savunma sanayisindeki servo motorların ticari olarak satışına başladıklarını belirten WAT Genel Müdürü Oğuzhan Öztürk Yüksek de bu sene endüstriyel geliştirdikleri servo motorların da satışına başlayacaklarını dile getirdi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ