Makedon Kulesi restore ediliyor

Edirne'ye adını veren Roma İmparatoru Hadrianus döneminden bugüne kalan kentin simgelerinden Makedon Kulesi'nin müze olarak kullanılması için restorasyon çalışmaları başlıyor. Kenti çevreleyen kale surlarÄ?

GÜNDEM 9.04.2021 15:12:00 0
Makedon Kulesi restore ediliyor

Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı ve açık hava müzesi olan Edirne'de, Roma döneminde surların dört köşesindeki kulelerden bugüne ayakta kalan tek eser Makedon Kulesi için restorasyon hazırlığında sona gelindi.

 

EDİRNE TURİZMİNE KATKI SAĞLAMASI HEDEFLENİYOR

 

Roma İmparatoru Hadrianus döneminden bugüne kadar olan süreçte Roma, Bizans ve Osmanlı döneminin anlatılacağı proje bitiminde yapının, Edirne turizmine büyük katkı sağlaması hedefleniyor. Röleve ve restorasyon projesi çizimleri tamamlanan tarihi yapı için ilerleyen günlerde ihaleye çıkılması bekleniyor.

 

“BU ŞEHİR VE BU ÜLKE HEPİMİZİN”

 

Çalışmalar ve proje hakkında bilgi veren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "2015 yılında biz Edirne Belediyesi olarak belediyeye ait olan o sur kalıntılarının olduğu bölgeyi İl Özel İdaresi'ne devrettik, İl Özel İdaresi Kültür Bakanlığı'na tahsis etti, Makedon Kulesi ile beraber. Uzun süren bir röleve ve restorasyon projesi çalışmalarından sonra bugün itibarıyla artık Kültür ve Turizm Bakanlığı'mız burasının bir müze olarak yapılması için hazırlıklarını yaptı. Zannediyorum, bu ay içerisinde ihalesi var. Bizde her çalışmada olduğu gibi Edirne Belediyesi olarak bu çalışmanın da içerisindeyiz. Orada bize ait olan yerlerin, bütünleşik bir müze alanı oluşturulabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dün tahsis ettik; çünkü bu şehir ve bu ülke hepimizin" ifadelerini kullandı.

 

“EDİRNE’YE YAKIŞACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

 

Başkan Gürkan, "Yakın zamanda ihaleden sonra çalışmalar başlayacak ve Makedon Kulesi başta olmak üzere etrafındaki sur kalıntıları ve diğer tarihi kalıntılar yeni bir turizm destinasyonu olarak hizmete açılacak. Orada bir bilet gişesi yapılacak, bir tanıtım merkezi olacak. Bence çok güzel olacak. Edirne'ye de yakışacağını düşünüyorum" dedi.

 

Haber / Erdal AYDIN