Minik mucidin projesi TÜBİTAK yarışmasında

2019 yılında izlediği filmden etkilenerek disleksi hastaları için özel kalem icat eden Çerkezköylü ortaokul öğrencisi Ege Çıtak, bu kez de 'Seraları Hangi Renge Boyayalım?' isimli bir proje geli?

GÜNDEM 5.04.2021 16:21:00 0
Minik mucidin projesi TÜBİTAK yarışmasında

Çerkezköy Metin Seçkin Ortaokulu 7’nci sınıf öğrencisi Ege Çıtak, danışmanlığını Fen Bilimleri Öğretmeni Ezgi Hekimoğlu’nun yaptığı ‘Seraları Hangi Renge Boyayalım?’ isimli projesi ile TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katıldı.

 

HİPOTEZİNİ DOĞRULADI

 

Projesi ile insanların ihtiyaçları olan sebze ve meyvelerin seralarda, daha kısa sürede yetiştirilmesini amaçlayan Çıtak, bunun için de fotosentez hızını etkileyen faktörlerden biri olan ışığın rengini test etti. Hipotezini; ‘Mavi renkli ışıkta bitkiler daha hızlı büyür’ şeklinde kuran Çıtak, deney düzeneklerini sera ortamı oluşturacak şekilde tasarladı. Çimlenme süresi kısa olmasından dolayı fasulye tohumlarını seçen Çıtak, filizlenen tohumları ayrı kutularda 16 gün boyunca akşamları mavi, yeşil ve sarı renkteki LED ışıklarının altında tuttu. Çıtak, farklı renkteki LED ışıklarının büyüme hızına etkisini 16 gün boyunca gözlemleyip, ölçümlerini kaydetti. Deneyinde dalga boyu küçük olan mavi renkli ışığın fotosentez hızını arttırdığı sonucuna varan Çıtak, böylelikle hipotezini doğrulamış oldu.

 

DAHA ÖNCE DE DİSLEKSİ HASTALARI İÇİN PROJE YAPMIŞTI

 

Çıtak, 2019 yılında da dünyaca ünlü aktör Amir Khan’ın yönetmenliğini yaptığı ve disleksi hastalığı olan bir çocuğun hikayesinin anlatıldığı ‘Her Çocuk Özeldir’ isimli filmden etkilenerek, bir grup arkadaşıyla birlikte disleksi hastaları için özel kalem yapmıştı. Tersten yazıp tersten okuyanlar için yazma işlemini kolaylaştıracak kalem hakkında Çıtak, “Kalem üzerine yerleştirdiğimiz küçük bir ayna düzeneğiyle kişi, yazdığı kelime hatalarını düzeltebiliyor. Aynı zamanda hazırladığımız kelime defteriyle yazmada zorluk çekenler, kolayca hatalarını düzeltebiliyorlar. Biz yaklaşık 1 ayda projemizi tamamladık” demişti.

 

Haber / Buse SERİN