"Fabrikalarda bulaşmayan virüs, 1 Mayıs kutlamalarında bulaşıyor"

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla mesaj paylaşan CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, "Son 2 yıldır kullandıkları pandemi bahanesi ile bu yıl da sokağa çıkma kısÄ

GÜNDEM 30.04.2021 12:03:00 0

1 Mayıs’ın vahşi kapitalist sisteme, gözünü kar hırsı bürümüşlere, doğayı talan edenlere, küresel sermaye ve siyasi iktidara itiraz günü olduğunu kaydeden İlçe Başkanı Dönmez, “1 Mayıs ezilenlerin, dışlananların, yok sayılanların, yoksulların, işsizlerin, köle koşullarında insafsızca çalıştırılanların, mücadelelerini birleştirdikleri bir gündür” ifadelerini kullandı.

 

“UMUTSUZLUĞA KAPILMAYACAĞIZ”

 

Dönmez, “Ancak yıllar var ki bu kutlu bayramı meydanlarda işçisiyle, köylüsüyle el ele, omuz omuza coşkuyla kutlanmasına bile mevcut iktidar sahipleri izin vermiyor, engel oluyor. Son 2 yıldır kullandıkları pandemi bahanesi ile bu yıl da sokağa çıkma kısıtlaması ile meydanlarda coşkuyla kutlanamayacak. Fabrikalarda, atölyelerde çalışırken bulaşmayan virüs, 1 Mayıs kutlamalarında bulaşıyor. Ama umutsuzluğa kapılmıyoruz, kapılmayacağız. Halkımız şunu çok iyi bilsin ki, Millet İttifakı iktidarında; demokratik, özgür, ayrımsız, sömürüsüz bir Türkiye’ye kavuşacağız” dedi.

 

CHP’NİN İŞÇİLER İÇİN TALEPLERİ

 

Mesajının devamında Cumhuriyet Halk Partisi’nin işçiler için hazırladığı 15 maddeden oluşan talebini paylaşan CHP’li Dönmez, şu ifadeleri kullandı: 1- Aşı Hakkı: Zorunlu üretimin ve hizmetlerin yer aldığı tüm iş yerlerinde işçilere öncelikli aşı hakkı tanınmalıdır. 2- Meslek Hastalığı: En az 861 emekçi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Kovid-19 çalışanlar adına meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. 3- Kod-29: İşten çıkarma yasaklarında tüm istisnalar ortadan kaldırılmalı, KOD-29’dan işçi çıkarmalar yasaklanmalıdır. 4- İzin: Ücretsiz izin köleliğine son verilmelidir. 5- Kısa Çalışma Ödeneği: Faaliyetleri bu süreçte etkilenen iş yerleri için kısa çalışma ödeneği pandemi sonrasına kadar devam ettirilmelidir. 6- Hizmet Şartı: Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulu olan son 3 yıl 450 gün prim ödeme ve son 60 gün kesintisiz hizmet şartı ortadan kaldırılmalıdır. Tüm çalışanlar kısa çalışma ödeneği kapsamına alınmalı, kısa çalışma ödeneğinin alt limiti en az 2825 TL asgari ücret olarak belirlenmelidir. 7- Sigorta Primleri: Yaklaşık 1 yıldır kısa çalışma ve ücretsiz izin ödeneği kapsamında yer alan işçilerin emeklilik hakkı için uzun dönemli sigorta primleri ödenmemektedir. Bu durum ileride yeni mağduriyetler yaratacak ve bu kapsamda yer alan işçilerin emeklilik hakkı ötelenecektir. Kısa çalışma ve ücretsiz izin desteği kapsamında yer alan işçilerin emeklilik sigorta primleri merkezi bütçe tarafından karşılanmalıdır. 8- Asgari Ücret: Asgari ücretten vergi kesintisine son verilmelidir. 9- İşsizlik Fonu: İşsizlik Sigorta Fonunun maddi kaynakları sadece işçiler için kullanılmalı, işverenlere yönelik teşvik ve desteklere son verilmelidir. 10- Sendika: Sendika ve toplu sözleşme hakkının önünde ki tüm engeller ortadan kaldırılmalıdır. 11- Evden Çalışma: Evden çalışmada işçilerin hakları kesin ve kati bir şekilde belirlenmeli, uzaktan çalışmanın sömürü aracına dönüşmesine izin verilmemelidir. 12- Kayıt: Sigorta kaydı olmadan kayıt dışı çalışan işçiler bu süreçte korunmalı ve kayıt altına alınarak desteklenmelidir. 13- Gıda Fiyatları: Pandemi sürecinde artan gıda fiyatları yurttaşların alım gücünü her geçen gün daha da düşürmektedir. Tüm temel tüketim ve ihtiyaçlar üzerindeki vergiler kaldırılmalı. 14- Aile Destekleri Sigortası: Düzensiz ve keyfi olarak yapılan sosyal yardımlar yerine tüm yurttaşların geçimini sağlaması için asgari bir gelir desteği sağlanmalıdır. Bu bakımdan aile destekleri sigortası uygulaması derhal uygulamaya geçirilmelidir. 15- Emekli İkramiyesi: En düşük emekli aylıkları en az 2 bin 825 TL asgari ücret seviyesine yükseltilmeli, emekli ikramiyeleri ise son 3 yıllık enflasyon baz alınarak verilmeli ve emekli ikramiyeleri bu yıl için en az bin 500 TL olmalıdır”

 

Haber / Buse SERİN