Malkara'nın köyleri Kırsal Mahalle statüsüne geçti

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda Malkara köylerinin 'Kırsal Mahalle' statüsüne geçişi oy birliği ile kabul edildi. Konu hakkında açıklama yapan

GÜNDEM 15.04.2021 14:23:00 0
Malkara

Malkara köylerinin  ‘Kırsal Mahalle’ statüsüne geçtiğini duyuran Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, “Biliyorsunuz köylerimiz büyükşehir yasası ile mahalle statüsüne dönüşmüştü. Yapılan düzenlemeye göre, büyükşehirlere bağlı mahallelere dönüştürülen köy ve belde yerleşimleri, başvuruda bulunmak şartıyla “Kırsal Mahalle” statüsüne geçebiliyordu. Statü değişikliğine ilişkin belediyemize başvuruda bulunan mahalle muhtarlarının başvurularını Malkara Belediye Meclisinde oy birliği ile kabul ederek Tekirdağ Büyükşehir Belediyemize sevk etmiştik. Bu kararın Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisinden de onay alınması gerekiyordu. Bu karar meclisten geçti” dedi.

 

BİRÇOK ALANDA KAZANÇ SAĞLAYACAKLAR

 

Yurdakul, “Bundan sonraki süreçte bizlere başvuru yapan mahallelerimizdeki vatandaşlarımız tarımdan, evsel üretime kadar birçok alanda kazanç sağlayacak. Köyde yaşayan vatandaşlarımız emlak vergisi ve su faturalarını merkez mahalle bazında ödemek zorunda kalmayacak. Kırsal Mahalle Statüsü ile köyde yaşamı desteklerken, tarımsal üretim maliyetinin üreticiler için yük olmasının önüne bir nebze olsun geçmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

YÜZDE 50 İNDİRİMLİ OLACAK

 

Kırsal Mahallelerde ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisinin yüzde 50 indirimli uygulanacağını kaydeden Yurdakul, “Kırsal mahalle olarak belirlenen yerlerde, Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmayacak. Diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli olacak. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret, en düşük tarifenin iş yerleri için yüzde 50’sini, konutlar için yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecek. Ayrıca, diğer hak, sorumluluk ve imtiyazların korunmasına devam edilecek” ifadelerini kullandı.

 

“TÜM VATANDAŞLARIMIZA HAYIRLI OLSUN”

 

“Kırsal Mahalle” statüsünün vatandaşlar için çok büyük bir avantaj sağladığını da sözlerine ekleyen Belediye Başkanı Yurdakul, “Bu düzenlemenin oy birliği ile kabul edildiği için Malkara Belediye Meclis Üyelerimize ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Düzenlemeden yararlanacak olan tüm vatandaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

Haber / Ruşa ELMA