"Naim Süleymanoğlu, tarihin altın sayfasında yerini almaktadır"

Milli Haltercimiz Naim Süleymanoğlu'nun isminin Edirne'de yaşayacağı caddenin açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Naim Süleyman

GÜNDEM 13.06.2021 11:47:00 0

Naim Süleymanoğlu’nun isminin Fatih Mahallesi Edirne Olimpik Yüzme Havuzu önündeki caddeye verilmesi Edirne Belediye Meclis Kararıyla kabul edilmişti. Naim Süleymanoğlu’nun isminin Edirne’de yaşayacağı caddenin açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Törene; CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak ve Muharrem Erkek, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Bulgaristan Mestanlı Belediye Başkanı İlknur Kazım Mümün, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Naim Süleymanoğlu'nun kardeşi Muharrem Süleymanoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

 

 15 YAŞINDA İLK DÜNYA REKORUNU KIRDI

 

Törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne 8 bin 300 yıllık geçmişi ile tarihte birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış ve 1361’den bu yana da Türk’ün, Türkiye’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa’ya açılan kapısı, batı sınırı ve Mustafa Kemal’in yıkılmaz bir serhadı olarak burada varlığını sürdürmektedir. Elbette bölgemizdeki insanların birçoğunun kökenine baktığımızda karşınıza Balkan coğrafyası çıkar. Nereli olduğumuz bazen çok önemlidir, bazen çok değildir. Ama nasıl yaşadığımız, yaşadığımız topluma hangi değerleri kazandırdığımız, onları varlığımızla yaptığımız çalışmalarla, insanlık tarihine kazandırdığımız değerlerle yaşatmamız çok daha önemlidir. Naim Süleymanoğlu Bulgaristan Kırcaali Mestanlı’da doğduğunda o günkü şartları hepimiz biliyoruz. Bunları tekrarlamayacağım. Azınlık şartları içeresinde yaşayan küçücük bir çocuk, 9 yaşında haltere başlar ve 15 yaşında yaşı büyütülerek ilk dünya rekorunu kırar” ifadelerini kullandı.

 

“UMUDA AÇILAN PENCERE OLDU”

 

“Naim Süleymanoğlu, 50 yıllık kısacık yaşamında elde ettiği başarılarının yanında çok da konuşulmayan çok muhteşem bir rekorunun daha sahip” diyen Başkan Gürkan, “Naim Süleymanoğlu aynı zamanda dönemin baskıcı totaliter rejiminin o baskılarına karşı koyarak, Bulgaristan Türklerimizim bir umudu, umuda açılan bir penceresi olmayı başarmıştır” şeklinde konuştu. Naim Süleymanoğlu’nun sadece sporculuğu ile değil yiğitliği, cesareti ve liderliği ile de Bulgaristan Türklerinin ışığı ve inancı olduğunu belirten Gürkan, “Onun bu başkaldırısının ardından Bulgaristan Türklerinin büyük bir çoğunluğu Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştır. Bu topraklar, demokrasiye bir adım atmış ise Bulgaristan’ın totaliter rejimden demokratik yönetime dönmüşse bunda Naim Süleymanoğlu’nun ismi tarihin altın sayfasında yerini almaktadır” dedi.

 

 

 

“SADECE TÜRKİYE’NİN DEĞİL DÜNYANIN DA BİR DEĞERİ”

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Bir başkent eski de olsa başkenttir. İstanbul’un fethine kadar Osmanlı’nın başkenti olan Edirne, tarihi dokusu, huzuru ile bu sözün canlı kanıtıdır” dedi. Naim Süleymanoğlu’nun baskıcı bir rejime başkaldırdığını belirten Öztrak, “Naim Süleymanoğlu 1986’da baskıcı rejimden kaçarak ata topraklarına dönmüştür. Bu irticayı sağlayan dönemin Başbakanı Sayın Turgut Özal’ı da huzurlarınızda rahmetle anmak istiyorum. Naim, 1989’da olimpiyat şampiyonu olduğunda yendiği sadece rakipleri değildir. Dünyadaki tüm baskıcı rejimlerdir” diyerek, Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu’nun sadece Türkiye’nin değil dünyanın da bir değeri olduğunu söyledi.

 

 

“SPORCUDAN ÖTE BÜYÜK BİR KAHRAMANDI”

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de, “Naim Süleymanoğlu büyük bir sporcudan öte büyük bir kahramandı. Ben Naim Süleymanoğlu’nu izlerken şunu hissederdim; o halter kaldırmıyordu, insan hak ve özgürlükleri için, barış için, kardeşlik için dünyayı kaldırıyordu. Büyük bir mesaj veriyordu dünyaya ve bu mesajlar bizim için çok anlamlı ve değerliydi. Edirne’de önemli bir caddede adının yayacak olması da çok önemli” diye konuştu. Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Milli Halterci Naim Süleymanoğlu’nun isminin Edirne’de yaşayacağı caddenin açılışına katılmaktan onur ve mutluluk duyduklarını belirten Bulgaristan Mestanlı Belediye Başkanı İlknur Kazım Mümün, “Mestanlı’nın fahri vatandaşı olan ve gönlümüzde yaşayan Naim Süleymanoğlu’nu rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhu şad, mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

 

 “ONUR DUYDUK”

 

CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, “Başvurumuz sonrası belediye meclisimizin oyları ile Naim Süleymanoğlu isminin Edirne’de yaşatılması için ilk adım atılmış oldu. Günümüzde balkan coğrafyasında yaşamakta olan soydaşlarımız ile ilgili de tavrımız açık ve nettir. Balkanlardaki kırmızı çizgimiz bölgede yaşayan soydaşlarımızdır. Soydaşlarımızın hak ve hukuku bizler için ideolojik ve siyasi çekişmelerin her zaman önündedir ve önünde olacaktır” dedi. Naim Süleymanoğlu'nun kardeşi Muharrem Süleymanoğu da, Trakya’nın güzel bir caddesine ağabeysinin isminin verilmesinden dolayı onur duyduklarını belirterek, “İnşallah Türk gençliğine örnek olurlar ve ağabeyimin yolundan giderler” şeklinde konuştu.

 

Haber / Buse SERİN