Kene ısırmalarında ölüm oranı artıyor

Normalleşme süreciyle birlikte, eskiye nazaran dışarıda açık alanlarda aktiviteler yaptığımız bu günlerde, özellikle kırsala yoğunluğun artmasıyla birlikte karşılaşılabilecek kene ısırma

YAŞAM SAĞLIK 7.06.2021 11:28:00 0
Kene ısırmalarında ölüm oranı artıyor

Kene ısırmalarının belirtilerini “Ateş, üşüme-titreme, baş ağrısı, kas ağrıları, halsizlik, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, fotofobi, yüz ve göğüste kırmızı döküntüler, hastalık ilerlerse uyuma hali” olarak sıralayan Prof. Dr. Nail Özgüneş, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virüsü’nün (KKKAV) bulaşmasında hayvanların rolüyle ilgili de “Tavşanlar, KKKAV ile en çok bağlantılı hayvanlardır. Çünkü virüs için iyi bir çoğaltıcı konaktırlar. Kirpi ve sincap da virüs için iyi bir çoğaltıcı konaktır, fakat onların popülasyon yoğunluğu düşüktür. Virüsün çoğalmasında, kargalar hariç kuşların rolü yoktur. Kargalar, keneler için önemli bir konaktırlar” dedi.

 

BULAŞMASINDA EVCİL HAYVANLARIN ROLÜ VAR MIDIR?

 

KKKAV’nin bulaşmasında evcil hayvanların doğrudan ilgilerinin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Nail Özgüneş, “Fakat kanlarında virüsü bulundurdukları dönemde potansiyel bulaştırma kaynaklarıdır. Evcil hayvanlar, riskli bölgelerin belirlenmesinde yardımcı olabilirler. Bir bölgede evcil hayvanların serum testleri KKKAV için pozitif ise, o bölge riskli kabul edilir” dedi.

 

KENE EN ÇOK HANGİ AYLARDA GÖRÜLÜR?

 

Kene hareketlerinin sıcak iklimde arttığını söyleyen Prof. Dr. Nail Özgüneş, “Haziran-Temmuz aylarında olgu sayısı en fazladır, olguların çoğu ilkbahar ve sonbaharda görülür” dedi.

 

RİSK GRUPLARI NELERDİR?

 

Risk gruplarıyla ilgili de konuşan Prof. Dr. Nail Özgüneş, “Endemik bölgede yaşayanlar, ziyaretçiler, tatile gidenler, çiftçiler, hayvancılık yapanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, veteriner hekimler, sağlık personeli, laboratuvar çalışanları ve hasta yakınları risk gruplarını oluşturur” dedi.

 

KULUÇKA SÜRESİ NE KADARDIR?

 

Kuluçka süresinin kene tutunmasından sonra 1-3 (en fazla 9) gün olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nail Özgüneş, “Diğer yollardan bulaşma olmuş ise de 5-13 gün olabilir” diye konuştu.

 

KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

 

Korunma yöntemleriyle ilgili de konuşan Prof. Dr. Nail Özgüneş, “Evcil hayvanların ilaçlanması, hayvanlarda kene kontrolü yapılması, çiftçi eğitimi, risk haritalarının oluşturulması gerekir. Ama en önemlisi kişisel korunmadır. Riskli bölgelerde veya kırsal kesimde bulunmak zorunda kalan kişilerin pantolonlarının paçalarını çorap içine sokması çok etkili bir yöntemdir. Ayrıca çiftçilerin, kırsal kesimde çalışan, dolaşan veya piknik yapanların evlerine döndüklerinde ilk yapacakları iş, soyunmak suretiyle vücutlarında kene kontrolü yapmak olmalıdır. Çünkü keneler uyuşturucu bir madde salgıladıkları için tutundukları deride ağrı oluşturmazlar ve zaman o kişinin aleyhine işler. Kene görüldüğü zaman, keneyi kırmak çok tehlikeli bir davranıştır. Keneyi kırmak da, bulaşmasına neden olan faktörlerdendir” ifadelerini kullandı. KKKAV, çok bulaşıcı olduğu için evrensel korunma ve temas izolasyon önlemlerinin alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nail Özgüneş, KKKAV hastalığının tedavilerini de “Destek tedavisi, ilaç ve yoğun bakım tedavisi” olarak sıraladı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ