Fatih Sultan Mehmet Müzesi açıldı

Edirne'de mevcut müzelere ilave olarak yıl içerisinde açılışı planlanan 12 müzenin ilk halkası olan Fatih Sultan Mehmet Müzesi, İstanbul'un fethinin 568'inci yılında hizmete açıldı. A

GÜNDEM 29.05.2021 13:04:00 0
Fatih Sultan Mehmet Müzesi açıldı

Edirne Valiliği ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında imzalanan protokolün ardından hayata geçirilen “Fatih Sultan Mehmet Müzesi” açıldı. 

 

DOĞUMUNDAN ÖLÜMÜNE KADAR ANLATILDI

 

Edirneli Fatih Sultan Mehmet’in de eğitim ve öğretim gördüğü tarihi medrese, İstanbul'un fethinin 568’inci yıl dönümünde açıldı. Fatih Sultan Mehmet Müzesi'nde, İstanbul fethinin yürüyüşü dioramalar ve minyatürlerle canlandırıldı, minyatürler çağdaş tekniklerle hareketlendirildi, heykeller birebir ölçülerde yapıldı, odalar hareketli resim ve metinlerle donatıldı ve Fatih'in doğumundan ölümüne her şey anlatıldı.

 

“EDİRNE’Yİ MÜZELER ŞEHRİ YAPMAK İSTİYORUZ”

 

Üç Şerefeli Cami yanında bulunan müzenin açılışına; Edirne Valisi Ekrem Canalp’in yanı sıra AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı ve davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasın ardından açılış konuşmaları yapıldı. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı, böylesi bir eserin açılmasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Edirne Valisi Ekrem Canalp de, açılışta yaptığı konuşmada, Edirne’yi müzeler şehri yapmak istediklerini belirtti.

 

MÜZELER ZİNCİRİNİN İLK HALKASI

 

“Edirne’ye mevcut müzelere ilave olarak 12 müze daha açacağız” diyen Vali Canalp, “Bugün açılışını yaptığımız Fatih Müzesi bu müzeler zincirinin ilk halkasını oluşturuyor. 29 Mayıs 1453 Türk tarihi açısından da İslam tarihi açısından dönüm noktalarından bir tanesidir. Türk milletinin yıldızının parladığı günlerden bir gündür 29 Mayıs. Biz bugün burada Türk tarihinin müstesna şahsiyetlerinden bir tanesine olan Fatih Sultan Mehmet’e millet olarak vefamızın bir yansıması olarak Türkiye’de ilk defa olmak üzere onun adına bir müzeyi açmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Fatih’i yetiştiren burası. Her insan içinde yetişmiş olduğu bir kültürün yansımasıdır. Biz bugün bu Saatli Medreseyi Fatih müzesi haline getirdik. Tarihi kayıtlarda ve rivayetlerde Fatih’in ilk eğitimlerini almış olduğu medresedir burası aynı zamanda” ifadelerini kullandı.

 

MÜZEYİ GEZDİLER

 

Edirne Valiliği ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından düzenlenen Fatih Sultan Mehmet Müzesi'nin açılışı koronavirüs tedbirleri kapsamında yapıldı. Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar müzeyi gezdi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ