Çerkezköy kent merkezinin çehresini değiştirecek projede ilk kazma vuruldu

Çerkezköy Kent Merkezi'ne yeni bir çehre kazandırmayı hedefleyen Atatürk ve Öztrak Caddeleri Kentsel Tasarım ve Peyzaj Uygulaması Projesi'nin ilk etap çalışmaları cumartesi günü Atatürk Cadde

GÜNDEM 29.05.2021 18:32:00 0
Çerkezköy kent merkezinin çehresini değiştirecek projede ilk kazma vuruldu

Çalışmaların başlaması dolayısıyla cumartesi günü saat 15.00’da düzenlenen programda konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, yaklaşık iki yıldır Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin, TESKİ’nin ve Çerkezköy Belediyesi’nin bu projeye hazırlandığını ve 3 ayrı kurumun 3 ayrı ihale yaptığını belirterek, “Atatürk Caddesi, Öztrak Caddesi ve bunlara bağlı 19 sokağın hem yeraltı, hem yerüstü düzenlemeleri ve ilave olarak Büyükşehir Belediyemizin Meydan Altı Tam Otomatik Otopark ve Meydan Projesi’nin bugün ilk adımını atıyoruz” dedi. Bu ilk adımın, ilk başlangıcın Çerkezköy’e hayırlı olmasını temenni eden Başkan Akay, “Zorlu bir sürecin arifesindeyiz. Zorlu bir projenin yaklaşık 2 yıllık bir emeğin sonucunda bugün başlıyor olmasının ayrıca mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

 

“BU PROJEYE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

 

Bu projeye çok önem verdiklerini ifade eden Akay, “Seçim öncesinde ve seçim meydanlarında bahsettiğimiz, Çerkezköy’ün geleceğine katkı sağlayacak, Çerkezköy’ün iki ana caddesini, iki ana arterini bölgemize, Tekirdağımıza, Çerkezköyümüze yakışır bir proje ile buluşturmayı hedeflemiştik. Bugün artık o hedeflerin tamamlandığı, işlerin teslim edildiği ve işin başladığı dönemdeyiz. Pazartesi gününden itibaren TESKİ altyapı işine başlıyor. Birinci Etap Altıyol Kavşağı’ndan Topçular Sokak arasındaki alandı. Meydan Altı Otopark Projesi ile birlikte başlamaya niyetlenmiştik. Ancak Meydan Altı Otopark ihalesi teknik nedenlerden dolayı 40-60 gün arasında bir gecikme yaşayacağı için Altıyol Kavşağı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan kısmın düzenlemesinin bugün adımını atıyoruz” dedi.

 

“12 AYLIK BİR HEDEF KOYDUK”

 

Atatürk Caddesi’nde bir sıra paralel parklanma ile trafiğin 2 şeritten akmaya devam edeceğini, aynı zamanda Belediye Meydanı’ndan Uğur Mumcu Caddesi üzerinden Altıyol Kavşağı’na trafik akışının devam edeceğini kaydeden Akay, proje kapsamında sadece Atatürk ve Öztrak Caddeleri değil bu caddelere bağlı 19 ayrı sokakta bir düzenlemeyi hedeflediklerini ifade ederek “İnşallah bu işin sonunda güzel bir meydan ile, güzel iki ana cadde ile, 19 sokak ile Çerkezköy’ün geleceğine katkı sağlayacak bu büyük projeyi hep birlikte tamamlayacağız” dedi. Atatürk ve Öztrak Caddesi’ndeki çalışmaları 4 ayrı etapta tamamlamayı hedeflediklerini dile getiren Akay, “Başlangıcından bitişine 12 aylık bir hedef ortaya koyduk. Umut ediyorum bu 12 aylık hedef süresinde bitiririz. Hiçbir aksama, sorun, sıkıntı yaşamadan 12-15 aylık bir süre zarfında alnımızın akıyla bu projeden çıkmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“ZORLU BİR MÜCADELE BU”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a da teşekkür eden Akay, “Zorlu bir mücadele bu. Bir altyapı mücadelesi bu. Yıllar önce yapılan kanalizasyon sistemi, uzun yıllar evvel yapılan asbest içme suyu hatları, yağmur su hatlarına kanalizasyonların deşarj olduğu, caddelerde kanalizasyon kokuları ile beraber yaşadığımız bu altyapı işinin tamamında bir değişim projesi aslında bu. Bu çalışmalar kapsamında TESKİ, 2 caddemiz ve bu caddelere bağlı sokaklarda yaklaşık 4 km’lik bir ağda yine yaklaşık 30 km altyapı borusu döşeyecek. Altyapıya ait içme suyu, yağmur suyu, kanalizasyon hattı sil baştan değişiyor. Bir yeni Meydan Altı Otoparkı ortaya çıkıyor. Bir yeni meydan ortaya çıkıyor. Hem kentin kimliği, hem peyzaj anlamında Atatürk ve Öztrak Caddelerinin üstyapılarının yeniden düzenlenmesi ortaya çıkıyor” dedi. Zaman zaman eleştiriler ile baş başa kalacaklarını, zaman zaman su ve elektrik kesintilerinin yaşanacağını, doğalgaz, Telekom gibi diğer tüm kurumların da hatlarının deplase edeceği için sıkıntılar yaşanacağını ve bir zahmetli sürecin herkesi beklediğini kaydeden Başkan Akay, “Bu süreçte bu kesintileri yaşayacak vatandaşlarımızdan, bu süreçte tozu toprağı çekecek esnafımızdan bugünden sabır istiyoruz. Niyetimiz burada yaşayan esnaflarımıza, Çerkezköy’de yaşayan hemşehrilerimize daha uzun yıllar hizmet verecek, Çerkezköy’deki esnafımızın iş hacmini çok daha fazla arttıracak bu proje sürecinde biraz daha fazla sabırlı olmalarını temenni ediyorum” diye konuştu.

 

“ÇERKEZKÖY’E UYGUN DEĞİLDİR’ DEMEK, NE DEMEK?”

 

“Tabi ki eleştiriler olacak, eleştirileri kabul ediyoruz ama Çerkezköy büyüyor, gelişiyor” diyen başkan Akay, isim vermeden AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Kamil Çetintaş’ın eleştirilerine de cevap verdi. Çerkezköy nüfusunun 2020 yılında yüzde 6.13 arttığını ve yıllardır Tekirdağ’ın en fazla göç alan ilçesi konumunda olduğunu söyleyen Akay, “Gelecekte de hem Hızlı Tren Projesi ve oluşan yeni çehresi ile bu büyüme hızla devam edecek. Bu büyümenin devam etmesi demek araç yoğunluğunun artması demek, otopark sıkıntısının artması demek. Dolayısı ile bu projede bütünü ile bunlar düşünülmüş, hesap edilmiş ve bugünkü noktaya gelinmiştir. Biz Çerkezköy’de bütün bunları düşünerek, tasarlayarak bu projeye girdik. Bugün ‘Tam Otomatik Otopark Çerkezköy’e uygun değil’ diye bir ifade okudum. Maalesef bir İlçe Başkanının ifadesi. ‘Tam Otomatik Otopark Çerkezköy’e uygun değildir’ demek, ne demek? Dünyanın her yerinde kullanılabilen son sistem teknolojiyi Büyükşehir Belediye Başkanımız büyük bir irade ile, büyük bir yatırım hedefi ile koymuşken ‘Tam Otomatik Otopark Çerkezköy’e uygun değildir’ demenin ne demek olduğunu anlatırlarsa biz anlarız. Tam Otomatik Otopark Çerkezköy’e uygundur, daha iyileri de uygundur. ‘Uygun değil’ diyenleri vatandaşımızın takdirine bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

 

“ÇOK YOĞUN BİR ÇALIŞMA DÖNEMİNİN İÇİNE GİRDİK”

 

Haziran ayı itibari ile Çerkezköy Belediyesi’nin birçok noktada projelerini geçirmeye başlayacağını ifade eden Başkan Vahap Akay, “1 Haziran’da yapacağımız asfalt ihalesinin ardından 12 mahallemizde sıcak asfalt çalışması başlıyor.  Geçtiğimiz hafta yaptığımız soğuk asfalt ihalesi sonrasında ihtiyacı olan cadde ve sokaklarımızda soğuk asfalt çalışmalarımız başlıyor. İstasyon Mahallemizde Hikmet Uğraş Caddesi ile Cengiz Topel Bulvarını birbirine bağlayan Utku ve Güler Sokak’ta ihalemiz yapıldı, işlere başlıyoruz. Beton yol, kaldırım ihaleleri yapıldı, Haziran ayı itibari ile başlıyoruz. Çok yoğun bir çalışma döneminin içerisine girmiş bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

 

 

7 YILDA NÜFUSU YÜZDE 50 ARTTI

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da ülkemizin ve Tekirdağ’ın en güzide ilçelerinden biri olan Çerkezköy’de bu projeyi başlatmanın mutluluğu ve gururunu yaşadıklarını belirtti. Bu projeye karar vermenin ve projenin bu aşamaya gelmesinin kolay olmadığını, söyleyen Albayrak, 2020 yılında başlayan pandemi nedeniyle 2020 yılını yerel yönetimler açısından kayıp bir yıl olarak gördüklerini, ama bu kayıp yıl içerisinde de bu proje için defalarca toplantı yaptıklarını söyledi. 2012 yılında Büyükşehir Belediyesi Kanunu çıktığı zaman Çerkezköy’ün, Kapaklı ve Çerkezköy olarak ikiye ayrıldığını anımsatan Albayrak, “Çerkezköy’ün o zamanki nüfus 170 bindi. 112 bin nüfus Çerkezköy’de kaldı, 55-60 bin nüfus da Kapaklı’ya geçti. Kapaklı 200 kilometrekare arazi oldu, Çerkezköy 125 kilometrekare arazi oldu. Yani Çerkezköy şu anda 11 ilçe arasında arazisi en az olan ilçe. Ama bir şey daha var Çerkezköy’de 7 senede nüfus yüzde 50 artarak 185 bin oldu. Bu çok büyük bir olay. Bu artışın her sene devam edeceği görülüyor. O nedenle bu nüfus artışını göz ardı etmeden, bunu ön plana alarak Çerkezköy’ün yatırımlarını mutlaka ve mutlaka anında ve zamanında ötelemeden yapmak durumundayız” dedi.

 

YAKLAŞIK 70 MİLYON LİRA

 

Öztrak Caddesi ve Atatürk Caddesi’nin artık burayı taşıyamadığını söyleyen Albayrak, “TESKİ ve Büyükşehirin yatırımlarını ortaya koyduğumuz zaman yaklaşık 70 milyon lira gibi bir rakamı Çerkezköylülere hizmet olarak sunacağız. Gerekli mi, gerekli. Gerekli olduğunu gerek rakamsal olarak gerek nüfussal olarak verdik” diye konuştu. Bu projeler bitene kadar Çerkezköylülerden sabır göstermelerini isteyen Albayrak, “Ben Tekirdağ’da ve Türkiye’de 30 büyükşehir içerisinde altyapıyı en çok yapan ve bu konuda deneyim sağlamış bir büyükşehir belediye başkanınızım. Rahatça da söylerim. İnsanların, vatandaşların hangi aşamada şikayetçi olacağını, hangi aşamada sabırlarının tükeneceğini geçmişte Süleymanpaşa’da yaşadım bugün de burada yaşayacağımı tahmin ediyorum.  Ama ya bunu yapacağız, şimdi bir sene sıkıntı çekeceğiz ama ondan sonra bir daha sıkıntı çekmeyeceğiz. Çok rahat bir meydanla ve yan sokaklarla beraber güzel bir Çerkezköy’ün ana meydanını ortaya koymuş olacağız” dedi.

 

ŞİMDİ SIRA SİZDE

 

AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Kamil Çetintaş’ın ‘meydan altı otopark’ ile ilgili söylemlerine de cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “’Buraya katlı otopark gerekli değildir, ne gerek var’ demek yerine şimdi sayın başkanımız Ankara’ya gidip TBMM Başkanımızla görüşerek biran evvel Çerkezköy’ün içme suyu projesin çıkarmaya baksınlar. Yoksa biz büyükşehir olarak TESKİ olarak ben Çerkezköy’e yatırımımı yaptım. Şimdi sıra sizde” diye konuştu. Kapaklı ile Çerkezköy’ün ortak paydalarının çok fazla olduğunu söyleyen Albayrak, “Kapaklı’nın altyapısı 20 bin nüfusa göre, şimdi taşımıyor, bitmiş. Çerkezköy’ün altyapısı da zamanında 50 bin nüfusa göre yapılmış. Ama şimdi 185 bin nüfus olmuş, Kapaklı’nın 127 bin nüfusu olmuş. Ciddi altyapı yatırımlarına ihtiyaç var” dedi.

 

“HİZMETTE AK PARTİ’Lİ CHP’Lİ BELEDİYE AYRIMI OLMAZ”

 

Kapaklı’nın içme suyu hattı projesinin İller Bankası tarafından onaylandığını, fakat yanı başındaki Çerkezköy’ün projesinin onaylanmadığını anımsatan Albayrak, “5 kilometre yan yana 2 tane ilçe. Kapaklı’ya ‘sana veriyorum, krediyi çıkardım’ diyorsun, Çerkezköy’e ‘sen bekle’ diyorsun. Olmaz. Çerkezköy ve Kapaklı birbirinden ayrılmaz etle tırnak gibiler. Şeklen ve idari olarak ayrıldılar ama sorunlar aynı. Bir an önce bizim bu sorunları çözmemiz lazım” diye konuştu. Çerkezköy’de boruların yüzde 95’inin asbest boru olduğunu, artık Çerkezköy’ün bu boruları kullanmaması gerektiğini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Albayrak, “Hizmette AK Partili CHP’li belediye ayrımı olmaz. Hizmette hepsi hepimizin belediyesi. Sayın başkan, hazır burada projesi bitmiş, ihalesi bitmek üzere, büyükşehir olarak parasını da bulmuşum, o projeyi sahiplensin. Ama bundan sonrası için de altyapı işinde yatırımı çıkarsınlar bunu istiyorum. Siyaset budur. Bizler seçildikten sonra o belediye-bu belediye ayrımı yapmadan hizmet ettik. Çerkezköy’e geçen dönem çok güzel hizmetler geldi. Bu dönem de gerekir, daha da gerekir” dedi.

 

“ÖNÜMÜZDE 2 ÖNEMLİ PROJE DAHA VAR”

 

Bu projeden sonra Çerkezköy’de önlerinde 2 önemli projenin daha olduğunu söyleyen Albayrak, “Birisi Bağlık Köprüsü, birisi de yukarıdaki kavşak düzenlemesi. O zaman Çerkezköy’ün gerçekten durumunu göreceksiniz” dedi. Çerkezköy’de 2014’te meydana gelen su baskınını da anımsatan Albayrak, “Bu göreve başladığımız zaman 25 Nisan 2014’te yağmur yağdığında buraya gelmiştik. Sayın başkanımla çizmelerimizi giydik, yağmurluklarımızı giydik. O zaman gördüğüm manzarayı Allah’a şükür bir daha görmedik. BSH Kavşağı’ndaki birikme de bitti. Sizden çok rica ediyorum sabır gösterin, sabır gösterin, sabır gösterin. Sonunda hep beraber bunun mutluluğunu göreceksiniz. O zaman da sizin gördüğünüz mutluluğu yapan belediye olarak biz de olacağız. Bizim başka bir isteğimiz yok.  Çerkezköy’ü çok seviyoruz ve bu hizmetlerimiz devam edecek. Çalışkan bir başkanımız var. Bizi de zorluyor. Biz de Çerkezköy’ü sevdiğimiz için her şeyi kabul ediyoruz. Güzel günler sizin olsun. Bu proje Çerkezköy’e hayırlı olsun” diye konuştu.  

 

“SÖZLERİNİN ARKASINA DURMALILAR”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Çerkezköy Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla çalışmalar yaptığını kaydeden Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da, “Öz kaynaklarımızla, özel kredilerle yapıyorlar” dedi. Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binasıyla ilgili de konuşan Aygun, “Kredi onaylandı, birkaç ay ödeme yaptılar. Sonra 8 ay ara verdiler. 2019’dan itibaren de kredi alamıyoruz doğru düzgün. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kullandığı binaya her ay 300-400 bin lira kira ödüyor. Sonra diyorlar ki bu hizmet binası öncelikli değil. Hayır öncelikli. Bu ödenen kira bedeli, vatandaşımıza hizmet olarak dönsün istiyoruz buna engel oluyorlar. Ama yapacağız. Yerelde kazandığımız iktidarı genelde de kazanacağız. Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler çalışma yapıyor. ‘Bu başlasın, bu öncelikli’ deyip de bizi sonralara bırakmak olmaz. Ağızdan çıkan sözlerinin arkasında durmalılar. Bu el frenini seçimde vatandaşlarımız kesecek” dedi.

 

“O GÖRÜNTÜLER GİTTİ”

 

2014 yılında Çerkezköy’de yaşanan su baskınlarını hatırlatan Milletvekili Aygun “Burada botlarla yüzenler vardı. Nerede o görüntüler? İşte o görüntüler Çerkezköy Belediye Başkanımızı ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımızın çalışmalarıyla gitti” şeklinde konuştu. 2021 yılında hala asbestli borulardan su içen vatandaşların olduğunu ve bu durumun utanç verici olduğunu kaydeden Aygun, “Ve ilçe başkanı çıkıp diyor ki; ‘Otomatik otoparka ne gerek var?’ diyor. Çerkezköy’de yaşayan hemşehrilerimiz her zaman en iyisine layık. Demek ki siz Çerkezköy’ümüze bu hizmeti layık görmüyorsunuz. Bu davranışları esefle kınıyorum. Bugün büyük bir gün. Tarihi bir gün. İnşaat süresince biraz sıkıntı yaşayacağız ama 14-15 ay süre içerisinde güzel bir çevreye kavuşulacak” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU