Romanlar, Meriç Nehri sularına çiçek bıraktılar

Edirne'de yaşayan Roman vatandaşlar, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nde Belediye Başkanı Recep Gürkan ile birlikte barış, huzur, özgürlük ve sağlık için Meriç Nehri'nin sularına çi

GÜNDEM 9.04.2021 10:47:00 0
Romanlar, Meriç Nehri sularına çiçek bıraktılar

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde Edirne’de yaşayan Romanlar ile bir araya geldi.

 

“SAYGIMIZ, SEVGİMİZ HÜRMETİMİZ VAR”

 

“Hepimiz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit birer ferdiyiz” diyen Başkan Gürkan, “İnsanların hepsi kendini bir etnik kökene ait hissedebilir. Bu doğaldır ve bu yadırganacak bir şey değildir. Ama sonuç itibariyle Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan herkes zengini, fakiri, eğitimlisi, eğitimsizi bu büyük milletin bir parçasıdır ve Türkiye Cumhuriyeti’nin onuru, gururu ve eşit bir yurttaşıdır. Ne Mutlu Türk’üm sözü de bunun en güzel ifadesidir. Edirne, kendini Roman olarak ifade eden vatandaşlarımızın belki de nüfusa oranla en yoğun yaşadığı birinci il. Nüfusumuzun yüzde 13-15’inin Roman olduğu söylenmektedir. Bu bilgi resmi değildir. Çünkü bu anlamdaki bir çalışma devlet suçuna girer, insan ayrımcılığına girer. Ama bir insan kendine ben Roman’ım, ben Kürt’üm, ben Çerkez’im diye ifade ediyorsa ona da elbette saygımız, sevgimiz hürmetimiz var” diye konuştu.

 

“TÜRK MİLLETİNİN AYRILMAZ BİR PARÇASIDIRLAR”

 

“Biz Yaradılanı, Yaradan’dan ötürü seven bir milletin mensuplarıyız” diyen Başkan Gürkan, “Hiç kimseyi inancıyla, rengiyle, diniyle, ırkıyla bugüne kadar ayırmadık. Bundan sonrada ayrılmayacak. Edirne Belediyesi’ne baktığımızda Türkiye’de en çok roman vatandaşın istihdam edildiği kurum Edirne Belediyesi’dir. Belediyemizde kendini Roman olarak ifade eden çalışanlarımızın oranı yüzde 23’tür, Bu rakam hiçbir kurum ve kuruluşta olmayan bir rakamdır.  Bu rakam toplum içindeki popülasyonlarından da daha yüksek bir orandır. Biz birlikte mutluyuz. Birlikte doğduk, birlikte büyüdük, birlikte yaşadık. Şimdi birlikte çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz. Romanlarda toplumumuzun diğer tüm fertleri gibi büyük Türk milletinin ayrılmaz bir parçasıdır. Vatanına, milletine, bayrağına bağlı; Atatürk’ün yolundan vazgeçmeyen eşit yurttaşlarımızdır” dedi. Daha sonra Belediye Başkanı Recep Gürkan, Roman vatandaşlarla birlikte barış, özgürlük, huzur ve sağlık için çiçekleri Meriç Nehri’nin sularına bıraktı. 

 

Haber / Ruşa ELMA