19 Mayıs, istiklal mücadelemizin meşalesinin yakıldığı gündür

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak başlattığı kurtuluş mücadelesinin 102'nci yılı tüm yurtta olduğu gibi Tekirdağ'da da kutlandı. Törende

GÜNDEM 19.05.2021 17:12:00 0
19 Mayıs, istiklal mücadelemizin meşalesinin yakıldığı gündür


19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Tekirdağ’da Tarihi Valilik Binası önünde düzenlenen törene CHP Tekirdağ Milletvekilleri Candan Yüceer ve İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, il protokolü, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

ÇELENK SUNUMU İLE BAŞLADI

 

Tekirdağ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti. Şiirlerin okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Tekirdağ Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Üzgün yaptı.

 

 

“MİLLETİMİZİN VARLIK-YOKLUK MÜCADELESİNİN İLK ADIMIDIR”

 

19 Mayıs 1919’un büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk milletinin esaret altında yaşayamayacağının Samsun’dan başlayarak tüm dünyaya duyurulduğu tarih olduğunu vurgulayan Ahmet Üzgün, “Aziz milletimizle birlikte istiklal mücadelemizin meşalesinin yakıldığı gündür. 19 Mayıs, esareti kabul etmeyen, hürriyetinden vazgeçmeyen, zulme ve zalime asla boyun eğmeyen aziz milletimizin varlık-yokluk mücadelesinin ilk adımıdır” dedi.

 

“TÜM DÜNYAYA GÖSTERMEYE DEVAM EDECEKTİR”

 

19 Mayıs’ta başlayan sürecin, Cumhuriyetin ilanının ardından çağını aşan bir vizyonla, kapsamlı değişimler ve büyük reformlarla kesintisiz bir şekilde devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Üzgün, “Büyük bir azimle, birlik ve dayanışma içinde gösterilen gayretler ve hayata geçirilen hamleler Türkiye Cumhuriyeti’nin her alanda gelişmesinin önünü açmıştır. Milletimiz bugüne kadar cumhuriyetimizin bekasını, milletimizin kardeşliğini, milli ve manevi değerlerimizi hedef alan saldırılara geçit vermediği gibi bundan sonra da gerçekleşebilecek saldırılara canı pahasına karşı koyacağını, bu güç ve inançta olduğunu tüm dünyaya göstermeye devam edecektir” diye konuştu. İstiklal mücadelemizin en önemli günlerinden olan bu günün, istikbalimizin sembolü olan gençlere armağan edilmesi, Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmesinin de son derece anlamlı olduğunu kaydeden Üzgün, “Gençlerimizin 19 Mayıs’ın içerdiği derin mananın idraki içinde ecdadımızın emaneti olan, sınırlarının şehit kanlarıyla çizildiği bu vatanı daima koruyacaklarına, bizi biz yapan değer ve ilkelere sonuna kadar sahip çıkacaklarına güvenimiz tamdır” dedi.

 

GENÇLERE DE SESLENDİ

 

Konuşmasında gençlere de seslenen İl Müdürü Üzgün, “Geleceğin devlet yöneticileri, eğitimcileri, bilim adamları, sanatçıları ve diğer meslek temsilcileri olarak ülkemizi bilimde, fende, ekonomide, uluslararası ilişkilerde, kültür ve sanatta, eğitimde ve sporda elde edeceğiniz başarılarla taçlandıracağınıza yürekten inanıyoruz” dedi. Üzgün, “Başta 102 yıl önce Samsun’a çıkışıyla bağımsızlık mücadelemizi başlatan büyük önder Atatürk olmak üzere, kurtuluş savaşının tüm kahramanlarını saygı ve şükranla anıyor, tüm gençlerimizin ve aziz milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

 

GÖKYÜZÜNE BALONLAR BIRAKILDI

 

Tekirdağ Belediyesi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin okunmasının ardından, tarih boyunca vatan toprağımız uğruna canlarını feda eden şehitlerimiz, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında mücadele ederken hayatlarını kaybeden başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere salgında hayatını tüm vatandaşlarımız anısına gökyüzüne balonlar bırakıldı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ