Trakya Üniversitesi'nde 'Göbeklitepe' konuşuldu

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen "Göbeklitepe Kültürü ve Trakya Üzerinden Avrupa'ya Aktarımı" konulu konferansta, 2018 yılında UNESCO Dünya

GÜNDEM 14.06.2021 14:14:00 0
Trakya Üniversitesi

12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihini değiştiren ve son yılların en büyük arkeolojik keşfi olarak gösterilen “Göbeklitepe”nin konu alındığı bilimsel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen “Göbeklitepe Kültürü ve Trakya Üzerinden Avrupa’ya Aktarımı” başlıklı etkinlikte, Prof. Dr. Mehmet Özdağan bir konferans verdi.

 

DEĞİŞİM VE GELİŞİMİNE DAİR ÖRNEKLER VERDİ

 

Moderatörlüğünü Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaraş’ın yaptığı konferansta, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Öncesi Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Göbeklitepe hakkındaki bilgi ve deneyimlerini anlattı. Göbeklitepe Kültürü’nün zaman içinde Anadolu üzerinden Balkanlar, Trans Kafkasya ve Orta Avrupa’ya yayılımını geniş bir çerçevede ortaya koyan Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, bu kültürün Trakya’da bıraktığı izler ile tarihsel süreç içerisindeki değişim ve gelişimine dair örnekler verdi. Günümüze kadar ulaşan ve tarih kitaplarına aktarılan yerleşik yaşama geçen toplumlarda anaerkil inancın hâkim olduğu düşüncesinin yanlış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, “Göbeklitepe’deki son arkeolojik buluntular, ataerkil bir inanç sistemi olduğunu bizlere kanıtladı” dedi. Göbeklitepe’den sonra yaşanan göçle birlikte Anadolu ve Trakya’da ise anaerkil bir inanç sisteminin ağırlık kazandığını kazı çalışmalarında elde ettikleri bulgularla ortaya koyduklarını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, etkinliğin sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ