Aç kurtlarla baş edemeyince köpek sahiplendiler

Edirne'nin Bulgaristan sınırındaki ormanlık alanlarda aç kalan kurtlar, Lalapaşa ilçesine bağlı köylere inerek hayvanları parçalamaya başladı. Kurtlarla baş edemeyen köylüler çareyi Edirne Belediyesi S

GÜNDEM 5.05.2021 15:11:00 0
Aç kurtlarla baş edemeyince köpek sahiplendiler

Ormanlık alanda aç kalan kurtlar Lalapaşa ilçesinin Süleymandanışment, Hacıdanışment, Sarıdanışment, Vaysal ve Ömeroba köylerine inerek köylünün küçük ve büyükbaş hayvanlarına saldırmaya başladı.

 

ONLARCA İRİ KÖPEK SAHİPLENDİLER

 

Aç kurtlar, köylünün onlarca koyununu telef etti, buzağı ve eşeklere de saldırdı. Kurtların saldırılarıyla baş edemeyen köylüler, kurtlarla mücadeleyi köpek kullanarak yapmaya karar verdi. Edirne Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi'ne giden besiciler, özelikle kangal kırması 'karaburun' olarak bilinen onlarca iri köpekleri sahiplenip, köylerine götürdü.

 

 

“HAYVANLARIMIZA ÇOK ZARAR VERİYORLAR”

 

Hacıdanişment Köyü’nde besicilik yapan İsmail Güner, "Koyunlarıma çok kurt geliyor. Ben de o nedenle köpek almaya geldim barınağa. Her gece kurt geliyor hayvanlarımıza ve çok zarar veriyorlar. Öldürüp yiyorlar. 10 tane koyunum bu şekilde gitti. Şimdi alacağım köpekle bu durumun önüne geçmeyi ümit ediyorum" dedi.

 

“10 GÜN ARALIKLA İKİ KEZ SALDIRI OLDU”

 

Süleymandanışment Köyü’nde besicilik yapan Süleyman Özcan da, “Gece yol tarafından gelip duvardan atlıyorlar. 10 gün aralıkla iki kez saldırı oldu. İki tane kuzuyu telef etti. Neyse ki önlemimizi aldık daha büyük bir zarar olmadı. Çok kurt var. Sürekli geliyorlar, hiç boş kalmıyor. En son önlem amaçlı yaptığımız tel örgü sanıyorum işe yaradı. Artık gelmiyorlar. Bunun yanında köyde eşek kalmadı, onları da çok yediler" ifadelerini kullandı. Aynı köyde yaşayan Aydın Yalnız da, “Kurtlar çok zarar veriyor hayvanlarımıza, bu nedenle bizim de çok dikkatli olmamız gerekiyor. Benim bir köpeğim var haber veriyor bana. O tepki verdiği zaman biliyoruz ki kurt var o bölgede. Öyle bir durumda hayvanımı topluyorum zarar görmesinler, diye. Aksi takdirde saldırdığı zaman hemen tutup öldürüyor. Bir seferinde tam hayvanımı öldürecekken ağzından aldım.  Bu nedenle sürekli tetikte otlatıyoruz hayvanımızı" dedi.

 

“YILLARDAN BERİ BU DURUM DEVAM EDİYOR”

 

Edirne Belediyesi Hayvan Barınağı'na gelerek köpek sahiplenmek isteyen Faruk Göbel ise, "Köydeki yaşanan sıkıntılardan dolayı buradaki arkadaşlardan rica ettim. Onlar da umut ediyorum ki istediğimiz köpeği verecekler. Çünkü kurtlar çok fazla koyunlara, buzağılara ve eşeklere zarar veriyorlar. Bu durum devamlı devam ediyor yıllardan beri" şeklinde konuştu.

 

Haber / Erdal AYDIN