Mecliste 'Çerkezköylü-Kapaklılı' polemiği

17 günlük tam kapanma sürecinin ardından Kapaklı Belediye Meclisi Mayıs Ayı Olağan toplantısını bugün saat 14.00'da Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında yaptı. İsmet

GÜNDEM 17.05.2021 18:30:00 0
Mecliste

Kapaklı Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı Olağan Toplantısı’nda ardından belediyenin mülkiyetinde bulunan İsmetpaşa Mahallesi 1552 ada 1 parsel 33.891,67 metrekare arsa vasfındaki taşınmazın Belediyelerin Arsa Konut ve İşyeri Üretimi, Tahsisi, Kiralanması ve Satışına Dair Yönetmeliğin 14. Maddesi doğrultusunda 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde satışa çıkarılması konusu polemiklerin yaşanmasına neden oldu.

 

“HER AY 350 BİN TL’YE YAKIN ÖDEME YAPIYORUZ”

 

TOKİ’nin bir kamulaştırma kararı aldığını söyleyen Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Bu kamulaştırma kararı ile İkitelli OSB’nin bir çalışması planlanıyor. Ve bu kapsamda belediyeye ait olan yerlere de TOKİ bir yazı gönderdi. ‘Biz buraları kamulaştıracağız, herhangi bir işlem yapmayın’ dedi. Bu yerlerden bir tanesi de eski Karaağaç çöplüğü dediğimiz alan. Yaklaşık 40 dönümlük bir alandı burası. Buranın üzerinden de yüksek gerilim hatları geçiyor. Kendileriyle hem yüz yüze görüştük hem yazışmalarımızı yaptık. Bu kamulaştırmanın bize geri dönüşü ne zaman olur diye sorduğumuzda, bize hemen hızlı bir sonuç alamayacağımızı, ödemenin süreç içerisinde gerçekleşeceğini, önce kamulaştırmanın onayının çıkması gerektiğini, bir sürecin olacağını söylediler. Biz de madem böyle bir talep var, bu talebe karşılık daha önceden emlak konutlarının satışa çıkarttığı parseller var Defacto ile Yıldızkent arasında olan alanda. 14-15 tane ada var burada. Bunların büyük bir kısmını yatırımcılar aldı. Bir tane de bizim sonradan meclis kararıyla almaya karar verdiğimiz yer vardı. Biz de kendilerine dedik ki ‘bize bu yeri verin. Biz de proje üretelim, belediyemize gelir elde edelim.’ 14 milyon TL gibi bir değeri vardı. Bizim o çöplüğün değerini talep ettik onlardan. 5.5 milyon TL gibi bir parayı uygun gördüler kamulaştıracakları alan için. Buranın da ederinden düştükten sonra bizim 9 milyon TL daha ödeme yapmamız gerekiyordu. Meclisimizden oy çokluğuyla bu yerin alınması kararı çıktı. Biz burayı aldık ve 8-9 taksitini ödedik. Her ay 350 bin TL’ye yakın ödeme yapıyoruz. Krediyi de kendi dönemimizde bitirmek kaydıyla aldık” dedi.

 

“BELEDİYEYE GELİR GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

 

Yerin tapusunu Kapaklı’ya kazandırdıklarını söyleyen Çetin, “Pandemi sürecinde olağandışı durumlar yaşadığımız için burayla ilgili pek talepler olmadı. Ama biz burayı değerlendirmek için belediyenin önderliğinde konut yapıp belediyemize gelir getirmeyle ilgili temaslarda bulunup görüşmeler yaptık. Şimdi de Emlak İstimlak Müdürlüğümüzle birlikte bu yeri açık ihaleye çıkaralım istiyoruz. Hem belediyeye gelir getirmeyi hedefliyoruz hem de inşaatın durduğu bir ortamda bir inşaat hareketliliğinin lokomotifi olmayı hedefliyoruz. Daha da önemlisi burada nispeten inşaat kalitesini yukarıya çekecek ve Kapaklı’daki beyaz yakalı vatandaşlarımızın rağbet göstereceği bir tesis, bir konut projesi hayata geçirmek istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Meclisten alacağımız yetkiyle ben buranın gerçekten hem prestij anlamında Kapaklı’yı bir yere taşıyacağını, hem de belediyemize ciddi bir gelir sağlayacağını düşünüyorum. Açık ihale olacak. Şartlara uyan, bizim talep ettiğimiz uygulamaları yapacak olan tüm yatırımlar gelip projeyi hayata geçirebilir. Tıpkı Küçük Sanayi Sitesi’nde olduğu gibi burada bize mal oluşun 2-3 katını belediyeye kazandırmak hedefimiz. Bir de vizyonel boyutu benim için önemli” diye konuştu.

 

“BİR ÇERKEZKÖYLÜ OLARAK BUNDAN RAHATSIZ MI OLUYORSUN?”

 

Toplantıda söz alan CHP Grup Sözcüsü Halil İbrahim Erkan’ın “Hep satıyoruz” sözlerine tepki gösteren Belediye Başkanı Çetin, Erkan’ı yalan ve yanlış beyan vermekle itham ederek “Hiçbir yer satmadık. Biz bir proje yaptık. Bu projeyi de Kapaklı tarihinin en yüksek rakamına ihale ettik. En büyük geliri elde ettik. Sen bir Çerkezköylü olarak bundan rahatsız mı oluyorsun?” dedi. Bunun üzerine kendisinin Kapaklılı olduğunu söyleyen CHP’li Erkan “Siz daha ilkokula giderken ben greyder tepesinde Kapaklı’ya hizmet ediyordum” dedi. Belediye Başkanı Çetin ile CHP’li Erkan arasında polemiklerin yaşandığı toplantıda Erkan’ın “67 dönümlük yer de gitti” sözü üzerine de Çetin “Oranın 47 dönümü zaten çöplük. Üzerinden yüksek gerilim hattı geçiyor. Buraya hiçbir şekilde bir proje yapamazsınız. Madem öyle siz 15 yıl boyunca yapsaydınız” dedi.

 

“SANAYİNİN DİBİNDEN YER ALMAZLAR”

 

Yeniden söz alan CHP’li Meclis Üyesi Erkan “Elit bir projeden bahsediyorsunuz. Konum itibariyle hemen sanayinin dibinde olan bir 33 dönüm. Zaten İsmetpaşa’nın alt kısımlarında oturan ailelerimiz fabrikaların tozundan, dumanından, zehrinden zaten şikayetçi. O dediğiniz beyaz yakalıların gelip de sanayinin dibinden yer almazlar” dedi. Erkan, belediyenin konut yapmasının, Kapaklı’da zaten pandemi nedeniyle zor zamanlar geçiren müteahhitleri de olumsuz etkileyeceğini söyledi. Mustafa Çetin’in “Sizin Çerkezköy’den gelip burada konut almasını beklemiyoruz. Siz Çerkezköy’de yaşamaya devam edin” sözlerine de cevap veren Erkan, “Ben Çerkezköy’de yaşıyorum. Çerkezköy’ün kurucularının torunuyum. Bununla da gurur duyuyorum. Kapaklı düne kadar benim hizmet ettiğim bir köydü. Hala da hizmet ediyorum. Siz bana ‘Sen Çerkezköylüsün’ diyemezsiniz. Ben de Kapaklı siyasetini temsil ediyorum. Büyükşehirde kimi temsil ediyorum?” diye konuştu.

 

“BİZ BUNU BİLİYORUZ ZATEN”

 

Kapaklı’nın dağ gibi problemlerinin olduğunu ve her anlamda hizmete ihtiyacının olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Mustafa Çetin de “Pandemiyle birlikte gelirlerimiz düştü. Biz çıkış yolları arıyoruz. Kısıtlı imkanlarla yapabilecek ne varsa bunları gerçekleştirmeye gayret ediyoruz. Biz burayı alırken de belediyeye gelir getirecek bir projeye dönüştürmek ve belediyeye gelir sağlamak amacıyla aldık. Sizin partisiniz TBMM’de grup başkan vekili var. Onun çok güzel bir sözü var. ‘Siz dünyanın en iyi şeyini yapsanız da sizi alkışlayacak halimiz yok’ diyor. Biz bunu biliyoruz zaten. Ama Kapaklı’da bir şeyi değiştirelim istiyoruz” dedi.

 

“BARİ AZICIK MİNNET EDİN”

 

CHP grubunu, yapılanları hazmedememekle, kötülemekle, karalamakla ve kendilerini itibarsızlaştırmak için saldırmakla itham eden Başkan Çetin’in, “Bizim derdimiz Kapaklı’ya hizmet etmek. Siz ne kadar karalarsanız karalayın, ne kadar kötülerseniz kötüleyin bizi yüceltirsiniz. Çünkü halk görüyor. Geçmişi de biliyor, bugünü de görüyor. Pandemiye rağmen Kapaklı’da hizmet oluyor” sözleri üzerine CHP’li Halil İbrahim Erkan, “Geçmiş dönemi de o kadar kötülemeyin. Geçmiş dönemde buraya o kadar hizmet yapılmasaydı, arkadaşların önü açılmasaydı, o kadar yatırım yapılmasaydı bugün Kapaklı Kızılpınar’dan da, Veliköy’den de küçüktü. Kapaklı bugün ilçe olduysa, siz o makamda oturuyorsanız bari azıcık birilerine minnet edin” dedi. Bunun üzerine Başkan Çetin de Kapaklı’nın ilçe, Tekirdağ’ın da büyükşehir olması kararının altında Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının olduğunu söyledi.

 

“KAPAKLI OLARAK HALİL İBRAHİM ERKAN’DAN KURTULDUK DERİZ”

 

Toplantının büyük bir bölümü Belediye Başkanı Mustafa Çetin ile CHP’li Meclis Üyesi Halil İbrahim Erkan arasındaki polemikle geçti. Başkan Çetin’in “Sen git Çerkezköy’de siyaset yap” Halil İbrahim Erkan her yerde siyaset yapabileceğini ifade ederken, Başkan Çetin de Erkan’a “Gidin yapın. Biz de Kapaklı olarak Halil İbrahim Erkan’dan kurtulduk deriz” sözleriyle cevap verdi. Yaşanan polemiklerin ardından ilgili gündem maddesi Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU