"Edirne, AB ile Türkiye arasında çok önemli bir bağlantı noktası"​​​​​​​

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ve beraberindeki heyet ile birlikte Edirne Belediyesi'ni ziyaret eden AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-La

GÜNDEM 23.05.2021 13:09:00 0

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ve beraberindeki heyet, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında Edirne Belediyesi ile Bulgaristan’ın Yambol Belediyeleri arasında yürütülmekte olan CB005.1.21.099 sayılı “Yambol ve Edirne- Tunca’nın İki Şehri” isimli proje kapsamında restore edilerek hizmete açılan Turizm Merkezi’ni ziyaret etti.  AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ayrıca Atatürk Odası’nı gezerek, anı defterini imzaladı.

 

“EDİRNE ÇOK BÜYÜK BİR ÖNEM TEŞKİL EDİYOR”

 

Edirne Belediye Başkan Vekili Selçuk Çakır, bir dizi temaslarda bulunmak için Edirne’ye gelen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ve beraberindeki heyeti belediye binasının önünde karşıladı. Edirne Belediye Başkanı Vekili Selçuk Çakır, “Sizleri 8 bin 300 yıllık tarihe sahip Edirne’de ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz” dedi. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da, “Bizi kabul ettiğiniz için çok teşekkürler. Edirne, AB ile Türkiye arasında aynı zamanda Asya ve Avrupa arasında çok önemli bir bağlantı noktası ve o yüzden de Edirne çok büyük bir önem teşkil ediyor. Kevransaray’ı da ziyaret ettik ve gördük ki hem ticaret yolu açısından hem de İpekyolu açısından burası her zaman önemli bir ticaret noktası olmuş. Şu anda Yüksek Hızlı Tren Projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu da yine Asya ve Avrupa arasında Türkiye ile AB arasındaki bağlantıyı güçlendirecek olan bir proje” ifadelerini kullandı.

 

 HIZLI TREN PROJESİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

“Edirne’yi keşfetmekten dolayı çok mutlu oldum” diyen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Edirne’deki tarihi, tarımı, ekonomi ve bölgeler arası bağlantı açısında görme ve keşfetme şansına eriştim ve bundan dolayı da çok mutluyum” şeklinde konuştu. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı da Edirne Belediyesi’nin konukseverliğinden dolayı Belediye Başkan Vekili Selçuk Çakır’a teşekkür ederek, “Edirne, AB Projelerinde en çok faaliyet gösteren ve birçok projeye katılan bir şehir. Yerel yönetimlerimiz ve sivil toplum kuruluşları AB projelerine dahil oluyorlar” diyerek, hızlı tren projesi hakkında da bilgi verdi.

 

ATATÜRK ODASI’NI ZİYARET ETTİ

 

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut daha sonra Belediye Binası’ndaki Atatürk Odası’nı ziyaret ederek, anı defterini imzaladı. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, ayrıca Edirne Belediyesi'nin geçmiş dönemde IPA CBC BG TR programı kapsamında restorasyonunu yaptığı ve Turizm Merkezi olarak kullanılan binasını da ziyaret ederek, yapılan çalışmaları inceledi. Edirne Belediye Başkan Vekili Selçuk Çakır daha sonra konuk heyete Edirne’ye özgü hediye takdim etti. Edirne Belediyesi tarafından, “Edirne Kırmızısı” için yaptırılan eşarpı Meyer-Landrut’un eşi Brigitte Marie Madeleine Meyer – Landrut’a veren Çakır, “Dünyada bir tek Edirne, kendi rengi ile anılıyor o da Edirne Kırmızısı. Biz uzun araştırmalardan sonra tarihin derinliklerinde kalmış bu rengi çıkardık ve çeşitli ürünler elde etmeye çalışıyoruz. İlk olarak Edirne Kırmızısı renginde eşarp yaptık, bunu da size takdim etmekten memnun oluyorum” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Erdal AYDIN