MARMARA HEPİMİZİN

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın deniz salyasına yönelik Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında bugün Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale'de eş zamanlÄ?

GÜNDEM 8.06.2021 15:59:00 0
MARMARA HEPİMİZİN

Marmara'daki müsilaj (deniz salyası) kirliliğine yönelik en büyük deniz temizliği seferberliği, saat İstanbul Caddebostan Sahili’nden başlarken, İstanbul'da Pendik, Kocaeli'de Karamürsel, Bursa'da Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ'da da eş zamanlı olarak müsilajlar temizlenmeye başlandı.

 

“EN KAPSAMLI DENİZ TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİNİ BAŞLATIYORUZ”

 

İstanbul Caddebostan’da müsilaj temizleme seferberliğinin startını veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Caddebostan sahilinde Marmara için hep birlikteyiz. Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilimizde, burada yaşayan 25 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren müsilaj sorununa karşı birlik olmak için buradayız. Marmara bütün dünyanın gözbebeği. Hep birlikte Marmara hepimizin diyoruz. Balıklarımızı, deniz canlılarımızı, tüm ekolojik yaşamı tehdit eden müsilaj sorunun ortadan kaldırmak için Türkiye'nin en büyük, en kapsamlı deniz temizliği seferberliğini, hareketini hep birlikte başlatıyoruz” dedi.

 

 

 

 

“MARMARA DENİZİ’Nİ KORUMA ALANI İLAN EDECEĞİZ”

 

Marmara Denizi’ni en hızlı şekilde temizleyeceklerini ve en duru, en saf, en berrak haline hep birlikte yeniden kavuşturacaklarını söyleyen Kurum, “Bu süreci illerde valiler ve belediyelerimizle birlikte STK'larla, sanatçılarla, vatandaşlarla ortak bir akılla yöneteceğiz. Stratejik eylem planı hazırlayacağız, aslında bu eylem planı hazırlandı ama belediyelerin görüşüne sunacağız. İllerde valiliklerin koordinasyonunda süreci yöneteceğiz. 2021 yılı sonuna kadar Marmara Denizi’nin tamamını koruma alanı ilan edeceğiz. Artık Marmara Denizi’nde o koruma eylem planı, koruma alanı çerçevesinde adımlar atılacak. Hem tarım hem sanayiden kaynaklı kirliliği de durduracağız”” diye konuştu.

 

MÜSİLAJDAN ETKİLENEN BALIKÇILARA DESTEK

 

Müsilajdan etkilenen balıkçılara her türlü desteğin verileceğini söyleyen Bakan Kurum, “Müsilajdan etkilenen tüm balıkçılarımız Tarım Bakanlığımızın destekleriyle bu süreci daha hasarsız atlatacaklar” dedi. Kaçak balıkçılığa geçit verilmeyeceğini dile getiren Kurum, “Marmara’daki bütün hayalet ağların toplanma sürecini başlatacağız. Marmara'yı kurtarmakta kararlıyız. İnşallah hep birlikte kurtaracağız” dedi.

 

 

“MARMARA DENİZİ’Nİ KADERİNE TERK ETMEYECEĞİZ”

 

7 ilde 15 bölgede temizlik çalışmalarını eş zamanlı başlattıklarını kaydeden Kurum, “25 deniz yüzeyi temizleme teknemiz, kirliliğin dağılmasını engellemek amacıyla bariyer serme teknelerimiz var. Bu bariyer serme tekneleriyle birlikte bu müsilajları bir havuz gibi içine toplamak suretiyle o alandan topluyoruz. Yine 18 tane desek botumuzla harekete geçiyoruz. Topladığımız tüm atıklarımızı karaya getirip sızdırmasız kamyonlarla belediyelerin bertaraf tesislerine göndereceğiz. Tüm operasyon boyunca bin personelimiz sahada çalışacak” diye konuştu. Bu çalışmaları 7/24 sürdüreceklerini kaydeden Bakan Kurum, Marmara Denizi’ni kaderine terk etmeyeceklerini dile getirdi.

 

VALİ YILDIRIM ÇALIŞMALARI İNCELEDİ

 

Tekirdağ’da da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından deniz üzerindeki müsilajlar toplanmaya başlandı. Toplanan müsilajlar, vidanjör tarafından çekildi. Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da Barbaros Balıkçı Barınağı’nda başlatılan müsilaj temizleme çalışmalarını inceledi. Vali Yıldırım’a incelemelerinde Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Mümin Şahin, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Münir Karaevli, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Uzunlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Kaan Sinan Tohumcu da eşlik etti. Burada gazetecilere açıklama yapan Vali Yıldırım, Marmara Denizi çevresinde olan illerde temizlik çalışmalarının başladığını ifade etti.

 

 

“HEPSİNİ TEMİZLEME GAYRETİ İÇERİSİNDEYİZ”

 

Müsilajın sebebinin ‘azot ve fosfor gazlarının artması’ olduğunu söyleyen Vali Yıldırım, “Tabi bilim insanları bunun sebebini araştırıyorlar. Şu an bizim daha çok müsilaj olarak gördüğümüz, deniz yüzeyinde görülen müsilajın ölüsü. Yani bunlar, deniz yüzeyine vurmuş kısmı. Tabi bunların temizlenmesi lazım. Çünkü balıkçılarımızı etkiliyor. Bunların hepsini temizleme gayreti içerisindeyiz” dedi.

 

“7/24 DEVAM EDECEK”

 

Bu çalışmanın tüm kurumlarla birlikte sürdürüleceğini kaydeden Yıldırım, “Marmara Denizi’nin etrafında bulunan illerde bu faaliyet 7-24 devam edecek. Biz de bugün burada başladık. Bu azot miktarı yüksek bir besin. Tabi belki bilim insanları bunu kararlaştıracak. Belki bunlar işlenmek suretiyle gübre olarak kullanılabilecek. Belki hayvan yemi ya da balık yemi olarak kullanılabilecek. Tabi biz bilmiyoruz. Bizim şu anda yaptığımız şey, müsilaj ölüsünü deniz yüzeyinden toplayıp, bir alanda muhafaza etmektir, kurutmaktır. Bununla enerji bile elde edilebilir diyorlar. Bu da bilim insanlarının konusudur” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU