Anadolu adaçayı fidesi dağıtıldı

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Süleymanpaşa Belediyesi işbirliğiyle Tıbbi ve Aromatik Bitkiler (Anadolu Adaçayı) fide dağıtım töreni düzenlend

GÜNDEM 15.04.2021 11:03:00 0
Anadolu adaçayı fidesi dağıtıldı

Fide dağıtım programı başlamadan önce; Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdurrahman Erdoğan ve ZİRAATBİYOTEK Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Sefer Demirbaş birer sunum gerçekleştirdi. Yapılan sunumlarda; projenin uygulanması sırasında özellikle Süleymanpaşa Belediyesi'nin verdiği finansman ve işçi desteğinin çok önemli olduğu, proje işbirliği çerçevesinde kurumların neler yaptığı hakkında bilgiler aktarıldı. Tekirdağ tarımının özet bilgilerinin yanı sıra tıbbı ve aromatik bitkilerde ülkemizin durumu, ilimizin durumu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca desteklenen projeler ve bugüne kadar Tekirdağ'da yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Ayrıca, Ülkemizde ticarete konu Tıbbi ve Aromatik bitkilerin büyük bir kısmı doğadan toplanırken, bir kısmının da kültüre alınıp üretildiği, ancak son dönemlerde talebin yükselmesiyle doğal üretim alanlarında her geçen gün baskının arttığı, bugüne kadar yapıldığı gibi doğadan toplayarak ihtiyacın karşılanmasının ve pazarda kalıcı bir yer edinmenin mümkün olmadığı, bu nedenle bu tip projelerle kültüre alınmanın zorunlu hale geldiği belirtilirken, Tıbbi ve Aromatik bitkilerin pandemiyle birlikte tedavi amaçlı kullanımların göze çarptığı, insanlar tarafından sıkça kullanıldığı bildirildi.

 

 

115 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

 

Dünyada Tıbbi ve Aromatik Bitkiler pazarının her geçen gün arttığı,  pazarın 2000 yılında 60 milyar dolar iken 2015'de 95 milyar dolar, bugün ise 115 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Ülkemizde ise 400 milyon dolar civarında bir ihracat geliri sağlandığı, oysa bu rakamın çok daha yükseklere çıkabileceği, Ülkemizin bu potansiyele sahip olduğu vurgulandı. Ülkemizin tıbbi ve aromatik bitki ihracatı yapan 110 ülke arasında 18. sırada bulunduğu, coğrafi özellikleri bakımından Tıbbi ve Aromatik bitkiler yönünden oldukça zengin bir potansiyele, üretim için uygun iklim ve habitata sahip olduğu belirtilen sunumda, Dünya pazarlarının, ileriye yönelik planlamaya imkan veren bir üretim tarzı ile etken madde miktarı ve kalitesi yüksek "standart" ürün talep ettiği ifade edildi. İç ve dış piyasada değerlendirilen bitki türlerinin önemli bir kısmının doğadan toplandığı ve ülkemizden en fazla ihraç edilen tıbbi ve aromatik bitkilerin kekik ve defne olduğu, bu ürünlerin ihracatında dünyada birinci sırada bulunduğumuz ve dünya defne ihtiyacının yüzde 90'ının ülkemizden karşılandığı belirtildi. Yapılan sunumların ardından Tekirdağ Ziraat Fakültesi ZİRAATBİYOTEK seralarında yetiştirilen fideler dağıtıldı.

 

Haber / Ruşa ELMA